Srdjan Vrancic / CROPIX
S PETORICOM U SREDINI

Recept Kovača za Island: Perišić i Olić na krilima, Kovačić prava ‘desetka’

Kovač će sastaviti jedanaestoricu od svojih najiskusnijih igrača u kojoj će od mlađih jedino Kovačića pretpostaviti Kranjčaru
Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 02. studeni 2013. 12:37

Niko Kovač je nakon objave svojih kandidata , razumljivo, više govorio o Islanđanima i njihovim vrlinama, a glede naše taktike u četvrtak je otkrio malo, ali dovoljno:

- Nećemo igrati ništa skroz novo, nego nešto što nam igrači igraju u klubovima...

Krilima lopta u prostor

Kako većina igra u sustavu 4-2-3-1 vrlo je vjerojano da će Kovač optirati za tu varijantu, zapravo podvrstu 4-4-2, koju je počeo koristiti Bilić nakon prvog poraza od Engleske, a Štimac na otvorenju kvalifikacija s Makedonijom doma te protiv Srbije u Beogradu. Predmnijevamo da će se Niko odlučiti i za najiskusnije, s kojima je obavio razgovore. Izabranici Šveda Larsa Lagerbäcka igraju 4-4-2 ili 4-4-1-1, ovisno o ulozi Gylfija Sigurdssona iz Tottenhama, pa će im se naši suprotstaviti s petoricom u srednjem redu, ali na bokovima s igračima koji traže loptu u prostor, a ne u noge, dakle, Perišićem i Olićem, budući da je Mandžukić špica. Mogao bi Mandžo i izmjenjivati mjesto s Olićem, koji igra u vrhu napada u Wolfsburgu, kao što se u Bayernu izmjenjuje s Thomasom Müllerom. Iličević je, pak, zamjena za oba krilna položaja, jer nakon razgovora s Kovačem preporođeni Perišić dojma se ko siguran starter, pitanje je samo lijevo ili desno gore...

Rakitić i Modrić u paru?

S obzirom da je Maleš jedini defenzivni vezni među osmoricom u kadru, vjerojatno izbornik s njime računa kao taktičkom zamjenom. U mladoj reprezentaciji Kovač je igrao 4-1-4-1 s defenzivnoim veznim Radoševićem, a Kovačićem i Brozovićem kao ofenzivnima, a u 4-2-3-1 s Mrzljakom ili Močinićem uz Radoševića. Par zadnjih veznih sada bi mogli biti Modrić i Rakitić, koji to igraju u svojim klubovima, a igrali su pod Bilićem u drugom poluvremenu protiv Grčke u Zagrebu te Latvije u rijeci. Ispred njih bi kao ofenzivni vezni, prava ‘desetka’, bio Kovačić, koji to igra pod Mazzarijem u Interu, alternativa je Niko Kranjčar.

Probiti ih preko bokova

Kako Vrsaljko ovaj put nije i na popisu mlade reprezentacije, Kovač očito s njime ozbiljno računa kao alternativom Srni na desnom boku u zadnjoj liniji ili iza njega, ako kapetan bude na prednjem boku. Konkurent za desni stražnji bok je i Vida, jer protiv visokih Islanđana će nam trebati dodatna moć u skok-igri, poglavito za prekide. Islanđane su suparnici u skupini probijali preko bokova, gdje imaju dvojicu izrazitih ofenzivaca na krilima, Gudmundssona iz Alkmaara i Bjarnasona iz Sampdorije, pa će se na tim dijelovima terena voditi možda i presudne bitke u oba smjera. U sredini, pak, Kovač s trokutom veznih ima nadmoć nad dvojicom Islanđana ili su najmanje brojčano izjednačeni tri protiv tri.

Bit će zanimljivo vidjeti tko će biti par srednjih braniča, najiskusniji Ćorluka i Šimunić ili Lovren umjesto jednog od njih, ako izbornik procijeni da mu treba barem jedan brži stoper. Teoretski mogu u zadnjoj liniji završiti i Srna (Vida), Ćorluka, Lovren i Šimunić, ali to je samo za varijantu potpune islandske ofenzive u završnici pri hrvatskom vodstvu, kad bi se naši branili duboko, a bokovi im bili udvajani Iličevićem i Perišićem ili Strinićem.

Linker
22. rujan 2024 07:33