ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
PORUKA BIVŠEM HAJDUKOVCU

Dalić na presici pričao o Majeru, Vuškoviću, Oršiću, ‘odmetnutima‘... ‘Nisam to tako trebao reći. Oprostite‘

‘On je još jedan mladić koji bi uskoro mogao biti spreman igrati za Hrvatsku. Radom će se morati nametnuti‘
Piše: Dražen Antolić iz DoheObjavljeno: 29. ožujak 2022. 19:44

Zlatko Dalić pozitivnIm je tonovima na presici oslikao tjedan u Kataru i 2:1 pobjedu nad Bugarima, iako je svjestan što nije valjalo.

- Odradili smo jako dobro sedam-osam dana priprema, u skladu s onim što smo planirali. Ovdje smo došli s ciljem da napravimo team-building, ali vodeći računa o rezultatima jer ove su utakmice osnova za izbor kadra za Ligu nacija. Za veće analize bit će vremena. Što se tiče utakmice, nedostajao nam je prilazak igrača iz veznog reda, Bugari su nas iznenadili visokim presingom i zato smo teže dolazili do šansi. Ipak, vratili smo se nakon negativnog rezultata i došli do pobjede. Imali smo neke dobre akcije preko Majera, Pašalića…, ali rijetko smo dolazili do toga. Postoje stvari koje možemo puno popraviti. Radili smo prisilne zamjene jer Škorić i Vida su se ozlijedili, pa smo obavili neplanirane zamjene. Morali smo ekipu izmiješati, ali dobro smo reagirali. Posjedujemo potencijal, dečki koji nisu u prvom planu mogu doći do velikih utakmica samo ako igraju.

Preokret se dogodio nakon ulaska Luke Modrića.

- Bio je plan da igra 15-20 minuta, želimo ga odmoriti za klub, kako je ušao momčad je dobila samopouzdanje i sigurnost u iznošenju lopte. Ne vidim razliku kod Modrića prije četiri godine i sada, on je impresivan i jedinstven.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Lovro Majer je bio jedan od najboljih.

- Imamo plejadu mladih igrača koji dolaze. Sreća je Majerova da može učiti od Modrića, Kovačića i Perišića, te tako postaje bolji igrač. Ima sjajnu sezonu u svojem klubu Rennesu, ima dosta asistencija i zabija golove, te se je nametnuo za hrvatsku reprezentaciju. No, problem je Majera i Pašalića da imaju sjajnu konkurenciju u veznom redu, najboljoj veznoj liniji na svijetu, te čekaju šansu, ali u svakom trenutku mogu uskočiti i zamijeniti Brozovića, Modrića i Kovačića.

Do 76. minute Bugari su vodili...

- Nisam nezadovoljan, niti zabrinut. Odigrali smo korektno utakmicu, problem je što je bilo presporo. Nismo dovoljno brzo i sigurno izlazili kroz vezni red, previše smo vraćali loptu vrataru. Nije bilo sigurnosti. Tu je zapinjalo. Bugari su napravili blok, igrali dobar presing i bili smo odsječeni. No, ulaskom Kovačića to smo promijenili. Rekli smo da ćemo dati šansu svima, dečki su igrali koliko su mogli. Imali smo nekoliko prilika, primjerice, Barišić, nedostajala je bolja završnica.

Kakav je zaključak o 3-5-2 sustavu nakon dvije utakmice?

- Mi to možemo igrati, imamo dobre bočne igrače. Oršića smo ovaj put stavili na desni bok, ali tu su Juranović, Vrsaljko i Brekalo, dakle, imamo istu širinu kao lijevo. Kad nam treba kompaktnija igra i jači blok protiv jakih rivala, to možemo primijeniti. Ostaje nam sustav 4-3-3 ili 4-2-3-1, koji je dominantan i za nas najbolji. Odigrali smo dvije utakmice, ako treba možemo primijeniti 3-5-2, a vidjet ćemo hoćemo li to učiniti već u Ligi nacija.

Kazali ste da će se igrači nametnuti ili "odmetnuti", jeste li dobili odgovore?

- Ma dobro, krivo sam se izrazio, nisam to tako trebao reći. Oprostite, nije to bila dobra izjava. Dečki su tu da odigraju kako mogu, a na nama je da napravimo analizu kroz dva-tri mjeseca, te da popis 15. svibnja za Ligu nacija bude ispravan. Pratit ćemo i hrvatsku ligu i druge lige te ćemo odabrati najbolje.

Kako je vidio nastup Mislava Oršića i je li on rješenje za desno krilo u 4-3-3?

- Nismo imali rješenje, razgovarao sam s njim, prihvatio je tu opciju da igra desnog bočnog. Svjestan sam da to nije najbolje mjesto za njega, da u tom segmentu nije najbolji. Žrtvovao se za ekipu, odigrao najbolje što je mogu. Nažalost, vuče ga igra uvijek unutra. Takva je njegova igra. Trudio se, htio je, nametnuo je nekoliko situacija. Kada ćemo igrati s krilima, on je sigurno jedno od rješenja za lijevu i desnu stranu.

Na press-konferenciji se pojavio i Nijemac, koji je pitao vidi li u reprezentaciji Marija Vuškovića iz HSV-a?

- Dobro znamo Vuškovića, igra za mladu reprezentaciju, zajedno sa Sučićem, Stanišićem, Šutalom… Pratimo ga, jako dobro igra u HSV-u, ima agresiju i figuru i dosta je napredovao u Njemačkoj. Na našem je radaru, ali ima jaku konkurenciju u igračima iz Marseillea, Dortmunda, Leipziga… Veseli me što je još jedan mladić koji bi uskoro mogao biti spreman igrati za Hrvatsku. Radom će se morati nametnuti.

Na kraju je komentirao koliko će hrvatskih trenera biti na Mundijalu. Dragan Skočić s Iranom i on izborili su plasman.

- Nadam se da će u Kataru na SP-u biti dvojica-trojica hrvatskih trenera. Rekao sam puno puta, pa ponavljam da Hrvatska ima sjajne trenere, među najboljima na svijetu, ali nemamo dobar marketing da bismo bili na glasu. Sami sebe srozavamo, ne uvažavamo se. Gdje god je došao, hrvatski trener napravio je rezultat. Sjećate se da smo 2018. trojica Hrvata bili u finalima, ja SP-a, Zoran Mamić klupskog SP-a, a Branko Ivanković azijske Lige prvaka. Da su to napravili Englezi, Nijemci ili Španjolci, još bi se o tome pisalo!

Linker
23. travanj 2024 18:41