Andrej Kramarić

 Kirchner-media/th/Imago Sportfotodienst/Profimedia
OZLIJEĐENI REPREZENTATIVCI

Kramarić se javio za SN s dobrim vijestima: ‘Nije toliko strašno‘. Za drugog Vatrenog maska je u izradi

Dalić će morati dobro promisliti koga voditi u Emirate, a još bolje koga na Euro
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. ožujak 2024. 14:10

Andrej Kramarić i Ante Budimir pretrpjeli su ozljede, a izbornik Zlatko Dalić u ponedjeljak, 4. ožujka, daje popis igrača na koje računa za turnir u Abu Dhabiju, gdje Vatreni igraju 22. ožujka polufinale s Tunisom i potom razigravaju za plasman. Drugi su par Egipat - Novi Zeland. Prema sadašnjim informacijama, obojica će mu biti na raspolaganju.

‘Za repku OK‘

Kramarić je morao izaći s terena u gostujućoj pobjedi njegova Hoffenheima nad Borussijom Dortmund 3:2. Igrao je 67 minuta. Dobio je jak udarac u bedreni mišić, nakon čega je nastao hematom. Već je imao sličan problem kad je pauzirao pet tjedana, ali sada je stanje povoljnije.

- Vidjet ćemo za nekoliko dana hoću li moći igrati za vikend, međutim, nije toliko strašno kao zadnji put - odgovorio je porukom.

No, izašao je na teren u srijedu kako bi pokušao trenirati i morao je izaći, bolovi su bili prejaki, nije mogao, pa se čini da su male šanse kako bi na travnjaku mogao biti već u nedjelju, kad dočekuju Werder. No, hoće li Kramarić zaigrati odmah ili tjedan dana kasnije nije presudno, bitno je da se ozljeda na pokaže težom nego što govore prve procjene. Za okupljanje nacionalne vrste smatra da će biti spreman.

- Ma za repku je OK - napisao je još u poruci.

image

Kramarić je zamijenjen u utakmici s Hoffenheimom

Beautiful Sports/wunderl/imago Sportfotodienst/profimedia

Kramarić je ove sezone zabio osam pogodaka u Bundesligi, uz dva u Kupu, te je drugi najbolji hrvatski strijelac u Petici. Prvi je također na bolovanju - Ante Budimir, autor 13 golova u La Ligi. On je zadobio prijelom kosti u predjelu lica. Udarac je primio već u prvom poluvremenu i nastavio igrati, navodno je ta kost tada puknula, ali u drugom je kod jednog pokreta došlo do strašne boli, zbog čega je na kratko ostao i bez svijesti. Sada se odlično osjeća, te će igrati s maskom. Najveći optimisti vide ga na terenu već u ponedjeljak kad dočekuju Alaves, no ako i bude kasnije do okupljanja reprezentacije trebao bi se vratiti u akciju. Nakon Joška Gvardiola na Svjetskom prvenstvu imat ćemo još jednog Vatrenog s maskom na travnjaku. Poznato je da za svakoga maska mora biti napravljena baš po mjeri.

Kramarić i Budimir vidaju rane, a od napadača na koje Zlatko Dalić računa i dalje ne igra Ivan Perišić. Počeo je lagano trenirati na Poljudu, ako će biti po najavama trebao bi se pojaviti u HNL susretima krajem travnja. Podsjećamo da se Luka Sučić ozlijedio igrajući u austrijskoj ligi za RB Salzburg. Kazao je da tri tjedna mora mirovati i da neće biti na raspolaganju izborniku A vrste.

Dobra vijest iz Turske

Dobra vijest stiže, pak, iz Turske. Mislav Oršić od ponedjeljka ponovno trenira punom parom, te bi za desetak dana trebao biti u kadru za svoj prvi nastup u turskoj ligi u dresu Trabzonspora. To bi se moglo dogoditi 9. ožujka kad dočekuju Fatih Karagümrük, ako ne onda 17. ožujka kad im u goste stiže Fenerbahče. Oršiću je još u srpnju u Sloveniji puknuo križni ligament koljena, a nakon što se uključio u trenažni proces Trabzonspora imao je problema s upalom pete. To je sanirano, te je u stroju. Naravno da svi igrači imaju manje ili veće tegobe s raznim upalama kad počnu jače trenirati nakon dugih stanki, te je samo bitno da toga bude što manje. Kako Oršić dugo nije igrao, logično je da još nije u izbornikovim kombinacijama, a o tome koliko će i kako uspješan biti na terenu ovisi i hoće li izboriti mjesto za Europsko prvenstvo.

image

Ivan Perišić i MIslav Oršić

Uk Sports Pics Ltd/alamy/alamy/profimedia

Navedeni podaci samo pojačavaju činjenicu da stanje s napadačima nije dobro. Luka Ivanušec nekad igra više, nekad manje za Feyenoord, ali nije stalni član prve postave. Josip Brekalo stigao je u Hajduk s nadom da će se vratiti u prvi plan, tek dolaze utakmice u kojima će se vidjeti što je točno donio Bijelima. Dion Drena Beljo igra vrlo malo u Augsburgu, zadnji je gol u njemačkom prvenstvu dao još drugog rujna, te je imao i problema s ozljedom, a Petar Musa je iz Benfice otišao u MLS klub iz Dallasa. Tome se može dodati da Marco Pašalić nije u pravom izdanju u Rijeci već neko vrijeme.

Dalić će morati dobro promisliti koga voditi u Emirate, a još bolje koga na Euro. Ispada da je jedino Bruno Petković u standardnom stanju nastupa i izvedbi. Jasno, standardni su i Kramarić i Budimir, pritom je Budimir demonstrirao životnu formu, ali sad ih ometaju ozljede. Bude li po najavama omanje, te ne bi smjele ostaviti trag. Iako napadaču poput Budimira nije jednako igrati kad je potpuno fit ili s maskom nakon puknuća kosti. Za utakmice s Latvijom i Armenijom na kraju kvalifikacija za EP zvao je i Marka Pjacu, a na pretpozivu je bio i Franjo Ivanović.

Hoće li i sada ponuditi koje novo napadačko ime? Ima li ga na obzoru? Podsjećamo da na Euro, ne bude li promjene, može voditi samo 23 igrača, ne 26 kao što je bilo u Kataru i na prošlom Europskom prvenstvu. Najviše šestoricu za tri napadačke pozicije, krilne i centarforsku, ako će Hrvatska i dalje igrati 4-3-3, što se može očekivati.

Linker
26. travanj 2024 15:51