GORAN MEHKEK Cropix
DŽOKER JE OSIGURAN

Hrvatskoj se smiješi milijunska zarada, a već sada je napravila sjajan posao za sljedeće Europsko prvenstvo!

Završnica četiri najbolje momčadi Lige nacija na rasporedu je u lipnju 2023.
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 25. rujan 2022. 19:47

Portugal je osvojio prvo izdanje 2019. godine, naslijedila ga je Francuska 2021., a novog osvajača doznat ćemo 18. lipnja 2023. godine nakon novog velikog finala. Nadamo se s Hrvatskom u njemu, devetom različitom reprezentacijom u povijesti Final Foura Lige nacija.

Nakon Portugala, Engleske, Švicarske, Francuske, Španjolske, Italije, Belgije i Nizozemske, koja je također u nedjelju postala prva europska reprezentacija s dva nastupa na završnici, u eliti se pojavila i Hrvatska.

UEFA je dosad objavila da su se za domaćinstvo finalnog turnira prijavile redom reprezentacije iz skupine A4 Belgija, Nizozemska, Poljska i Wales, što znači da bi se Final Four trebao odigrati u Nizozemskoj, koja je osvojila skupinu. No, pričekajmo još malo i službene objave krovne europske nogometne organizacije. Final Four se igra na dva stadiona kategorije 4, moraju imati kapacitet od minimalno 30.000 gledatelja, polufinala su na rasporedu 14. i 15. lipnja, a utakmica za 3. mjesto, kao i finale, 18. lipnja sljedeće godine.

Zarada će biti lijepa, u ovom trenutku još je nepoznata. UEFA je službeno objavila podatke samo za sezonu 2018./19. kada su pobjednici Portugalci zaradili 10,5, drugi Nizozemci devet, treći Englezi osam, a četvrti Švicarci sedam milijuna eura. Neslužbeno su za sezonu 2020./21. objavljeni podaci da je prva Francuska osvojila 14 milijuna eura, dok su ostali sudionici FF-a zaradili iste iznose kao u premijernom izdanju, no to UEFA nije potvrdila. U svakom slučaju HNS-ova blagajna lijepo će se popuniti. Pobjednik dobiva i lijepi trofej težak 7,5 kilograma i visok 71 centimetar izrađen od čistog srebra.

Uspjeh u skupinama Lige nacija dosta je važan zbog još jedne stvari. Osvajanje prvog mjesta u skupinama liga A, B i C Lige nacija omogućava reprezentacijama drugu šansu u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2024. Na njega ide deset pobjednika i deset drugoplasiranih reprezentacija iz kvalifikacijskih skupina koje će se igrati od ožujka do studenog 2023., domaćin Njemačka te tri pobjednika play-offa koji će se igrati u travnju 2024.

Pobjednici 12 skupina u tri lige naći će se u play-offu (svaka od Liga A, B i C imat će svoje doigravanje) ako se ne plasiraju među prva dva u skupinama kvalifikacija, a ako se plasiraju, njihovo mjesto zauzimaju reprezentacije po rankingu Lige nacija, koje nisu uspjele direktno izboriti Euro. Dakle, bude li Hrvatska čak i posljednja u svojoj kvalifikacijskoj skupini za Euro 2024. (ždrijeb je 9. listopada, Hrvatska je među prvim nositeljima, a zbog plasmana na FF Lige nacija bit će u skupini u kojoj će ukupno biti pet reprezentacija) moći će računati da će igrati dodatne kvalifikacije za mjesto na Euru. Vjerujemo da će Vatreni taj posao ipak riješiti prije...

PRVA DVA IZDANJA

Hrvatska u Ligi nacija 2018./19.

U premijernom izdanju Lige nacija 2018./19. Hrvatska je osvojila četiri boda u skupini s Engleskom (remi u Rijeci) i Španjolskom (pobjeda u Zagrebu) te završila posljednja. Trebala je ispasti, no UEFA je napravila reorganizaciju natjecanja te je Hrvatska zadržala mjesto u elitnom razredu. Na Final Four otišli su Englezi, a naslov je uzeo Portugal.

Hrvatska u Ligi nacija 2020./21.

Najslabije izdanje Hrvatske u Ligi nacija, tek tri osvojena boda u šest utakmica (pobjeda protiv Švedske u Zagrebu 2:1), ali i s pet poraza zadržano je mjesto u Ligi A, jer su Šveđani zbog ukupne razlike pogodaka ipak završili posljednji i ispali. Francuska je završila ispred Portugala i potom osvojila LN finalnom pobjedom protiv Španjolske. (dd)

Turska, Grčka, Kazahstan ili Gruzija sigurno na Euru

Njemačka je već osigurala nastup na Euru 2024. iz jednostavnog razloga jer mu je i domaćin, a u ovom trenutku sigurno je da će na tom natjecanju zaigrati jedan od četvorke Turska, Grčka, Kazahstan, Gruzija. Te su reprezentacije osvojile svoje skupine u Ligi C pa će se, ako se ne plasiraju direktno kroz kvalifikacije, naći u play-offu čiji će se pobjednik plasirati na kontinentalnu završnicu. (dd)

Linker
19. travanj 2024 22:52