TOM DUBRAVEC Cropix
‘To ne želim vidjeti‘

Dalić poslao snažnu poruku svim igračima pa otkrio što im je rekao uoči utakmice

‘Dečki su po ne znam koji put pokazali snagu, karakter i motiv‘ - komentirao je izbornik
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 28. ožujak 2023. 23:30

Bila je ovo posebna utakmica za Zlatka Dalića. Dostigao je Miroslava Ćiru Blaževića po broju utakmica u ulozi izbornika Hrvatske, a 72. njegov ogled na klupi Vatrenih uveličala je prva pobjeda u D grupi kvalifikacija za Euro 2024. godine. Hrvatka je s 2:0 slavila u Turskoj pogocima Matea Kovačića i nalazi se na vrhu skupine s četiri boda, koliko broji i Wales uz lošiju gol razliku.

Hrvatska je na gostovanju u Turskoj upisala prvu pobjedu u kvalifikacijama za Euro 2024., a nedugo nakon utakmice oglasio se Zlatko Dalić:

- Čestitam dečkima na sjajnoj pobjedi, po ne znam koji put pokazali su snagu, karakter i motiv. Ova utakmica puno znači nakon onog gola od Walesa u zadnjoj sekundi, kada u ovakvom ambijentu pobijediš protivnika... Zaslužili smo to, još jednom čestitam dečkima. Nije lako doći pred 50 tisuća ljudi i pobijediti.

Je li imao strah nakon Walesa i prosute pobjede u posljednjim sekundama ogleda?

- Bili smo pravi i protiv Walesa, dobro smo igrali, samo nije bilo sreće. Ali danas smo bili kompaktni i čvrsti. Nije me bilo strah Turske, ali znali som da je to motivirani protivni ki da smo postali meta svima. Ali mi smo imali kontrolu i zabili dva gola, možemo biti sretni uoči Lige nacija.

Napravio je tri promjene u odnosu na Wales. Barišić je igrao umjesto Sose, Pašalića je postavio na desno krilo, pa je Kramarić igrao u vrhu napada, a Stanišić je bio na poziciji Juranovića.

- Dobro smo to napravili. Radili smo analizu protivnika, znali smo da su jako blizu. Barišić i Perišić sjajno su surađivali, Stanišić je namjestio gol i radio dobre stvari. Pašalić je isto bio jako dobar. Mislim da je ovo jedan dobar rezultat i pobjeda koja nam jako puno znači i koja nas motivira za dalje. Imamo prostora i za napredak, fali nam još malo.

Zaoštrila se konkurencija na nekim pozicijama? Napravio je tri izmjene u odnosu

- Konkurencija je uvijek jako dobra i bitna. Ne želim da igrači imaju komfort jer to ne bude dobro. Želim da svi budemo u ritmu utakmica, da su svi na klupi spremni ući. To je jako bitno, imamo jedan kadar od 20 igrača od kojih svi mogu biti ‘ti‘. Nitko se ne smije opustiti. Velika sreća da imamo vezni red koji igra fenomenalno. Imali su nekih grešaka, bilo je malo i previše opuštanja i mogli smo biti kažnjeni, ali na sreću nismo.

Kovačić je odigrao sjajnu utakmicu, a Dalića su, osim pogodaka, zadovolji još neki segmenti njegove igre.

- Kad daje, daje dva gola. Bio je sjajan i bez obzira na golove. Jako puno se borio, trčao i zatvarao. Bilo ga je u fazi obrane isto, svugdje. Ovo je pravi Kovačić.

Izjednačio se s Miroslavom Blaževićem po broju utakmica na klupi Vatrenih.

- Lijepo da je 72. utakmica s pobjedom i da je dostignut taj rekord. Sad idemo spremati za Ligu nacija, imamo sposobnost i kvalitetu. Nećemo praviti nikakav veliki pritisak niti ga ja želim, to sam danas rekao dečkima. Bitno je koji ćemo biti na kraju kvalifikacija, a ne u prva dva kola. U Nizozemskoj ćemo probati napravit nešto sjajno. Dobri smo, spremni smo, probat ćemo!


Pogledajte Dalićevo obraćanje na press konferenciji:

Linker
23. travanj 2024 05:59