Dion Drena Beljo

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
Robert Matteoni
LOGIČAN DOBAR DALIĆEV IZBOR

Fokus je na Belji: Stalno napreduje, a radi se o klasičnom centarforu pa je zainteresirao izbornika

Početak pripreme Final Foura obilježen je popisom kandidata za Nizozemsku
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 22. svibanj 2023. 23:22

Početak pripreme Final Foura obilježen je popisom Dalićevih kandidata za Nizozemsku. Osim poziva Dionu Belji (21), popis prvih 24 igrača djeluje više-manje kao kontinuitet logičnih Dalićevih izbora.

Final Four je završnica natjecanja koje je startalo u lipnju 2022. godine, te je razložno da se raspoloživi akteri iz tog perioda, koji su bili većinom i unutar mundijalskog kruga, odnosno, početka Euro-kvalifikacija, i dalje nalaze u kadru. Otpali su po putu Lige nacija Sučić, L. Kalinić, Pongračić, Jakić zbog ozljeda, Brekalo zbog neigranja u klubu, Vrsaljko i Lovren su se oprostili, a Budimiru su pretpostavljeni drugi, mlađi kandidati. Nema ni Oršića, koji je u pet mjeseci odigrao ukupno 190 minuta u Engleskoj, uz posljednji nastup u ožujku. Igrač sprinta bez kontinuiteta nema teorije biti ni u minimalnoj natjecateljskoj formi.

Više je igrača imalo problematične faze s manje igre unutar prošlih pet mjeseci, odnosno, s padom forme. Nisu tome bili imuni ni Luka Modrić i Marcel Brozović, kao što je to i sudbina Josipa Stanišića, otkako je smijenjen trener u Bayernu, ili Majerovo prilično diskontinuirano korištenje u Rennesu, slaba forma Sose u Stuttgartu i promjenljivost kod Kramarića, Pašalića, Vlašića i drugih. No, svi su oni u ukupnosti 2023. u pogonu, kojem je sasvim sigurno teret donijelo nastupanje na Mundijalu sredinom sezone.

Od novosti, dakle, fokus je na Belji. Kad su Vatreni počeli ovaj ciklus Lige nacija, u lipnju prošle godine, Beljo je uživao u zaključenju izvrsne sezone u Istri 1961, s 20 pogotka i 4 asistencije. Takav učinak u tada devetoj momčadi lige ukazuje na veliki potencijal. Igrač se potom potvrdio u jačem Osijeku (8 golova i 2 asistencije u 16 nastupa), te tako osigurao sebi važan transfer u Bundesligu. Tamo je Beljo samo potvrdio kontinuitet napredovanja i u momčadi koja se bori za ostanak u njemačkoj ligi igra standardno i, što je najvažnije, vrlo dobro. Postigao je 3 pogotka uz 3 asistencije u 17 nastupa. Linija napredovanja mu je stalna, a kako se radi o klasičnom centarforu (195 cm), taj 21-godišnjak je logično zainteresirao Dalića. Petković se tek vratio u igru, a Musa, koji je debitirao proljetos u Splitu protiv Walesa, ima kontinuitet ulaska s klupe u Benfici u finišu utakmica. Očito je da izbornik nije zaključio potragu za “pravom devetkom”. Iskorak Beljine kandidature je tome pokazatelj, kao što je činjenica da je među tzv. visokim centarforovima Beljo tehnički vrlo sličan Petkoviću, uz bitnu razliku da se kontinuirano drži pozicije centarfora i ne vraća stalno unatrag.

Uz uigranu i homogenu grupu igrača, druga je važna “starija” novost povratak Luke Ivanušeca, koji tehnički predstavlja visoku vrijednost, a sada je napokon zdrav, lagan i u formi. S obzirom na to da je motorički među jačim igračima u reprezentaciji, njegov povratak u formu je odlična vijest za izbornika. Na pretpozivima novost je Frigan, svojevrstan comeback Brekala i Uremovića, uključenje u Serie A sve boljeg More...

Ukupno, dakle, gledano, Dalić nije iznenadio, nego je i u on u kontinuitetu logičnih i dobrih izbora.

Linker
23. travanj 2024 15:25