GORAN MEHKEK/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
‘PSIHOLOŠKI RECEPT‘

Dalić kopira provjerenu formulu, a igrač koji nije dobio ni pretpoziv mogao bi ga natjerati na mozganje

‘Ne mogu ih učiti kako da igraju nogomet. Morao sam raditi na drugim stvarima‘, rekao je Dalić 2018.
Piše: Andro PolićObjavljeno: 18. ožujak 2024. 10:35

Nakon američke turneje i pustinjskog pijeska u Aziji, Zlatko Dalić patentiranu formulu seli na treći kontinent, u zaleđe egipatskih piramida.

Odradivši inicijaciju na klupi "vatrenih" prije šest godina, odnosno osiguravši vizu za ruski Mundijal preko Ukrajine i Grčke, izbornik je svoje trupe u ožujku 2018. poveo "preko bare", na Floridu i u Teksas. Bio je to premijerni "team building" njegove osvajačke ekspedicije, koja je recept ponovila i u ožujku 2022., kada je odredište bila Doha. Dok je rezultat na "mini-maturalcima" bio u drugom planu, hrvatski nogometaši na tim su izletima bildali atmosferu, a ishod je samo par mjeseci kasnije, u oba navrata, bilo odličje sa Svjetskog prvenstva.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Iako je prvi izbor opet bila Azija, Dalićeva družina stupit će na afričko tlo, u Kairu će ih dočekati Tunis, a zatim i Novi Zeland ili Egipat. S obzirom na to će pomalo "egzotični" suparnici teško replicirati ideje Španjolaca ili Talijana, koji će biti udarni rivali "vatrenih" na europskoj smotri, turnir na sjeveru kontinenta bit će nova prilika za zidanje psiholoških temelja.

- Ne mogu ih učiti kako da igraju nogomet. Morao sam raditi na drugim stvarima: kako da budemo momčad, da budemo zajedno i kompaktni. Govorili smo 20 godina o sjajnoj reprezentaciji, a nismo napravili gotovo ništa. Znači, nešto je falilo - govorio je Dalić, dajući "insajderski" uvid u plan za srebro u Rusiji.

Kralježnica momčadi ostala neokrznuta

Zavirimo li u prethodna dva "team buildinga", rezultati su bili "dovoljni", igra mršava, ali ozračje - kako i sami ističu - obiteljsko. U SAD-u 2018. Hrvatska je izgubila od Perua i svladala Meksiko. Četiri godine kasnije u Kataru remizirali smo sa Slovencima, a onda s puno muke srušili Bugarsku.

image

Hrvatska - Meksiko 1:0 (Arlington, 2018.)

RICHARD RODRIGUEZ/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Da je psihologija u krupnom planu, svjedoči i pozivanje Ivana Perišića u Kairo, kojega je izbornik, kako je i sam rekao, pozvao zbog atmosfere s obzirom na to da računa na njega na Euru. Dok će "seniori" biti zaduženi za dobru afričku avanturu, oni mlađi, ali i oni koji nemaju zacementirano mjesto, u Egiptu će "gristi". Na popisu su osvanula četvorica vratara, među kojima je i Dominik Kotarski, kojemu će ovo biti prvo okupljanje, a izvjesno je da će vratar PAOK-a dobiti minutažu preko koje bi mogao dodatno istaknuti kandidaturu za odlazak na prvenstvo.

Usporedi li se popis za prijateljski turnir u Dohi prije dvije godine s konačnom listom putnika na Mundijal, kralježnica momčadi ostala je neokrznuta, ali u osam mjeseci, koliko je prošlo između dva odlaska u Katar, bilo je i korekcija.

Bez mjesta na svjetskoj smotri ostali su Duje Ćaleta-Car, Marin Pongračić, Josip Brekalo i Šime Vrsaljko, a u novom avionu našli su se Josip Šutalo, Luka Sučić i Bruno Petković. Ipak, između novog "team buildinga" i Eura samo su tri mjeseca, što sužava prostora za manevar, a na popis bi se mogli ugurati tek oni s osjetnim rastom forme.

Primjerice, dok Kristijan Jakić nije dobio niti pretpoziv za ovu akciju, brončani "vatreni" učvrstio se u veznom redu Augsburga, a "buđenje" je začinio i s dva subotnja pogotka, zbog čega će natjerati Dalića na mozganje oko momčadske križaljke. No, uoči konačnog popisa za Euro, slatke brige bit će itekako dobrodošle...

image

Kristijan Jakić

EIBNER-PRESSEFOTO/BAHHO KARA/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Linker
25. travanj 2024 09:26