Andrej Kramarić

 TOM DUBRAVEC Cropix
PIŠE ROBERT ŠOLA

Kramarić nije Šuker, no Hrvatska nema boljeg golgetera. Dalić ga zbog sebičnosti neće prekrižiti, ali...

Ne sumnjamo da se svima ispričao već u poluvremenu, ali izbornik će s njime sigurno opet popričati
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 26. ožujak 2023. 09:05

Hrvatska nije pobijedila Wales zato što je promašila previše dobrih prilika. U nogometu često svjedočimo takvim utakmicama. Jednu od tih prilika "upropastio" je Andrej Kramarić, zato što je bio sebičan, pa je pucao umjesto da loptu doda Ivanu Perišiću. I takve stvari se događaju, premda ne bi smjele. Kramariću se u reprezentaciji ipak dogodile nekoliko puta, očito njegova glad za golovima katkad nadjača nogometne logike i poštivanje bolje postavljenog suigrača.

Kramarićeva sebičnost ne bi bila toliko analizirana da je Hrvatska pobijedila. Međutim, nije pobijedila, izgubila je dva važna boda na startu kvalifikacija, u utakmici u kojoj je pobjedu apsolutno zaslužila. Nije to ništa dramatično, ali zapnu li Vatreni i u utorak u Bursi, već će biti - poprilično nezgodno. I Kramarićev potez dobit će još veću dimenziju i možebitne posljedice.

Što Zlatko Dalić može sada napraviti s Kramarićem? Rekli smo da su mu se ovakve stvari već događale i da su bile ozbiljan problem u svlačionici. Dalić ga je riješio razgovorom koji je obavio s Kramarićem, ali problem se u subotu na Poljudu vratio. Hoće li ga novi razgovor zauvijek riješiti? I postoji li nekoga druga mjera koju Dalić eventualno može poduzeti?

image

Mateo Kovačić i Andrej Kramarić

DAVE SHOPLAND/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Dave Shopland/shutterstock Editorial/profimedia

Andrej Kramarić nije Davor Šuker. Nije igrač koji stalno rješava utakmice, a takvi igrači imaju pravo katkad biti i sebični. Međutim, Kramarić je najbolji golgeter kojeg Dalić ima u svlačionici. Vatreni ga trebaju na terenu...

Bruno Petković zabio je jedan gol u zadnjih 20 utakmica za Hrvatsku. Marko Livaja zabio je četiri u ukupno 21 koliko je odigrao. Ante Budimir tek je jednom (u 17 utakmica) uopće zabio za Vatrene, pa se Dalić okrenuo Petru Musi. Koji nas sve zajedno tek treba uvjeriti da je uopće kalibar za Hrvatsku.

Kramarić je u zadnjih 20 utakmica za Hrvatsku zabio devet golova. Bitno više nego Petković, Livaja i Budimir zajedno. I zato je reprezentaciji previše važan da bi ga Dalić "hladio na klupi" zbog sebičnosti. S druge strane, Kramarić je u Kataru zabio samo u jednoj utakmici (dva gola Kanadi), u Ligi nacija samo u jednoj utakmici (gol Francuzima), u kvalifikacijama za Katar u samo dvije utakmice (Slovačka, Malta), na Euru 2021. nije zabio... I zato nije Davor Šuker, nije ni izbliza, koliko god bio odličan igrač.

image

Andrej Kramarić

JAKOV PRKIC Cropix

U utorak u Bursi Zlatko Dalić na dispoziciji neće imati Brunu Petkovića, a vjerojatno ni Marka Livaju. Čak ako bi Livaja i bio spreman pitanje je bi li opet dobio priliku u udarnoj postavi, jer je protiv Velšana odigrao slabo. A Kramarić je u subotu odigrao odlično, bio je opasan, raspucan i rastrčan. Kramarić se na toj poziciji lažnog desnog krila s golemom slobodom kretanja iskristalizirao u daleko najbolje rješenje. Jedini je sposoban pratiti ono što nam Perišić daje kao klasično lijevo krilo. I odlično se na toj strani uklapa s ofenzivnim Juranovićem. Napokon, zabio je gol, a suparnički mu je golman sjajnom obranom "skinuo" još bolji udarac.

Šteta je da sve to Kramarić s vremena na vrijeme baca u drugi plan zbog pretjerane "gladi" za golovima. Kramarić se vjerojatno suigračima ispričao već u poluvremenu, a onda još jednom i nakon utakmice. I prije je bio svjestan svojih pogrešaka u takvim situacijama, svjestan je i sada.

Zato ga čeka još jedan razgovor s izbornikom, premda mu Dalić ne treba objašnjavati kakve posljedice izazivaju potezi koji nisu primjereni profesionalcima, a posebno ne hrvatskim reprezentativcima. Sebičnost iskazana u Splitu bila je još jedna velika škola za Kramarića. Plaćena je s dva boda koji se mogu nadoknaditi već u utorak u Turskoj. Tamo ćemo u vrućoj atmosferi Burse trebati Kramarića u najboljem izdanju...

Linker
18. travanj 2024 10:11