POVIJEST EURA

Rekord koji Irska dijeli s Francuskom i Grčkom: Pauza od čak 24 godine znači - osvojiti Euro!

Piše: Daniel VukušićObjavljeno: 05. lipanj 2012. 14:57

Republici Irskoj ovo je tek drugi put da sudjeluje na Europskom prvenstvu. Prvi puta, u Njemačkoj 1988., nisu uopće bili loši. Upravo suprotno.

Startali su trijumfom koji je cijelu zemlju bacio u totalni trans, 1:0 nad Engleskom! Gol je zabio Ray Houghton, a na irskoj klupi sjedila je engleska nogometna legenda Jackie Charlton koji ih je dvije godine ranije plasirao i na SP '86-e u Meksiku te time kreirao najuspješnije godine u povijesti irskog nogometa. Nakon trijumfa nad Englezima odigrali su 1:1 s kasnijim finalistima, tadašnjim Sovjetskim Savezom, te izgubili 0:1 od kasnijih prvaka Nizozemaca s time da ih je samo osam minuta dijelilo od remija koji bi ih čak odveo u polufinale.

Ključni dio ove reminiscencije zapravo nisu sjajne igre i rezultati Zelenih pod Jackiem Charltonom nego razmak između nastupa na Europskim prvenstvima. Te 24 godine su rekordno dugačak post. Točnije rekord koji Irska dijeli s Francuskom i Grčkom. Tricolori jednom nisu vidjeli Eura od 1960.-1984., a Grčka od 1980.-2004.

I... Što su Francuzi i Grci napravili na Euru nakon što ga 24 godine nisu igrali? Osvojili naslov, postali prvaci Europe! Prema toj mini-tradiciji Republika Irska se iz jednog od outsidera EP-a 2012. zapravo pretvara u “sigurnu okladu” za trijumf na ovom Euru!

Trapattoni otkrio prvu postavu



Izbornik nogometne reprezentacije Irske Giovanni Trapattoni konačno je na raspolaganju u punom treningu imao sve igrače, pa je uigravao prvu postavu koja bi trebala zaigrati protiv Hrvatske na Euru.

U talijanskom mjestu Montecatini završni dio priprema prije odlaska u Ukrajinu i Poljsku odrađuju nogometaši Irske koji su i prvi suparnici Hrvatske u skupini (10. lipanj).

Od ozljeda su se definitivno oporavili vratar Shay Given i branič John O'Shea, pa je izbornik Trapattoni imao mogućnost uvježbavati prvu momčad koja će u ponedjeljak u Budimpešti odraditi zadnju pripremnu utakmicu protiv Mađarske.

Prema viđenom na treningu Irci će igrati u klasičnoj formaciji 4-4-2. Na vratima je Given, u zadnjoj liniji s lijeva na desno su Stephen Ward, Sean St Ledger, Richard Dunne i John O'Shea. Na lijevom krilu bi ordinirati trebao Damien Duff, a na suprotnu stranu Trapattoni je postavio Aidana McGeadyja. Dva središnja vezna igrača su Keith Andrews i Glenn Whelan, dok je napadački dvojac Robbie Keane i Kevin Doyle.

Linker
21. rujan 2024 18:56