Nedavno je Turska odigrala 3:3 protiv Njemačke u Kölnu
 AFP
STJEPAN TOMAS ZA SN

‘Hrvatsku čeka veliki test! Ova Turska je remizirala protiv Srbije i Njemačke, izbornik je sjajan...‘

Hrvatski trener na klupi Rizespora o turskoj nogometnoj reprezentaciji koja čeka Vatrene u srijedu
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 10. studeni 2020. 08:54

Prošlo je prvih stotinu dana na klupi Rizespora. Stjepan Tomas, bivši reprezentativac, u Turskoj je stekao veliki respekt kao igrač najvećih tamošnjih klubova. Sada je na putu da stekne poštovanje i kao trener. Od kolovoza kada je preuzeo Rizespor prionuo je radu i nakon početna dva poraza u prvenstvu, zaredala mu je momčad s pet pozitivnih ishoda.

- Da, dobar nam je trenutak jer smo nakon dva remija upisali tri pobjede zaredom! To nas je diglo i na tablici, sada smo već sedmi. Ono što je najvažnije, ti rezultati pokazuju da smo uhvatili dobar kurs. Prilagodili su se novi igrači, momčad je kompaktna i optimisti smo za nastavak sezone. Prošlo kolo bili smo slobodni, jer je u ligi 21 klub pa uvijek jedan odmara. Nadovezala se sada pauza zbog reprezentacije pa smo trotjednu pauzu iskoristili da dođemo u Antalyu radi ciklusa mini priprema.

Zovemo vas zbog utakmice Turska - Hrvatska.
- I mene jako zanima kako će ta utakmica proći! O nama se sve zna, jer smo kao drugoplasirana momčad svjetskog prvenstva potvrdili našu kvalitetu. Turska će sasvim sigurno biti silno motivirana kako zbog tradicije nastupa s Hrvatskom, tako i zbog tog našeg statusa viceprvaka svijeta. Ušli su u dobru fazu, izbornik Senol Günes radi odličan posao, a to me ne čudi. Vrlo je iskusan (68 godina, nap. a.), a dokazao se kao vrlo uspješan trener gdje god je radio, a pogotovo u Bešiktašu.

Vidimo da su zaredali s remijima nakon poraza od Mađara?
- U Ligi nacija su protiv Srbije dva puta i s Rusima odigrali neriješeno, ali su ostavili vrlo dobar dojam. Potvrdili su to i u prijateljskoj utakmici s Njemačkom, gdje su također igrali neriješeno, 3:3. U četiri utakmice imali su redom 0:0, 1:1, 2:2 i 3:3. Ono što se meni čini to je napredak tehničko-taktičke prirode i sve bolja atmosfera oko reprezentacije. To je za Tursku važno jer pokazuje da se prepoznaje dobar rad izbornika i igrača.

Vrlo solidna obrana

Igraju u 4-2-3-1, koje su im osnovne značajke?
- Vrlo su disciplinirani taktički, žele imati posjed i teže brzoj tranziciji čim im se ukaže i minimalna prilika. Najveća snaga je im u špici napada Burak Yilmaz, koji je iznimno moćan i daje dubinu te razigrava momčad. Ima 35 godina, ali kao da je puno mlađi. Velika je stvar za Tursku da se jako u formi digao Hakan Calhanoglu. Nakon što je počeo u Milanu igrati u velikom stilu, to se raspoloženje sada osjeća i u reprezentaciji. Calhanoglu je znalac, to je neupitno, ali sada igra baš u pravoj formi. Vrlo je vješt u kretanju između linija i narušava blok suparnika. U šutu je iznimno opasan s distance, a ima izvrsna proigravanja i završni pas. Sada se nameće i Yusuf Yazici. U dvije utakmice u Europskoj ligi, za Lille je postigao dva hat-tricka, prvog Sparti Prag, a onda Milanu na Meazzi. To dovoljno govori o kvaliteti tog ofenzivnog veznog igrača. Zbog tih kvaliteta u ofenzivnoj dijelu momčad Günesova momčad stvara puno prilika za pogodak.

Obrana?
- Vrlo solidna. Sada imaju dobru posljednju liniju i više izvrsnih stopera, čvršći su. Od dva beka treba posebnu pažnju treba obratiti na desnog Zekija Celika, koji je vrlo ofenzivan i sjajno pokriva cijeli bok. Možda su na lijevoj strani manje čvrsti. Bit će to, vidjet ćete, vrlo zanimljiva borba i odličan test za Hrvatsku i Tursku - zaključio je Tomas.

Linker
06. listopad 2024 12:34