ANTE CIZMIC Cropix
SCENARIJ IZ SNOVA

Hrvatska može do povijesnog uspjeha! Evo što bi nam sve donijelo osvajanje prvog mjesta u skupini

Osvoji li Hrvatska svoju skupinu Lige nacija, moći će staviti kvačice pored dva vrhunska dosega
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 13. lipanj 2022. 22:58

Hrvatska može slaviti! Ne samo zbog pobjede protiv Francuske u Ligi nacija, ne samo zbog tog briljantnog podviga koji za rukom nije pošao još nikome od izbornika ili igrača od neovisnosti naše zemlje. Otvara se sada, nakon sedam bodova iz četiri utakmice u skupini niz pitanja. Prvo je - što nam treba da bismo u rujnu dostigli nevjerojatan cilj, odnosno bili prvi u našoj skupini. Danska sada, nakon pobjede kod kuće protiv Austrije ima 9, Hrvatska je na 7 bodova, iza nas su Austrijanci s četiri boda, dok Francuska ima dva. Tricolori su danas porazom od Hrvatske izgubili svaku šansu da obrane naslov pobjednika Lige nacija.

Do toga ove sezone može doći i Hrvatska. S dvije pobjede do kraja natjecanja, 22. rujna u Zagrebu protiv Danske i tri dana kasnije na bečkom Prateru kod Austrijanaca, Hrvatska će se dokopati čak dva cilja. Prvi je, Final Four Lige nacija, turnir kojeg bismo igrali s preostala tri pobjednika u skupinama Lige A, a bilo bi to točno za godinu dana, sredinom lipnja 2023. godine. Drugi cilj je - izravno ućešće u dodatnim kvalifikacijama za Euro 2024.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Naime, u 10 skupina kvalifikacija za kontinentalnu smotru u Njemačkoj, po dvije reprezentacije ući će izravno na Euro. Njemačka koja je domaćin, već je osigurala nastup ondje, a 22., 23. i 24. reprezentaciju sudionika Eura dat će izravno Liga nacija. Četiri pobjednika iz skupina Lige A, četiri iz Lige B te četiri iz Lige C igrat će međusobno, na tri turnira (A, B i C) u ožujku 2024. godine, odakle će po jedna reprezentacija iz svake lige još na Euro.

To u teoriji znači da, bude li Hrvatska prva u skupini Lige nacija, kvalifikacije može odigrati i nešto slabije, budući da bi već imala osigurano doigravanje u ožujku '24. Jasno, bile bi to dvije jako teške utakmice, s onim momčadima koje se također kroz kvalifikacije ne bi probile do Eura... Tako da bismo taj scenarij voljeli izbjeći. Ne sumnjamo ipak, da će Vatreni kroz 2023. godinu i opet naporne kvalifikacije uspjeti izboriti jedno od prva dva mjesta u skupini i tako proći izravno na kontinentalnu smotru.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Inače, ždrijeb kvalifikacijskih skupina za Euro je 9. listopada u Frankfurtu, tada ćemo saznati što nas točno čeka kroz 2023. godinu, već od ožujka nakon Mundijala u Kataru.

Linker
25. travanj 2024 09:08