Andrej Kramarić je dobio prednost nad drugim napadačima poput Danske

 GORAN MEHKEK Cropix
NOVI SPORTCAST

‘Kramarić mi je broj 1, ne trpi klupu, ali ima problem! U Beču očekujem dvojicu novih startera...‘

U našem novom Sportcastu analizirali smo utakmicu Lige nacija između Hrvatske i Danske
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 23. rujan 2022. 12:19

Hrvatska je odigrala odličnu utakmicu u Ligi nacija protiv Danske. Pobjedom 2:1 Vatreni su se popeli na prvo mjesto tablice s 10 bodova te je momčad Zlatka Dalića na dobrom putu da izbori Final Four ovog natjecanja. U našem novom Sportcastu gostovao je nogometni trener i analitičar Marko Lozo koji je bio zadovoljan viđenim na Maksimiru.

"Mislim da je ovo bila naša najbolja utakmica u Ligi nacija od kada postoji to natjecanje uz, možda, onu utakmicu u Francuskoj. Vidjelo se koliko su naši igrači tehnički superiorni naspram Danaca, a pokazali smo i veliku taktičku disciplinu, posebno u drugom poluvremenu. Jasno su se vidjele nijanse kada ćemo izaći u visoki presing ili kad ćemo braniti u niskom bloku. I na kraju tu je individualna superiornost u odnosu na protivnika", rekao je Lozo u našem podcastu.

Iako je dosta igrača odigralo dobru utakmicu, a opet je najbolji bio Luka Modrić.

"Luka je stvarno bio superioran, vodio je momčad, držao ritam i u fazi obrane i napada i svojom kvalitetom podizao razinu kvalitete svojih suigrača. Lijepo je gledati Luku kako iznosi loptu iz faze obrane u zadnju trećinu ili kako izlazi iz dvoboja, a onda kada vidiš kako se neki drugi igrači muče."

image

Marko Lozo

SCREENSHOT: SPORTSKE NOVOSTI

Modrić je bio odličan, ali golove su dali Borna Sosa i Lovro Majer koji su još jednom pokazali sjajnu formu.

"Očekivao sam Majera u početnoj postavi umjesto Pašalića. Možda bi tu dobili više u ofenzivnom dijelu. Vidljivo je da je klasan igrač, da je u dobroj formi i donio je pobjedu Hrvatskoj. Što se tiče Sose, on je često pod nekim upitnicima, posebno u fazi obrane, ali on konstantno pokazuje klasni nivo. Vidljivo je da je to igrač izvrsne tehnike, da je taktički vrlo napredovao i pun je samopouzdanja. Kad sam spomenuo tehničke superiornosti, pritom ne mislim na Dance, mislim da smo mi tehnički superiorniji od 90% europskih, možda svjetskih momčadi. I Sosa i Majer, pa i naša dva stopera, žele igrati, nisu alibi igrači koji će predavati loptu prvom do sebe. Oni traže prostor, traže igru jedan na jedan, traže loptu prema naprijed, traže okomitu loptu i to je njihova kvaliteta."

Puno se pričalo o stoperskom paru, a na kraju se izbornik odlučio na mladi par, ne na miks Lovrena s jednim od njih.

"Da ste me pitali prije utakmice, ja bih stavio Lovrena i Gvardiola. Sad bih promijenio - startali bi mi Šutalo i Gvardiol i u sljedećim utakmicama. Vidio sam da to može funckionirati, imaju brzinu, imaju okretnost i ono što je najbitnije - žele igrati i mislim da su oni dugoročno rješenje za stoperske pozicije."

O još jednoj stvari se pričalo prije utakmice, a to je da se Ivan Perišić s lijeve pomakne na desnu stranu kako bi se otvorila pozicija za Mislava Oršića.

"Oršić je sigurno zaslužio da igra u reprezentaciji, ali ima nesreću da je Perišić dugi niz godina nositelj igre Vatrenih i zaslužuje da bude taj jer je Perišić i dalje efikasan. Oršiću bih svakako dao priliku na svakoj utakmici jer je on konkretan i svaki put diže energiju, željan je nogometa i treba mu dati na važnosti, ali ne ispred Perišića. Ne bih radio promjenu pozicije Perišića jer mislim da bi reprezentacija više izgubila odlaskom Perišića desno nego što bi dobila ulaskom Oršića lijevo."

image

Marko Lozo i voditelj Sportcasta Emir Fulurija

SCREENSHOT: SPORTSKE NOVOSTI

Što se tiče pozicije desnog krila Lozo jasno zna koga bi tu postavio.

"Juranović se može dizati dosta visoko, Brozović defanzivno može pokriti izlazak obojice naših bočnih igrača. Stavio bih na poziciju desnog krila Majera jer bi onda dobili igrača koji ulazi u međuprostor, radi dodavanja u dubini i ima udarac. Opcija s Pašalićem ima logiku jer je on jučer bio jedini igrač koji je tražio loptu u dobinu, iza protivničke obrane. On je jučer trebao biti taj nogometaš koji je trebao razdvajati protivničke linije i napadati prostor iza njih. Ako staviš Majera na tu poziciju, onda treba igrati drukčije. Majer je taj koji dolazi po loptu, koji kreira, koji uz naša tri vezna stvara četvrtog veznog, a onda dubinu treba tražiti drukčije, u napadu preko Budimira koji je igrač koji drži zadnju liniju i Perišića koji mora više tražiti loptu iza linija. Očekujem da će u Austriji od prve minute igrati Majer i Budimir, da će se Dalić odlučiti upravo za ovu poziciju."

Budimir bi onda bio prvi napadač?

"Kramarić je meni broj jedan. Taj igrač je uvijek konkretan u igri, tehnika mu je superiorna, a njegov problem je što u nekim situacijama gdje treba odigrati loptu, on pomalo egoistički traži gol što nije loše, ali ne uvijek. On je igrač koji ne trpi klupu i mislim da bi on ulogu prvog napadača dosta dobro odradio uz neke taktičke korekcije prema njemu, da mu se kažu jasni zadaci. Zašto ipak Budimir? Jer je on igrač koji zna samo tako igrati - da napada dubinu, da trči i da veže zadnju liniju, a u fazi obrane dosta zatvara dubinska dodavanja. Vidjet ćemo u Austriji kako će to izgledati, ali mislim da će se između Kramarića i Budimira odlučivati o prvom napadaču za Svjetsko prvenstvo."

Što Lozo misli o ideji napadačkog para Petković-Livaja, što o poziciji Livakovića, koga će Dalić na kraju voditi u Katar, tko je favorit Svjetskog prvenstva, zašto bi ovaj Mundijal mogao biti kvalitetniji od ranijih te kako je izbornicima, a kako klupskim trenerima u ovoj sezoni te kako Lozo doživljava ovu sezonu SuperSporta pogledajte u našem Sportcastu:

Linker
08. svibanj 2024 07:08