ANDY BUCHANAN Afp
PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

Hrvatska od danas ima pravo sanjati povratak u Rusiju! A Dalić je pokazao da mu kocka nije strana...

Izbornik je nakon dvije nedorečene utakmice zazivao “samo jedan klik”, a dočekao je detonaciju
Piše: Dražen Krušelj/JLObjavljeno: 22. lipanj 2021. 23:53

Luka Modrić na koncu nije mogao dopustiti da njegov posljednji Euro prođe bez prepoznatljiva pečata Zlatne lopte. U 62. minuti je Kovačićevu rolicu na vrhu kaznenog prostora trademark udarcem “vanjskom” smjestio u rašlje vratara Marshalla i povukao nacionalnu momčad iz gliba u kojem je zapela prema sljedećem krugu natjecanja. Petnaest minuta kasnije Modrić i Perišić skovali su drugi gol kojim će “vatrene” već katapultirati prema drugom mjestu u skupini, što znači da ih dvoboj osmine finala vodi prema Kopenhagenu.

Zlatko Dalić zazivao je nakon dvije nedorečene utakmice “samo jedan klik”, a dočekao je detonaciju začinjenu s tri gola. Hrvatska je odigrala svoju najbolju predstavu još od onih utakmica sa Slovačkom u kvalifikacijama za Euro 2020 i napucana adrenalinom nastavlja avanturu. A u izdanju iz Glasgowa ima pravo sanjati povratak u Rusiju, na četvrtfinale zakazano u St. Petersburgu.

image
PAUL ELLIS Afp

Razbijeno prokletstvo

Tradicija je u najavama meča figurirala kao crna mačka, koja će ponovno jednom od suparnika prijeći preko puta. Prije nego što ih je počela zaobilaziti u širokom luku – ovo je bio njezin prvi veliki turnir nakon 23 godine – Škotska nikada nije prošla u nokaut završnicu Eura ili Svjetskog prvenstva. Sedam puta su Škoti bili blizu, nekada ispadali za dlaku, ali putovanje su uvijek završavali u skupini. U 25 godina staža na velikoj pozornici Hrvatska nije imala takvih problema, ali nju je mučila druga tradicija: u četiri gostovanja na Hampden Parku nije upisala pobjedu. Do utorka kada je neugodna tradicija pospremljena u škrinjicu s razbijenim prokletstvima.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

Pozitivni zaokret su zapravo inicirala dvojica novaka, Nikola Vlašić i Josip Juranović, kada su uz pomoć senatora Perišića odlučili stati na kraj seriji neuspjeha na Hampdenu. Nakon žestokog naleta Škota u prvih desetak minuta “vatreni” su prvo spustili tempo utakmice, stavili loptu pod kontrolu i odmah zatim spakirali loptu u mrežu. Juranović je s desnog boka na vrhu peterca pronašao Perišića koji je nadskočio domaće stopere i glavom spustio loptu strijelcu Vlašiću.

Komponirajući momčad Zlatko Dalić je pokazao da mu kocka nije strana. Juranović je istisnuo iz sastava Vrsaljka i pokazao se kao ugodno iznenađenje. Nije se plašio pored ofenzivnih Robertsona i Tierneya osvojiti bok, izvući se u dubinu škotskog teritorija i sudjelovati u napadačkim akcijama. Jedini propust u prvih 45 minuta učinio je “usosivši” Lovrena kratkim dodavanjem, nakon čega je stoper zaradio žuti karton. Vlašić je prvu priliku pretvorio u pogodak, a Petković je ratovao s korpulentnim Hanleyem i njegovom zamjenom McKennom, junački ali bez konkretnog učinka.

Kraljevski potez

Za opipljviji rezultat Hrvatskoj je i ovaj put nedostajao neki jasniji “Marshallov plan” od ovog kojim su pleli mrežu daleko od gola domaćeg vratara Davida Marshalla. Modrić, Kovačić i Brozović su već viđenom anestezijom na ovom turniru obuzdali agresivnog domaćina, spustivši loptu na travnjak zajedno su njih trojica u prvom dijelu povezali više točnih dodavanja od kompletne Škotske (154 prema 114), no uglavnom crtajući trokute širinom terena. Nešto nalik prijetnji zabljesnulo je u 38. minuti poslije Gvardiolova prodora i oštro zavrnute lopte na peterac. Akciju je udarcem povrh grede zaključio Juranović.

A onda su Škoti iz debele defensive povezali tri napada, složili dva ubačaja s bokova i stigli do izjednačenja. Prvi, O’Donnellov ubačaj Adams nije stigao zahvatiti na drugoj vratnici, a drugi, Robertsonov sa suprotne strane kaznenog prostora Vida nije uspio očistiti. Izbio je loptu samo do McGregora koji je sa 16 metara preciznim udarcem matirao Livakovića.

Start drugog poluvremena nagovijestio je da su oba izbornika spremna za “run and gun” utakmicu, jer bi se remijem obje momčadi oprostile od turnira. Gvardiol je utrčao u idealnu priliku, ali ga je izdao prvi dodir i Marshall mu je pročitao namjeru. Perišić je zatim razbranio Marshalla na Modrićevu asistenciju iz pozicije koju je pomoćnik prekrižio podizanjem zastavice, iako je akcija izgledala regularno. Revanširao mu se McGinn utrčavši u peterac iza Gvardiola, ali samo kako bi loše zahvatio loptu.

Sljedeći kadar ujedno je i foršpan dosadašnjeg nastupa reprezentacije na Euru. Luka Modrić kraljevskim je potezom pokazao da je i na pragu 36. rođendana lider momčadi gladan uspjeha.

Linker
07. srpanj 2024 12:59