Domagoj Vida

 CROPIX
PUTOKAZ OSTALIMA

Domagoj Vida zaslužio je biti u reprezentaciji dok god on to želi, u Kataru je na svoj način bio junak

Jedan od senatora Vatrenih u Kataru nije odigrao ni minutu, ali je bio najveća podrška suigračima
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. siječanj 2023. 16:20

Domagoj Vida odigrao je jednu utakmicu za AEK nakon Svjetskog prvenstva, poraženi su na gostovanju od Pas Giannine 2:1, a on je na terenu bio 90 minuta te dobio žuti karton. U nedjelju imaju domaći derbi s Panathinaikosom.... Klupska sezona je u tijeku, i Domagoj se, poput kolega, već naveliko prebacio na nove obveze.

Vida je zavrijedio više

O Vidi se malo pisalo za vrijeme Svjetskog prvenstva, a zapravo je zavrijedio mnogo više. Danas ne znamo je li sa 100 nastupa za Vatrene te srebrom i broncom s Mundijala zaključio reprezentativni opus ili ostaje i dalje u ciklusu za Europsko prvenstvo. To je pitanje na koji očekujemo odgovor od njega i izbornika Zlatka Dalića. No, jedno je sigurno – zaslužio je da bude kako on želi, bez da mu se išta sugerira kamoli nameće. Iako mu po dolasku u Katar nije bilo drago pitanje je li spreman preuzeti ulogu Vedrana Ćorluke iz Rusije, upravo se to dogodilo.

- Spreman sam na sve, tako i na to. Neki bi me rado vidjeli u mirovini, ali nisam ovdje došao biti zabavljač - između ostaloga kazao je tada.

Domagoj Vida u Kataru nije bio zabavljač, na svoj način bio je hrvatski junak. Zlatko Dalić mogao se samo nadati kako će mu se posrećiti da ponovno ima senatora koji je godinama igrao u prvoj postavi, osvojio najveće stvari, a sada je voljan sjediti na klupi, biti konstruktivan i pozitivan, nadvladati vlastiti ego i ambicije, “pregristi” osobno razočaranje što još jednom nije među akterima u glavnim rolama i staviti se u službu kolektiva.

Na travnjaku nije bio niti jednu minutu, imao je status četvrtog-petog stopera pa gotovo nije ni bilo šanse da se pojavi na terenu, ali način na koji je “odigrao s ekipom” svaku utakmicu, kako je grlio, hrabrio i tješio Luku Modrića i Mateo Kovačića kad ih je izbornik zbog fizičkog pada zamijenio u produžetku utakmice s Japanom u trenucima potpune rezultatske neizvjesnosti, kako je bodrio suigrače, koliko je iskreno, s kakvim emocijama iz srca slavio Petkovićev gol Brazilu da su mnogi komentirali “Gledajte Vidu ljudinu, ne igra ni sekundu, a najsretniji je od svih”... to je bio njegov golem doprinos još jednom hrvatskom odličju. Ponovno je bio DJ kad je trebalo puštati glazbu, pokretač dobrih vibracija i generator odlične atmosfere kao da se ništa nije promijenilo, a za njega je u odnosu na Rusiju puno toga bilo drugačije jer od standardnog prvotimca postao je rezerva.

Ćorluka i Vida putokaz ostalima

Uoči Eura 2016. kad je bio jedan od glavnih igrača Vedran Ćorluka je na pitanje o poticajnom ozračju koje je nužno za velika djela i vrlo lošim iskustvima iz Brazila s prethodnog Svjetskog prvenstva, među ostalima rekao:

- Atmosfera je dobra koliko je zadovoljan i dobrom je čini 23. igrač u ekipi.

Nije niti slutio da će već 2018. to morati dokazati vlastitim primjerom u Rusiji gdje nije bio 23. igrač, ali je za njega bilo jednako jer ostao je bez pozicije startera koju je dobio upravo Vida. Kao tada mlađi, brži i spremniji. Na sljedećem SP-u u Kataru Vidi je zadesila ista uloga. Ovaj put među 26 kolega jer FIFA je povećala dopušteni broj igrača u ekipi. Ćorluka i Vida u Rusiji i Kataru nisu samo bili kolegijalni prema prijateljima s kojim su godinama igrali, domoljubni prema reprezentaciji i navijačima jer o njima je značajno ovisilo ozračje i rezultat koji je fanovima jedini bitan, pošteni i s respektom prema izborniku i stožeru nego su izgradili novu kulturu ophođenja u reprezentaciji. Dali su svim Vatrenima putokaz za buduće turnire kako se treba ponašati. Nije ranije uvijek bilo tako, nisu svi senatori dobro prihvaćali klupu.

Vida će 29. travnja proslaviti 34. rođendan, u Rijadu je uoči Mundijala odigrao 100. utakmicu. U AEK-u je standardan, grčka liga je ozbiljno natjecanje te je i dalje na nogometnim razinama koje mu daju pravo da bude u konkurenciji za reprezentaciju. No, i da i nije tako, i da je u slabijem klubu držanjem i odnosom prema nacionalnoj vrsti zaslužio je da dobiva pozive u reprezentaciju dokle se god sam ne oprosti ili prestane igrati nogomet.

Dakako, Zlatko Dalić upravo na stoperskim pozicijama ima najveći izbor i najjaču konkurenciju. Na Final Four Lige nacija koji se igra u lipnju moći će voditi samo 23 igrača. Tako kažu UEFA-ini propisi. Čak i da želi uzeti sve iz Katara, i da ne priključi nikoga novog, trojica će biti višak. Već prije toga u ožujku ima dvije kvalifikacijske utakmice za Euro. Do tada bi Dalić i Vida trebali razgovarati i razriješiti, u najboljoj vjeri i suglasju, jer samo takav tretman Domagoj smije imati, hoće li u ciklusu za Euro 2024. biti dio Vatrenih ili će zaključiti reprezentativnu karijeru.

Linker
11. lipanj 2024 20:04