Andrej Kramarić
 DENIS LOVROVIC Afp
TRI POSEBNE PRIČE

Livakovićev teret nije od jučer, a jednog su Vatrenog pretjerano hvalili, sad ne može izbjeći prozivanja

Problem bi mogao snaći i Stanišića. Od njega su očekivanja velika, a preskočio je par stepenica.
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 13. listopad 2021. 09:17

Nakon kvalifikacijskog dvoboja hrvatskih reprezentativaca protiv Slovačke u Osijeku (2:2) izvukli smo tri priče o tri igrača koje bi se kao izdvojeni materijal mogle promotriti u kontekstu nadolazećih, a odlučujućih dvoboja za Vatrene u studenom.

LIVAKOVIĆ: Dojam je da je kriza više psihološki problem

Nelogično je tretirati učinak na utakmici, pogotovo reprezentacije, kao vrijednosni sud igrača. Ako golman slabije brani, u nas je odmah slab golman, neovisno što je prije činio. Ako dobro brani, odmah je top rješenje. Učinak kao i procjena stvar je jedne utakmice. Livaković je bio slab protiv Slovaka u ponedjeljak u osječkom Gradskom vrtu, a to ne znači da više nije reprezentativna vrijednost! Nakon faze odlične forme, kako u zagrebačkom Dinamu tako i u Vatrenima, aktualno živi kriznu fazu. Djeluje kao da je izgubio samopouzdanje, što se vidjelo i po nervoznoj reakciji na negodovanja suigrača poslije loših ispucavanja. Nije to teret od jučer, kao što već poduže iskazuje deficit u izlascima s linije. Kada ima manje posla, to je samo još vidljivije kad se dogode kiksevi. Činjenica je da je Dominik Livaković neuvjerljiv i na njemu je, i trenerima mu, da što prije pronađe izlaz iz krize. Dojam je da je to više psihološki problem nego tehnički.

image
Dominik Livaković
STUART FRANKLIN Afp

STANIŠIĆ: Preskakanje stepenica problem u sazrijevanju

Mlađe snage donose polet, glad za afirmacijom, revitaliziraju starije. Kod nas nerijetko vlada uvjerenje da je mlad igrač u startu igrač za velike stvari. Pogotovo ako odigra neke dobre utakmice i rano skrene pažnju javnosti, ili starijima trenutno ne ide dobro. Josip Stanišić je posebna priča jer mu se dogodilo da dobije priliku u glamuroznom Bayernu, pa je njegovo pozivanje popraćeno velikim odobravanjem i još većim očekivanjima. Stanišić ima vidljiv potencijal, ali je i 21-godišnjak koji je skupio tek devet utakmica za Bayern, od travnja do danas, u prosjeku 52 minute igre. Svakom debitantu je u reprezentaciji komplicirano startati, a s takvim neiskustvom još i teže. Stanišić, kao i Luka Sučić, dio su novog vala, ali je po nama ključno da ih se postupno uvodi, da ne bi došli u poziciju da se suočavaju s teretom negativnih recenzija zbog prevelikih i nerealnih očekivanja. Svako preskakanje stepenica je problem u njihovom sazrijevanju, poglavito u reprezentaciji koja traži odmah gotovog igrača za natjecateljski iskorak.

image
Josip Stanišić
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

KRAMARIĆ: Nakon Eura živi drugu stranu pretjerivanja

Nakon što je dugo, nerijetko pretjerano, i uz njegove medijske doprinose, hvaljen na sve strane, Andrej Kramarić od Eura živi drugu stranu pretjerivanja. Što god uradi dobrog nije dovoljno da bi izbjegao prozivanja i umanjivanja vrijednosti. U Osijeku je bio jedan od boljih igrača Hrvatske. Dao je i pogodak nakon godinu dana posta, ali je bio vrlo aktivan, pokretljiv, razigravao je, promašio neke šanse, imao i peha pogodivši stativu. Dok su mu prije sve veličali, sada mu se sve uzima za zlo. Paradoksalno je da se to događa nakon što je potpuno promijenio ponašanje, i to na bolje. Prestao je medijski stalno istupati i isticati svoje učinke. Na terenu već duže iskazuje naglašenu želju da upošljava suigrače, kako bi otklonio priče o sebičnosti. Nije fer da mu se sada predbacuje sve i svašta. Kao da je to hipoteka kojom se kompenzira ono vrijeme kad je bio u medijskoj i inoj milosti. Vidi se da mu je teško zbog toga, ali lijek za izlaz iz te zone negiranja jest da bude razigran i ustraje u pristupu kojeg iskazuje nakon Eura. Vratit će se dobrim…

image
Andrej Kramarić
DENIS LOVROVIC Afp

Linker
16. travanj 2024 13:05