ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX
ORŠIĆ ZA SN

‘Da nije bilo Budimpešte, bio bi savršen početak sezone! U reprezentaciji smo gladni povratka pobjedama‘

"Veća minutaža? To je odgovor koji može dati samo izbornik. Ja se dobro osjećam u dobroj sam formi"
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 06. listopad 2020. 17:27

Mislav Oršić bio je junak Dinamove nedjeljne pobjede u Varaždinu. Zabijao je već po dva, čak i tri gola na utakmici otkad je u modrom dresu, međutim, prvi put je zabio iz slobodnog udarca. Dva iz slobodnih udaraca.

- Prvi put u karijeri sam na jednoj utakmici zabio dva komada iz slobodnjaka. Bilo je nekoliko puta blizu, ali nikada više od jedan - pričao je dan kasnije Oršić, koji pamti i svoj općenito zadnji gol iz slobodnjaka.

- Zabio sam 2018. godine protiv Incheon Uniteda u mojoj zadnjoj utakmici za Ulsan prije nego sam se vratio kući i potpisao za Dinamo.

Tri bi tek bila priča...

Zanimljivo, u Varaždinu je bio blizu i trećem golu, pucao je, da je lopta prešla živi zid veliki su izgledi da bi završila u mreži...
- I meni se činilo da ima dobru putanju, ali netko je skrenuo u korner. E, to bi tek bila priča… Ma, glavno da smo mi dobili tu utakmicu i da smo zaključili ovaj ciklus s tri boda. Kod onog prvog udarca bilo je još igrača koji su htjeli pucati, nekako ih je natjerao da odustanu.

- Imamo dogovor prije utakmice tko izvodi prekide s koje pozicije. No, postoji i onaj interni dogovor na travnjaku. Ja sam se dobro osjećao pa sam preuzeo odgovornost.

Sumirajmo zadnje razdoblje. Između dvije reprezentativne stanke puno se toga dogodilo. Pobjeda na Poljudu, ispadanje od Ferencvarosa, prolazak u Europsku ligu, vrh HNL-a... Koja je ukupna ocjena za sve to što se događalo?
- Da nije bilo tog lošeg rezultata iz Budmipešte, mislim da bismo sada govorili o savršenoj sezoni. No, ne treba plakati nad stvarima koje ionako ne možemo promijeniti. Mislim da smo generalno imali dobar ulazak u sezonu i na nama je da nastavimo istim smjerom, a gorčinu porazom protiv Ferencvarosa najbolje možemo riješiti dobrim nastupima u Europskoj ligi.

No, uza sve to, Dinamo prima puno golova. Osam utakmica zaredom, barem jedan gol u mreži, to se rijetko događa. U čemu je stvar?
- A, očito se moramo malo uigrati. Vraća nam se Dino Perić, koji je sjajan igrač, Joško dobiva na iskustvu, Kevin je tu, potom Lauritsen kojem treba malo vremena da se prilagodi. Bit će sve dobro. Uostalom, bitno je da postignemo gol više od protivnika, a koliko vidimo Dinamo nema problem s realizacijom. I na kraju, važno je naglasiti kako obranu igra svih 11 igrača, a ne samo dečki iz zadnje linije. Svi moramo biti bolji i korektniji po tom pitanju. Ima dovoljno vremena da se sve ‘popegla’. Sa svakom utakmicom ćemo biti sve bolji, u svakom segmentu momčadi.

Spomenuo je Lauritsena, kako je vidio njegov debi? Ulazak u utakmicu nije mu bio baš najbolji, kasnije se ipak stabilizirao.
- Mislim da je riječ o pojačanju. I to što mu se dogodilo, nije odraz njegove kvalitete, jer se penal može dogoditi svakome. Vjerojatno mu nije bilo lako, ali ostatak utakmice je sjajno odradio pa je očito riječ o kvalitetnom karakteru što nam svakako treba.

Prolaz je imperativ

Dinamo sad čeka Europska liga, je li prolazak skupine imperativ?
- Prolazak skupine za Dinamo uvijek mora biti imperativ, bez obzira na protivnika. Pa nismo mi slučajno predvodili drugi ‘pot’. To je odraz kvalitete i rada kroz minule godine. Protivnici su po mjeri. Nisu super teški, nisu niti lagani. Baš onako kako treba biti.
Oršić se sad vratio u reprezentaciju, očekuje li i veću minutažu u ove tri utakmice, s obzirom da na njegovim pozicijama nedostaju igrači, a neki i nisu još u pravom ritmu?

- To je odgovor koji može dati samo izbornik. Ja se dobro osjećam u dobroj sam formi, a hoću li dobiti priliku to će odlučiti izbornik.
Hrvatska je u prošloj akciji primila osam golova u dvije utakmice, obje izgubila, jasno je da se treba vratiti na pobjedničke staze? Kako?

- Te dvije utakmice nisu mjerilo snage reprezentacije Hrvatske. Puno je tu bilo okolnosti koje nam nisu išle u prilog, ali sada će biti puno bolje. Vraćaju nam se neki igrači koji nose igru, imamo i motiv više.
Prva je utakmica protiv Švicarske, s druge će strane biti Gavranović, jesu li pričali zadnjih dana o toj utakmici?
- Osim nekih sitnih prijateljskih podbadanja, ništa pretjerano. Bili smo u fokusu Varaždina, pa i nismo htjeli da nas teme reprezentacije dekoncentriraju.

Potom slijede Švedska pa Francuska u Maksimiru, gledat ćemo reprizu finala SP-a, koji su temelji optimizma za tu utakmicu?
- Igramo kod kuće, gladni smo povratka na pobjedničke staze, a lijepa vijest je povratak gledatelja na tribine Maksimira.

Neću se zaletavati

Završio je prijelazni rok u većini država, pogotovo u onima kojima teže igrači Dinama, Oršić je (opet) ostao u Maksimiru. Je li možda ipak očekivao odlazak, nada li se još da će zaigrati u ligama Petice?
- Nisam se bavio i time razbijao glavu. Bio sam već vani, znam da je to kruh sa sedam kora i nisam se želio zaletavati. Dinamo ima svoje uvjete, ja imam svoje i kada se sve poklopi nekom ponudom onda ćemo sjesti i razgovarati. Da opet idem u inozemstvo samo zato jer mi se ide preko granice, to više nije opcija.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. lipanj 2024 00:58