Alen Halilović
 Joachim Sielski/Bongarts/Getty Images
GLEDA LI IH ČAČIĆ?

GOLGETERSKI PROCVAT SJAJNOG TROJCA Oni čekaju pravu priliku u reprezentativnom dresu

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 24. kolovoz 2016. 12:58

Ivan Perišić iskočio je ljetos kao prvo hrvatsko ime Eura 2016. pa je za nagradu na startu Serie A počašćen ulaskom u igru u 60. minuti.

Na istoj nedjeljnoj utakmici - Chievo vs. Inter 2-0 - Marcelo Brozović je kao vruća roba prijelaznog roka, igrač za kojeg licitiraju Juventus, Arsenal i Liverpool, bačen u vatru deset minuta kasnije, dok se Ivan Strinić nije dizao s klupe u dvoboju Napolija i Pescare. U isto vrijeme Šime Vrsaljko, davno označen kao legitimni nasljednik u međuvremenu umirovljenog Darija Srne, nije se ugurao niti u protokol utakmice Atletico Madrid vs. Alaves...

buđenje turana Dva mjeseca nakon Francuske i dva tjedna uoči starta kvalifikacija za Rusiju 2018., Ante Čačić u maloj je gabuli, traži “kosmodisk” kojim će ispraviti iznenada iskrivljenu kralježnicu nacionalne momčadi. Dvojica standardnih reprezentativaca, nezaobilaznih u građenju napadačke igre, parkirana su mu na sporednom klupskom kolosijeku Franka De Boera, dok mu se najbolji bekovi bore za mjesto pod suncem Maurizija Sarrija i Diega Simeonea.

U prvom dvoboju novog ciklusa Hrvatska dočekuje Tursku (5. rujna) pred praznim maksimirskim tribinama i ima razloga za blagu zabrinutost, ne samo zbog avetinjskog ambijenta u kojem će odigrati utakmicu. Nakon očajnog Eura iz mrtvih je ustao vodeći turski igrač Arda Turan, koji je poslije prespavanog Eura odjednom u Barceloni izrastao u dežurnog golgetera. 29-godišnjak je u sezonu krenuo sa dva gola Sevilli u španjolskom superkupu, uslijedio je još jedan Betisu na startu La Lige. Ulogu gazde momčadi sa svim ovlastima zamijenio je rolom Messijeve mantinele i preko noći procvjetao.

Baš kao što je preko noći procvjetao i Marko Livaja u dresu Las Palmasa. Na pragu 23. rođendana, već prekrižen kao zločesti dečko (ne samo) našeg nogometa i nomad koji kroz klubove prolazi kao kroz kolodvore (Cesena, Inter, Atalanta, Rubin, Empoli), Livaja je u ponedjeljak zablistao sa dva briljantna gola Valenciji na Mestalli. Podsjetio je javnost da raspolaže rijetkim talentom, on je i drsko krilo i samouvjereni realizator u istoj osobi, negdje na Perišićevu tragu, samo što za razliku od Interove zvijezde nered stvara na drugoj strani terena, prodorima uz desnu aut-crtu.

biografija za film O Livaji koji tek treba postati igrač, premda iza sebe ima filmsku biografiju, Ante Čačić treba povesti računa, baš kao i o Alenu Haliloviću koji je u ponedjeljak genijalnom nogometnom minijaturom osigurao HSV-u sljedeće kolo DFB kupa. Trener Bruno Labbadia dlanom je prekrio usta odgledavši kako Halilović oduzima loptu na centru, spušta se prema kaznenom prostoru i lomi čuvara prije nego što milimetarski točno nacilja u dalji kut. U ovakvom izdanju 20-godišnjak će brzo izrasti u bundesligaško otkriće sezone, samim tim i u nogometaša koji može oplemeniti izbor napadačkih rješenja u reprezentaciji. Poput Andreja Kramarića, autora hat-tricka u dresu Hoffenheima prošlog vikenda, Livaja i Halilović su igrači koji su Euro 2016. odgledali na distanci, poštujući hijerarhiju u svlačionici i izbornikove preferencije. Vrijeme je da dobiju ozbiljnu priliku...

Linker
21. rujan 2024 10:42