Ivan Perišić i Zlatko Dalić

 YURI CORTEZ/AFP/PROFIMEDIA
TRI JAKE PORUKE

Dalić vuče radikalan potez? Uspjet će samo ako Perišić pristane na žrtvu, evo kako bi mogli izgledati Vatreni

Između redaka se nazire da bi u četvrtak na Dansku od prve minute mogla četvorica igrača Dinama
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 19. rujan 2022. 15:43

Zlatko Dalić okupio je Vatrene u Sheratonu, a pred novinarima je poslao tri jake poruke: sklon je ponuditi šansu Mislavu Oršiću na lijevom krilu iako je to "domaći teren" asa Ivana Perišića jer razmišlja da "nešto iskombinira", Dejan Lovren i Domagoj Vida bili bi veće face da su se oprostili od reprezentacije poput Šime Vrsaljka budući da dolazi vrijeme mlađih koji su ih već izgurali kao što su oni svojedobno Vedrana Ćorluku, pretpostavljamo da se to posebice odnosi na Vidu, a premda to on nije rekao između redaka se nazire da bi u četvrtak na Dansku od prve minute mogla četvorica aktualnih igrača Dinama.

Antonio Conte u svojem je stilu povukao radikalan potez, Ivana Perišića stavio je na desnog bočnog. Hoće li Zlatko Dalić slijediti trenera Tottenhama i preseliti ga na desno krilo? Conte tvrdi da mu je Perišić jako važan. Ocijenio ga je jednim od najboljih lijevih bočnih na svijetu, ali dodao dvije opaske koje su bile uvod u odluku kakvu je donio - Ryan Sessegnon zaslužuje igrati, a Perišić može i desno. Tottenham je svladao Leicester 6:2. U formaciji 3-4-2-1 hrvatski reprezentativac bio je klasični wing-back. Odradio je korektno 55 minuta kad ga je zamijenio za specijalista za tu poziciju Emersona Royala. Rezultat je u tom času glasio 3:2. Imao je 42 kontakta s loptom, statistika govori da je priredio tri ključna dodavanja, sedam je puta centrirao od čega su četiri lopte došle do njegovih suigrača, jednom je pucao, ali mu je šut blokiran. Ima i asistenciju za pogodak Diera, no to se dogodilo iz kornera. Na njegov ubačaj iz slobodnog udarca Sanchez je glavom pogodio gredu...

image

Ivan Perišić i Zlatko Dalić

YUI MOK/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Zlatku Daliću ne treba ofenzivni bek jer njegov je izbor sustav 4-3-3 u kojem je Perišić krilo. Kod aktualnog izbornika već je igrao desno, ali daleko rjeđe. Oršićeve prezentacije i pogoci za Dinamo pozivaju Dalića da neku korist od njega izvuče i za reprezentaciju. Drugo je hoće li to, ako zaživi, opstati na duže staze. Hrvatska nije Tottenham, u Spursima je Perišić novi i tek gradi poziciju iako su brzo svi vidjeli kakva je klasa i koliko im vrijedi. Među Vatrenima on je nakon Luke Modrića najvažniji igrač. Logika je da izbornik dva svoja ključna čovjeka stavi na njihove najjače pozicije, a Perišić na desnoj strani obično daje 80 posto onoga što pruža na lijevoj. Možda je to najbolja opcija koju Dalić može složiti, možda, ali funkcionirat će jedino ako je Perija spreman na takvu žrtvu. On je Hrvatskoj prevažan i prebitno nam je da bude pravi u Kataru.

Vatreni za rujanski finiš Lige nacija imaju jači kadar nego u lipnju. Perišić i Joško Gvardiol vratili su se nakon ozljeda, Bruno Petković je kroz Ligu prvaka izborio mjesto na listi, Nikola Vlašić se diže u Torinu, Dejan Lovren i Marko Livaja ponovno su u konkurenciji, a jedino nema Šime Vrsaljka koji je oprostio, no bio je starter samo s Danskom u Kopenhagenu.

U lipnju su na "devetki" kao starteri po dvaput započeli Budimir, u ogledima s Francuzima i Kramarić s Austrijom i Danskom. Sad je prvi kandidat Burno Petković. Tu je i Livaja. Iako Bruni izbornik daje jasne kritike da mora više inzistirati na završnici, udarcima i golovima jer postoje drugi koji su pakeri, u četvrtak na Maksimiru u napadu bi mogao ordinirati trojac Perišić, Petković, Oršić. Jedan senator i dvojica koji se dobro znaju i na svojem su travnjaku.

Ostane li ipak Perišić lijevo, u ovom ogledu ili s Austrijom, Dalić mora riješiti desnu napadačku stranu. U lipnju su to igrali dvaput Majer te po jednom Pašalić i Ivanušec, što se tiče početne postave, ali je Pašalić uskočio na to mjesto i u drugom poluvremenu u Danskoj umjesto Ivanušeca kad su Vatreni dobro funkcionirali, a dao je i gol. Pašalić, Majer i Kramarić su glavni kandidati. Ili ćemo ponovno vidjeti reprizu "spornog filma" s Vlašićem koji nikako ne voli na krilo, ali ga je Dalić više puta baš tamo instalirao...

image

Hoće li se Bruno Petković naći u prvih 11?

ANTE CIZMIC Cropix

Izbornik žali zbog ozljede Martina Erlića koji je preskočio zbog ozljede dvije utakmice Sassuola, a kako je jasno da su se nametnuli mladi smiješi se tandem u sredini obrane Josip Šutalo - Joško Gvardiol. Barem u prvom ogledu. Osim ako zaključi da je Erlić dovoljno dobro i može igrati. Premda ne otpisujemo Lovrena iz svih kombinacija...

U rasporedu 4-3-3 za četvrtak bi mogao biti sastav: Livaković - Juranović, J. Šutalo, Gvardiol, Sosa - Modrić, Brozović, Kovačić - Perišić, Petković, Oršić.

Devetorica bivših i sadašnjih dinamovaca, ali što je posebno bitno četvorica aktualnih. Ne bi bio presedan jer četvorica su bili starteri upravo s Danskom u Kopenhagenu u lipnju. Tada Livaković, Šutalo, Oršić i Ivanušec.

Linker
28. rujan 2024 22:28