Modrić, Majer i Vlašić

 TOM DUBRAVEC/Cropix
DVOJBE UOČI WALESA

Dalićev oglas za kritičnu poziciju Vatrenih: ima četvoricu kandidata, ali nijedan nije u idealnoj formi

Protiv Maroka je u toj ulozi utakmicu započeo Majer, a u nastavku ga je zamijenio Pašalić
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 21. ožujak 2023. 09:32

Miksali smo igrače u špici i na desnom krilu. Nisam ja sklon tome, ali nemam stalno rješenje. Mislio sam da će Brekalo igrati u Fiorentini, ali nije se to ostvarilo. Treba nam takav brzanac. Svi bi igrali lijevo kod nas, zvali smo Špikića i on nam je potencijal za dalje. Za desno krilo imamo rješenja, kazao je Zlatko Dalić na okupljanju u Splitu i pritom otkrio sve što se ionako znalo.

S time da se sada već akutni problem desnog krila odlično prikrio u Kataru, ali sada je izraženiji, zbog činjenice kako za to mjesto, faktički, aspiriraju četiri igrača, a niti jedan od njih nije u bajnoj formi. Istaknut će neki i napad, no i bez Petkovića, Dalić za tu poziciju ima kandidata i opcija, no desno krilo... Uh.

Prijetnja iz "petog reda"

Gotovo plebiscitarno, javnost bi već danas na teren poslala sljedeću desetoricu: Livaković - Juranović, Šutalo, Gvardiol, Sosa, Modrić, Brozović, Kovačić - Livaja, Perišić, no za ono preostalo, 11. mjesto, mnogo je pitanja, velika je argumentacija, ali na kraju dana, da, Dalić ima rješenja, ali i dalje je u potrazi, kao nekoć za desnog beka. Traži brzanca, ali opet, činjenica je, također, kako ni Brekalo, da je ovdje, nije fan tog mjesta, već one lijeve strane, a od postojećeg kadra, Kramarić je napadač, a Pašalić, Vlašić i Majer igrači koji više teže centrali.

No upravo će taj poker igrača u sljedećim danima Daliću razbistriti razmišljanje tko je taj. Kramarić je sigurno u prednosti, no još uvijek hvata zrak nakon Mundijala, doduše, kao i ostatak tog društva. Jedini koji jest u formi, jer ga je Mundijal zaobišao, i grize kao lav da se punopravno vrati u vatreno društvo, stiže iz Dinama i odaziva se na ime Luka Ivanušec. U eri Nenada Bjelice, uzgred, upravo je na desnome krilu, s ulascima u sredinu, izgradio reprezentativnu reputaciju. Može li, zapravo, on biti neko tajno oružje? Zasad kreće iz "petog reda", ali na kraju dana ne bi nas previše iznenadio da završi u početnom sastavu kontra Walesa na Poljudu. U jednu bi ruku to i bio klasični Dalićev potpis, nakon što tijekom tjedna na treninzima secira stanje i formu svojih izabranika...

image

Andrej Kramarić

TOM DUBRAVEC/Cropix

Dotad, ipak, u prednosti su Kramarić, Pašalić, Vlašić, pa i Majer, koji je na tome mjestu započeo susret za broncu kontra Maroka, da bi ga sredinom drugoga dijela zamijenio Pašalić. Svi su oni, dakle, legitimni kandidati za neuralgično mjesto hrvatske reprezentacije, koje je izdalo dugoročni oglas za stalni posao, no dok se nađe najbolji kandidat, Dalić je unutar kadra napokon pomirio prednosti, mane i zahtjeve te se na SP-u tamo isprofilirao napadač Hoffenheima. Njemu danas, međutim, nedostaje "zraka", zbog čega se otvorila i ova važna tema, jer lako je moguće da će na toj strani juriti Brennan Johnson, 21-godišnji hit igrač premierligaša Nottingham Foresta... Opcija B jednako je opasni Daniel James. Ako izuzmemo obranu, radi se o dva najopasnija igrača izbornika Roba Pagea.

Dalić može biti "mačak"

Ako ćemo po pravici, Hrvatska od osamostaljenja nije imala jedinstvenu opciju na tome mjestu. Za vrijeme Ćire, u sustavu 3-5-2, tamo je veliki mag uzviknuo "heureka" tjerajući Marija Stanića, a kasnije se i ispred Darija Srne izmjenjivala cijela serija velikih igrača, kojima to nije bio klasični "opis radnog mjesta" - Brozović, Rakitić..., tek je u Rusiji poput repatice zasvijetlio Ante Rebić, ali, eto, kao rješenje samo na kratke staze. I sada smo u novoj potrazi.

"Šefe, ja sam se ispočetka opirao, ali bili ste mačak, i uvjerili ste me. I ja sam se tome potpuno dao", otkrio je Stanić tijekom sjajnog, nažalost jednog od posljednjih intervjua s neprežaljenim Šefom.

Ima li i sada Dalić takvog u kadru, s obzirom na to da prirodno desno krilo nemamo? Spremnog za submisiju i susprezanje ega, u želji da igra svoju poziciju? Dalićeva era pokazala je da su mnogi proigrali onoga časa kada ih se stavilo na svoje pozicije, no manjak rješenja sugerira eksperimente. I one koji su zadatke voljni sprovesti, baš poput Kramarića na Mundijalu. Zatomiti sebe, u slavu momčadi, to je osnovna premisa ove, nove potrage.

Andrej Kramarić

Od Mundijala do danas u dresu Hoffenheima, koji je do zadnjeg kola bio u slobodnom padu (14 utakmica bez pobjede), Kramarić je upisao 590 minuta u 9 utakmica, uz četiri pogotka. Doimao se istrošenim, vraća li se sada?

Mario Pašalić

Statistika kaže da je od siječnja do danas skupio 387 minuta, raspoređenih u devet utakmica za Atalantu, i da je pritom jednom zabio. Propustio je, ujedno, u veljači tri utakmice zbog ozljede, sada opet hvata formu i minute.

Nikola Vlašić

Na jesen maestralan, i on kao da je pretrpio svojevrsni igrački PTSP nakon Mundijala, čemu je sigurno kumovala i ozljeda zbog koje je propustio četiri utakmice. Sada se vratio u momčad Torina, ali još se čeka pravi Vlašić.

Lovro Majer

Niti njega post faza SP-a nije štedjela po pitanju forme, s time da je već 2. siječnja igrao za Rennes, a otad do danas nakupio 13 utakmica (prvenstvo, Kup, EL), 728 minuta za jedan asist. Propustio PSG, što sugerira da se i on još traži.

Linker
16. travanj 2024 12:03