Luka Modrić

 MARIN FRANOV Cropix
Kapetan za sva vremena

Luka Modrić nema namjeru stati: Pokazao je da još može igrati izvanserijski i vodit će Vatrene do SP-a

Na izbornikovu otvorenom gradilištu počinju se događati zanimljive stvari, ali rekonstrukcija je tek počela
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 10. rujan 2024. 06:46

U petak je rasplakani Luis Suárez (37) posljednji put mahnuo navijačima urugvajske reprezentacije, objašnjavajući na rastanku da je biologija učinila svoje - odlazi jer za dvije godine na Svjetskom prvenstvu više neće biti pravi. Samo dva dana poslije njegovi generacijski suputnici Luka Modrić i Cristiano Ronaldo golovima su rješavali utakmice Hrvatske i Portugala u Ligi nacija, rugajući se zakonima biologije kao po narudžbi Cosmopolitanovih urednika. Sjećate se onih naslovnica, "Dobro došli u četrdesete jer one su nove tridesete", u službi zidanja kulta vječne mladosti.

Nakon što je golom Italiji postao najstariji strijelac u povijesti Eura (38 godina i 289 dana), Modrić nema namjeru stati. Za 39. rođendan u Osijeku se počastio jednim od atraktivnijih golova u karijeri, slobodnjakom u maniri Marka Mlinarića i Blaža Sliškovića nakon kakvog se vratar koprca u mreži kao onaj pas lutalica u šinterskoj klopci iz Disneyjeve slikovne radionice. Da Roger Milla na onom čudesnom američkom mundijalu u dobi od 42 godine nije popravio vlastiti rekord, Modrić bi za dvije godine napadao i rekord najstarijeg strijelca u povijesti Svjetskih prvenstava. Ovako kamerunski djedica može mirno spavati, ostaje rekorder u kategoriji najstarijih strijelaca barem do Mundijala 2030.

Došao do 27 golova

Modriću se u zrelim igračkim godinama golgeterski baš otvorilo i on će ovim tempom ubrzo napasti visinu Marija Mandžukića i Ivana Perišića, koji su se utvrdili iza brojke od 33 pogotka za "vatrene". Osvojivši srebro u Rusiji, a onda i Zlatnu loptu, kapetan je na pragu veteranske dobi, valjda u strahu od prijetnje duljeg lockdowna, iznenada ubacio u petu brzinu: od 2019. do danas postigao je čak 13 od svojih 27 golova za nacionalnu momčad.

image

Luka Modrić

MARIN FRANOV Cropix

Gol na Opus Areni izazvao je delirij na tribinama, publika je veći dio utakmice ionako dozivala Luku, ali posebnu eksploziju vidjeli smo u kampu teama Modrić ispod novinarske lože. Tamo je sve frcalo od "petica" među brojnim članovima Modrićeva entouragea, što, između ostalog, dokazuje i delikatnost trenutka. Jer, nakon ljeta u Njemačkoj kada je igrao samo solidno, javnost je počela preispitivati Modrićevu ulogu u reprezentaciji. Je li prošao njegov vijek trajanja, u Madridu mu već izvjesno vrijeme važu minute apotekarskom vagom, treba li Dalić raskopati špil i potražiti mlađe rješenje?

"Sretni smo što je s nama. Toliko želje, agresivnosti, trke, odigrao je kao 25-godišnjak. Luka je u svlačionici rekao dečkima: budućnost pripada vama, ali budućnost s Modrićem", nakon osječkog meča Zlatko Dalić je skicirao okvir za interpretaciju Modrićeve bliže budućnosti među "vatrenima". Ne bude li nekih nepredviđenih situacija, Modrić će voditi momčad u kvalifikacijama za SAD, Kanadu i Meksiko 2026. Za Cristiana Ronalda, njegova nekadašnjeg suigrača u Realu, ne bismo stavili ruku u vatru. Premda je u još jednu natjecateljsku kampanju zakoračio vruć, raspoložen pomicati granice, Ronalda stručni komentatori sve agresivnije nagovaraju na mirovinu.

image

Luka Modrić

DAMIR KRAJAC Cropix

"Saudijska Arabija je okej, ali koji bi to svjetski klub danas zaista htio potpisati Ronalda?, seciraju situaciju ESPN-ovi panelisti Craig Burley i Julien Laurens prije nego što se slože oko zaključka - niti jedan top-klub više ne treba Portugalca, što znači da će do ljeta 2026. postati neizdrživ teret izborniku Robertu Martinezu. Modrićeva situacija je drukčija, ne samo zato što ga je Florentino Pérez nagradio novim ugovorom ili zato što se preko noći razvio u Dalićeva dežurnog "killera", nego u prvom redu stoga što još uvijek može igrati izvanserijski nogomet.

Klupski trampolini

Meč u nedjelju je i prema statističkim parametrima jedan od Modrićevih top-nastupa u posljednjih nekoliko godina. Svakako je pomogla činjenica što je u Kovačiću još jednom imao raspoloženog suradnika. Nakon slabijeg ulaska u utakmicu, Kovačić je do poluvremena pohvatao konce i odigrao na visokoj razini. Između dvojice starih saveznika razvija se neka nova dinamika, nogomet kojemu izbornik zasad traži nadogradnju u trećem čovjeku kako bi zatvorio trokut u veznom redu. Kandidata mu ne manjka: Petar i Luka Sučić podijelili su minutažu u Osijeku, a u prikrajku će novu priliku čekati Martin Baturina.

Tri boda dovela su "vatrene" u relativno komfornu situaciju. Za jedno od prva dva mjesta u skupini, što jamči povlašten status u ždrijebu kvalifikacijskih skupina za SP, dovoljne mogu biti već dvije pobjede u listopadu kada Hrvatska u Maksimiru dočekuje Škotsku te u Varšavi igra reprizu. Dotad se od kandidata za dresove, posebno za onaj s brojem 9, očekuje da na najbolji način iskoriste klupske trampoline. Na izbornikovu otvorenom gradilištu počinju se događati zanimljive stvari, ali rekonstrukcija je tek počela.

Linker
10. rujan 2024 12:05