Jean Catuffe/dppi/Zuma Press/Profimedia
NOGOMETNI BENJAMIN BUTTON

Katar nije oproštaj za kapetana Vatrenih! Modrić želi i na Euro, a za Hrvatsku će igrati do 40. godine

Luka prijeti i Rogeru Milli koji je na SP-u 1994. u SAD-u zaigrao s 42 na leđima
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 20. rujan 2022. 14:05

Slučajno ili ne, oproštajni govor cijenjenog i sjajnog dr. Zorana Bahtijarevića prilikom odlaska iz HNS-a na mjesto voditelja medicinskog odjela Uefe, u sebi je sadržavao i veliku najavu...

"Luka je odlučio ostati do Eura", kazao je u jednome času omiljeni Bahta.

Nije, naravno, trebalo mnogo da ta rečenica obuzme navijače hrvatske reprezentacije. I da ih oduševi, naravno. Je li to doista "beton", otkrit će sam kapetan možda već i u srijedu na "presici" uoči Danske, kao, naravno, i vrijeme. A iščekujući, možemo samo pokucati u drvo da Modrića posluži zdravlje...

image
GABRIEL BOUYS Afp

Prvi njegov odlazak gotovo se dogodio nakon svjedočenja u Osijeku na procesu protiv Mamića i prijatelja te lavine negativnih odjeka javnosti, no tada je prelomio da ostane. Drugo se mahanje na pozdrav očekivalo nakon srebra u Rusiji, kada je dosegao panteon očekivanja i nadanja s reprezentacijom, pogotovo jer je zagazio u 33. godinu života.

Ipak, odlučio je ostati do Eura, no kako ga je pandemija pomaknula na samo godinu do ovog Mundijala, onda su čak i oni najoptimističniji među nama kazali da bi Katar mogao biti "taj".

Veliko natjecanje kao kruna velike, najveće hrvatske karijere. A onda se, eto, dogodio - Bahta.

Igrači traju sve dulje

Kada smo prije malo manje od godinu dana u Magazinu otvorili temu dugotrajnosti i otpornosti nogometaša, bez obzira na warp brzinu nogometa, količinu utakmica i probijanje vlastitih limita, gdje nogometni senatori adekvatno participiraju u vrhunskom nogometu, uz bok deset ili 15 godina mlađim, gladnim klincima, iz kojih kipti snaga, doktor kineziologije Luka Milanović, izvanredni profesor na predmetu Osnovne kineziološke transformacije, predstojnik Zavoda za kineziologiju sporta, predsjednik Udruge kondicijskih trenera Hrvatske i kondicijski trener srebrne generacije "vatrenih", odmah nas je ispravio:

U društvu legendi

"Nije ovdje riječ o revoluciji, već evoluciji; nogomet uzima sve više vrsta priprema iz drugih sportova, na čemu sportska znanost radi još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Uzima vrijedne parametre te ih uvodi u kondicijski proces. To utječe na činjenicu da igrači traju sve dulje i dulje."

image
ANDY BUCHANAN Afp

I to u času kada, recimo, imamo podatke da u odnosu na prije 15 godina, kažu egzemplarne brojke, po utakmici imamo gotovo triput više sprintova te da igrači pokrivaju veću udaljenost po utakmici nego ikada. I to u situaciji kada kalendar nikad nije bio pretrpaniji. No, kako se općenito povećava dugotrajnost sportaša u vrhunskom sportu, tako se ista stvar događa i u nogometu. Znanstveni pristup postao je esencijalni dio nogometnog života.

Iako je postojala paradigma da će nogomet sve više trošiti igrače, događa se suprotno: igrači sve bolje odgovaraju na izazove. Nikad nisu bili zdraviji, bolji, izdržljiviji, koliko god se prepreka stavljalo ispred njih. Ispada da je ovo početak, odnosno da će sukladno sljubljivanju znanstvenog pristupa, treninga i promjene životnog stila, igrači znatno produljiti svoje karijere.

"Upravo zbog svega toga, a ponajviše spleta prehrane, odmora, treninga, ali i mentalnog aspekta, u budućnosti će se karijere onih najupornijih, najgladnijih i najizdržljivijih protezati do 40. godine. Luka je goli primjer", tvrdi dr. Milanović.

I tako smo, eto, došli do potencijalnog Eura. Ako zdravlje posluži, u što ne bismo ne trebali sumnjati, jer Modrić doista djeluje na Benjamina Buttona svjetskog nogometa, kapetan bi mogao, eto, Hrvatsku nakon Mundijala povesti i u kvalifikacije za kontinentalni summit u Njemačkoj za dvije godine. Gdje bi mogao (trebao) zaigrati s 38 godina i devet mjeseci.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Češljajući povijesne knjige, ako izuzmemo vratare, tek bi jedna legenda imala "stariji" nastup na Euru: Lothar Matthäus imao je 39 godina i 91 dan kada je zaigrao za Njemačku na Euru 2000. protiv Turske. Kako je krenuo, doduše, Modrić prijeti i Rogeru Milli, velikom Kameruncu, koji je na SP-u 1994. u SAD-u zaigrao s 42 na leđima. S ovim hrvatskim Buttonom baš sve je, izgleda, moguće...

Linker
06. listopad 2024 06:30