Dominik Livaković
 STUART FRANKLIN Afp
PIŠE ROBERT MATTEONI

Livaković je imao loš dan! Kronično kriva ispucavanja, stajanje na liniji, pa nepotrebno istrčavanje...

Pašalić je pogriješio za prvi, Stanišićev igrač je dao drugi, ali vratar je imao loš dan...
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 12. listopad 2021. 09:38

Kako to obično biva u hrvatskim kvalifikacijskim sudbinama, ako može težim putem onda će stvari svakako otići težim putem!

Remi sa Slovacima u Osijeku ispao je preuzak epilog za Vatrene sukladno onom što su prikazali u odnosu na suparnika. Istini za volju oslabljena Slovačka, koja je još u prvom dijelu ostala bez ozlijeđenog Hamšika, odigrala je utakmicu hrabro i čvrsto. I bolje nego što se moglo očekivati od momčadi koja je izgubila prije tri dana sve šanse za odlazak na SP. Moguće je da je upravo ta rasterećenost doprinijela da Slovaci igraju bez grča i djeluje najjopasnije od svih prethodnih međusobnih utakmica sa Vatrenima.

No, ključna je stvar, primjerice, u odnosu na rujanski dvoboj u Bratislavi, da je nužna doza sreće ovaj put bila na njihovoj strani. Hrvatska je propustila više šansi, pogodila je stativu (Kramarić), a imala je peha i kod poništenog gola Vlašića (Perišićev dodir tretiran kao zaleđe).

Dalićeva je momčad imala kontinuiranu dominaciju u svim elementima igre, ne samo u posjedu, ali ovo je valjda bila ona večer kada stvari jednostavno krenu u krivom smjeru. Iako će se dosta pričati o slabijom realizaciji šansi, ostaje činjenica da je Hrvatska ipak postigla dva pogotka, ali je problem za rezultat i mirniji završetak kvalifikacija što si je dopustila dobiti dva relativno "jeftina" pogotka.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

U odnosu na Cipar Dalić je promijenio 4 igrača, pa se očekivalo da neće biti problem u fizičkom smislu. No, manjak hitrine u igri bio je primijetan, i to ne samo zato što je nedostajao Kovačić i njegovi prodori po sredini. Slovaci su se zgusnuli na svojoj polovici, igrali su vrlo agresivno i napadali suparnika u posjedu lopte. U prvom dijelu su naši širili igru po boku, ponajviše sa lijeve strane, ali je problem u završnom dijelu akcija bilo to što su brojni centaršuti bili plijen visoke Slovačke obrane. Nedostatak skoka u napadu je minus Hrvatske, iako je Kramarić postigao gol glavom za 1:1. No, kad je suparnik zgusnut, a prostora malo, ukoliko se ide na centaršute (a išlo se i u drugom dijelu) onda je nužno imati višeg igrača u završnici...

Kao što smo rekli, postiglo se dva gola i problem rezultat u ovoj utakmici više ide na dušu obrani. Golman Livaković je imao loš dan, jer osim već kroničnih krivih ispucavanja, jasno je da je stalnim pozicioniranjem na liniji izaziva nesigurnost obrani. Prvi je gol dobio unutar peterca, koliko god je točno da je Pašalić ispustio suparnika. Kod drugog gola Stanišiću je njegov igrač pobjegao, ali je dojam da je u toj akciji Livaković bez potrebe izišao na suparnika, umjesto da to prepusti svom beku...

Kako god Hrvatska je zakomplicirala finiš kvalifikacija, ali zapravo je bit da je Rusija dobrog ritma, pa je ionako posljednja utakmica u Splitu već bila definirana kao odlučujuća. Umjesto boda morati će se pobijediti.

TRI KLJUČNA FAKTORA

OBRAMBENE GREŠKE
Jedan od važnih razloga izostanka pobjede jest slabije izdanje u defenzivnoj igri. Dva gola Slovaka plod su grešaka više igrača, od Livakovića, preko Pašalića do Vide i Stanišića.

HRABRO SLOVAČKO IZDANJE
Bilo bi nekorektno zanemariti vrlo hrabru i borbenu igru Slovaka u raspodjeli zasluga za rezultat. Oslabljenih redova ali igrali su kao da im je ovo najvažnija utakmica kvalifikacija.

IZOSTANAK SREĆE
U nogometu je pitanje doze sreće ključno u vaganju rezultata kada su učinci na sličnim razinama. U Slovačkoj je fortuna bila na našoj strani, u Osijeku je bila naklonjena Slovacima. Nekad uđe u gol i krivi udarac, a nekad kao večeras ni dobar šut iz blizine...

Linker
24. travanj 2024 20:15