Tomislav Stipić, trener Rige

 PRIVATNA ARHIVA
STRUČNJAK UPOZORAVA

Hrvatski ‘špijun‘ dobro poznaje protivnika Vatrenih: ‘To je njihovo najopasnije oružje, tu treba biti oprezan‘

‘Za njih će u svakom slučaju biti jako dobro iskustvo igrati protiv igrača kao što su Modrić, Kovačić i ostali‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 06. rujan 2023. 16:00

Tomislava Stipića pamtimo kao trenera Slavena Belupa, a po odlasku iz Hrvatske ovaj stručnjak koji se profilirao u Njemačkoj nastavio je karijeru u Latviji. Na sjeveru Europe ide mu odlično; prošle sezone s Audom je osvojio Kup i ostvario plasman u Europu, potom je preuzeo Rigu.

Njegova aktualna momčad je vodeća u tamošnjoj Optibet Virsligi s tri boda više od drugoplasiranog RFS-a, Stipić je u Latviji izabran za najboljeg trenera u kolovozu. Vrlo rado je za Sportske novosti najavio kvalifikacijsku utakmicu Hrvatske i Latvije koja se u petak igra u Rijeci.

- Hrvatska bi u susretu s Latvijom trebala ostvariti sigurnu pobjedu, uvjeren sam da će se to i dogoditi. U mojoj momčadi su njihovih petorica igrača i vratar, tako da sam dobro upućen u stanje latvijske reprezentacije, gledao sam ih i nedavno protiv Turske. Za njih će u svakom slučaju biti jako dobro iskustvo igrati protiv igrača kao što su Modrić, Kovačić i ostali - rekao je Tomislav Stipić.

Smatra kako ne treba očekivati iznenađenja kad su u pitanju njihov sustav i sastav.
- Latvija će se postaviti u sustavu 4-4-2 u jako niskom bloku, vrebajući kontre i polukontre, isto tako i prekide. No, prvenstveno će na Rujevici pokušati što duže zadržati “nulu”, odnosno kad prime prvi gol da ne prime drugi, ako prime drugi da ne prime treći, itd. Po osobinama, kulturi i poimanju nogometa, Latvijci su jako disciplinirani i borbeni. Igrali kod kuće ili u gostima, uvijek igraju na isti način. Kad se usporedi s Hrvatskom, u kvaliteti i kreativnosti su limitirani.

Već gotovo dvije godine Stipić živi i radi u Latviji.
- Ove godine u latvijskom sportu događa se pozitivna vibra. U hokeju na ledu osvojili su treće mjesto na svijetu, u košarci su došli do četvrtfinala, a u nogometu su bili uspješni u Ligi nacija. Imaju igrače koji nastupaju u Poljskoj, Švicarskoj, Nizozemskoj, čak i u Albaniji. I njihov nogomet je u maloj ekspanziji, ali su protiv Hrvatske veliki autsajderi.

Kapetan poput Gattusa

Vatreni će morati probijati “bunker”, kako to učiniti?
- Mi imamo toliko igrača koji su jako pametni i talentirani, koji znaju stvoriti višak, počevši od naših stopera koji će morati iznositi loptu i stvarati višak. U veznom redu imamo igrače koji se mogu osloboditi od suparnika. Mislim da ćemo u našem sustavu 4-1-4-1 uvijek moći napraviti višak u veznom redu, tri na dva, četiri na dva, te da ćemo iz veznog reda upućivati lopte na bokove ili na napadača. Kroz centaršuteve ćemo tu dolaziti do prilika, ili centralno ispred gola stvoriti višak, odnosno prijetiti im udarcima iz daljine ili blizine. Vjerujem da ćemo ih tako uspjeti probiti.

Postoji li neki individualac na kojeg bi Dalićevi izabranici trebali obratiti posebnu pozornost?
- Njihov vratar Purins je jako dobar. U veznom redu imaju kapetana Tobersa koji je i kapetan Grasshoppersa. On je igrač poput Gattusa, agresivni lider ekipe, jako opasan na prekidima. Imaju i napadača Uldrikisa iz Cambuura koji je visok 198 cm, isto zna dobro zadržati loptu i dobar je na prekidima. Latvija najopasnije može zaprijetiti iz prekida, nemaju pojedinca koji bi mogao napraviti nešto na što naša reprezentacija nije spremna. No, prekidi su također sastavni dio igre, tu trebamo biti oprezni, uz jednu ili dvije kontre koju su sposobni odigrati - zaključio je Stipić kratku analizu suparnika Vatrenih.

Linker
01. svibanj 2024 17:26