RADDAD JEBARAH Nurphoto Via Afp
NAPAD BUDUĆNOSTI

Hrvatska na prekretnici! Frapantan podatak iz vremena Mandžukića pokazuje što bi trebao napraviti Dalić

U 3 godine kad je skoro uvijek na terenu bio Mandžo ili Kalinić, cifra je bila tek neznatno bolja
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. listopad 2021. 10:18

Pep Guardiola i Jürgen Klopp odavno su pokazali kako napad može biti razigran i ubitačan i bez klasičnog centarfora. Manchester City je protekle sezone imao 16 različitih strijelaca u dva ključna natjecanja, Ligi prvaka i Premier ligi, u ovoj koja se tek zahuktava već ih ima 13. Liverpoolove brojke su lani 15, a sada 8.


Vrhunski svjetski stručnjaci usavršili su strategiju da igra donosi golove, što pokazuju i statistike jer njihove momčadi stvaraju šanse, pucaju i najčešće dominiraju. Postižu u prosjeku više od dva pogotka po utakmici, osim što su Redsi imali neka lošija razdoblja.... Razlika je što Liverpool igra okomitije i ima izrazitog strijelca Mohameda Salaha.

image
Zlatko Dalić i Andrej Kramarić
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix


Hrvatska pretjerano kuka za klasičnim centarforom. To je jedna od najistaknutijih tema kad se analizira igra naše reprezentacije. Nakon oproštaja Marija Mandžukića i "ispadanja iz tračnica" Nikole Kalinića, Vatreni nemaju takvog igrača vrhunske razine i zato je krajnji čas da se s time svi pomire, te još više poradi na shemama ofenzivne igre. Prostor za napredak je velik, iako brojke zabijenih golova nisu loše. Nakon Svjetskog prvenstva Vatreni drže prosjek 1,6 golova po utakmici. U tri godine do tog Mundijala, kad je gotovo uvijek na terenu bio ili Mandžukić ili Kalinić, cifra je bila neznatno bolja 1,7. Izbaci li se deset komada San Marinu, čak je prosjek tada bio lošiji - 1,5. Iako u različitim sustavima s jednim napadačem ili rombom, Hrvatska je individualnom kvalitetom i s Dalićevim idejama najčešće nalazila put do protivničkog gola, a što rezultati u pojedinim fazama nisu bili bolji kriv je i velik broj primljenih pogodaka.


Bilo je utakmica u kojima smo zavapili za golgeterom i jasno da postoje situacije u kojima "target-man", čak i ako nije klasa Lukakua ili Lewandowskog zlata vrijedi, međutim, ne samo Guardiola i Klopp, nego i brojne druge sjajne klupske ekipe igraju drukčiji nogomet, bez takvog čovjeka i jako im dobro ide. Niti PSG, kad su trojac u vršku napada Messi, Mbappe i Neymar, nema "sidraša". Niti Manchester United kad je Ronaldo u špici. I nitko ih za to ne pita...

image
DMITRIY GOLUBOVICH Anadolu Agency Via Afp


Andrej Kramarić najbolji je hrvatski napadač, a predugo traje saga - je li špica ili ne? Izbornik za ovu akciji nije pozvao klasičnog centarfora jer Ante Budimir ne igra u Osasuni, a Antonija Čolaka stavio je tek na pretpoziv i zato je jasno da Vatreni trebaju igrati svoj nogomet. Primjeren profilu najkvalitetnijih igrača koje imaju.


Kako je Dalićev temelj vezni red kojeg čine Brozović, Kovačić i Modrić, za konkretnu igru i pogotke potrebna su trojica ofenzivaca koji će pasom, promjenom pozicija, otvaranjem prostora i ulascima iz drugog plana, brzinom i potezom stvarati šanse, uz vrlo bitnu ulogu bočnih braniča koji u takvom nogometu imaju veliku napadačku dimenziju. Na tome se već radilo, a sad je trenutak da se ta ideja filtrira do kraja, da takva igra, koja je u naznakama viđena u Splitu sa Slovenijom "prodiše punim plućima". Upravo to Dalić je najavio već za Cipar i jako nas zanima kako će funkcionirati... I koliko će taj model još trebati dorađivati.


Hrvatska se mora prestati opterećivati s onim što nema, iako će Budimir kad bude spreman biti opcija i za igru s pravom devetkom, već graditi iz onoga što ima. Kramarić, Perišić, Livaja, Pašalić, Ivanušec, Vlašić, Brekalo, Oršić, Petković... Izbor postoji. Idealno bi bilo odabrati trojicu koji su najbolji i najkompatibilniji te raditi na linijama kretanja... To je igra s lažnom devetkom, pa i lažnim krilima te njihovim brojnim rotacijama.


- Za špicu su prvi izbor Kramarić i Livaja - kazao je Dalić.


Po igračkim karakteristikama Kramarić je taj, iako Livaja također ima šanse, uostalom bio je to na Poljudu sa Slovencima. Obojica su ta devetka koja će devetku igrati na drukčiji način. Ne leđima okrenut golu, ne onaj koji nosi na sebi stopere i djeluje kao mantinela, nego ih odvlači i "ubada" se u slobodan prostor.


Što Kramarić igra u Hoffenheimu, pitaju se mnogi? On je tamo gazda. Prva zvijezda i najveći as. Djeluje na raznim pozicijama jer sve se vrti oko njega. Čini to s dosta slobode i ulaženja u dubinu te na krilo. Reprezentacija je sastavljena od vrsnih igrača i igra ne može biti podređena jednome. No, Kramarićeve i Perišićeve osobine zapravo su jako kompatibilne ako ih se "uglazbi“. Bez obzira startao Andrej nominalno u sredini ili na desnoj strani. Oni bi trebali još jače i uvjerljivije biti udarna napadačka moć.

Za Kramarića će mnogi reći da bi najviše dao iza robusnijeg napadača, iz drugog plana. Njegov smisao za kombinatoriku i gol došli bi do izražaja. No, lažna devetka nije više novost rezervirana samo za Guardiolu, to je ozbiljan trend, a on je kao stvoren za to. Puka je slučajnost što godinu dana nije zabio za Vatrene, što je zapucao neke izvrsne šanse, pitanje je dana kad će ponovno proraditi. Možda su ti dani pred nama...


Hoffenheim je imao sedam utakmica tekuće bundesligaške sezone. U prvoj s Augsburgom (dobili 4:0) u kojoj je imao tri asistencije, bio je prva špica. Kao i kasnije s Borussijom Dortmund (izgubili 3:2). Iza središnjeg napadača igrao je s Mainzom (poraz 2:0) i Arminijom (0:0), kao jedna od dvije špice djelovao je s Union Berlinom (0:0) i Wolfsburgom (pobjeda 3:1), a desno od trojice napadača sa Stuttgartom (poraz 3:1).


Svih sedam susreta igrao je po 90 minuta. U dva navrata izabran je u momčad kola. Zabio je samo jednom što je ispod njegovih standarda. Upisane su mu četiri asistencije. Kreirao je pet velikih prilika, a na svakom susretu ima u prosjeku 1,6 ključnih dodavanja… Na protivničkoj polovici, gdje je češće pod pritiskom i odlučuje se na rizičnije pokušaje, ima 78 posto točnih dodavanja, sa 52,7 dodira s loptom.


Ako kod Cityja taj posao može dobiti Foden, mogu i kod nas Pašalić ili Vlašić. To su također varijante, a ne samo Livaja kojeg je spomenuo Dalić. U Larnaci će očito to biti Kramarić ili Livaja. Ili što je lako moguće obojica, jedan u sredini, drugi desno. Formalno, jer mijenjat će pozicije.


Hrvatska ima profil igrača jakih na lopti koji kroz kombinacije mogu dolaziti u prilike. To je često atraktivnije i teže branjivo za suparnika. S Modrićem i Kovačićem u veznom redu ima tko tome biti predvodnik. Čak i Chelsea, kad se previše koncentrira na Lukakua zna usporavati i postati manje opasan.


Dalić treba odabrati između Guardiole i Kloppa. Dobar pokazatelj bit će i PSG s Messijem.... Posjeduje igrače koji u jednom, možda čak i u oba ta stila, mogu dati najbolje od sebe. To je nogomet bez klasičnog centarfora, ali i klasičnih krila. S trojicom napadača ili polušpica. Iako presing, agresiju i brzinu na toj razni nije lako postići. Nije to ni nužno jer generalno reprezentacije ne igraju do te mjere atomski nogomet kao najbolji klubovi. I nemaju takvu koncentraciju pojedinačne kvalitete. Jasno, nema je niti Hrvatska.


Najlakše je staviti centarfora, krila, jak vezni red i nek' se igra. Zato Dalić ima teži posao nego u prvoj godini izborničkog mandata.


HRVATSKI GOLOVI NAKON SVJETSKOG PRVENSTVA U RUSIJI

58 pogodaka zabili su Vatreni nakon Mundijala u Rusiji

36 utakmica odigrala je hrvatska reprezentacija od srebra u Rusiji

1,6 pogodaka je prosjek zabijenih golova Vatrenih nakon SP-a


MANCHESTER CITY

SEZONA 2020/21.

Premier liga

Prosjek golova: 2,2 (38/83)

Golovi unutar 16 metara: 72

Golovi nogom: 72

Golovi glavom: 10

Velike prilike po utakmici: 2,8

Udaraca po utakmici: 11,2

Posjed lopte: 63,7 %

Liga prvaka

Prosjek golova: 1,9 (13/25)

Golovi unutar 16 metara: 18

Golovi nogom: 23

Golovi glavom: 1

Velike prilike po utakmici: 2,5

Udaraca po utakmici: 9.7

Posjed lopte: 60,5 %

Najbolji strijelci u dva natjecanja:

16 - Ikay Gündogan

13 - Riyad Mahrez

12 - Phil Foden

Ukupno strijelaca: 16

SEZONA 2021./22.

Premier liga

Prosjek golova: 2 (7/14)

Golovi unutar 16 metara: 11

Golovi nogom: 11

Golovi glavom: 2

Velike prilike po utakmici: 3,1

Udaraca po utakmici: 11,1

Posjed lopte: 63,9 %

Liga prvaka

Prosjek golova: 3 (2/6)

Golovi unutar 16 metara: 4

Golovi nogom: 4

Golovi glavom: 1

Velike prilike po utakmici: 3,0

Udarci po utakmici: 12

Posjed lopte: 52 %

Najbolji strijelci u dva natjecanja:

3 - Gabriel Jesus

2 - Ferran Torres, Riyad Mahrez, Jack Grealish

Ukupno strijelaca: 13

------------------------------------------------------------------------------------------

LIVERPOOL

SEZONA 2020./21.

Premier liga

Prosjek golova: 1,8 (38/68)

Golovi unutar 16 metara: 59

Golovi nogom: 51

Golovi glavom: 14

Velike prilike po utakmici: 2,9

Udaraca po utakmici: 11,4

Posjed lopte: 62,4 %

Liga prvaka

Prosjek golova: 1,5 (10/15)

Golovi unutar 16 metara: 14

Golovi nogom: 14

Golovi glavom: 0

Velike prilike po utakmici: 2,6

Udaraca po utakmici: 8,7

Posjed lopte: 52,2 %

Najbolji strijelci u dva natjecanja:

28 - Mohamed Salah

14 - Sadio Mane

13 - Diogo Jota Ukupno strijelaca: 15

SEZONA 2021./22.

Premier liga

Prosjek golova: 2,4 (7/17)

Golovi unutar 16 metara: 15

Golovi nogom: 15

Golovi glavom: 2

Velike prilike po utakmici: 4

Udaraca po utakmici: 14,1

Posjed lopte: 59,3%

Liga prvaka

Prosjek golova: 4 (2/8)

Golovi unutar 16 metara: 5

Golovi nogom: 7

Golovi glavom: 0

Velike prilike po utakmici: 4

Udarci po utakmici: 15,5

Posjed lopte: 64 %

Najbolji strijelci u dva natjecanja:

9 - Mohamed Salah

5 - Sadio Mane

3 - Diogo Jota, Roberto Firmino

Ukupno strijelaca: 8

Linker
24. travanj 2024 19:06