AFP
NOVA ZVIJEZDA

Rakitić na Nou Campu uzeo Guardiolin dres i poručio: Ovdje želim napisati povijest!

Piše: Alen OrlićObjavljeno: 01. srpanj 2014. 12:25

BARCELONA - Predstavljen je video kolažom najboljih poteza i golova. Naravno da je "sombrero" kojeg je prodao Realovom stoperu Pepeu otvorio cijelu priču. Ivan Rakitić odjenuo je dres Barce s brojem 4, i u tome ima simbolike jer 26-godišnji hrvatski veznjak doveden je na Camp Nou da bude centralna figura novog veznog reda koji će oko njega posložiti trener Luis Enrique.

Xavi je prošlost, sa 34 godina na izlaznim je vratima Barce, a čak i genijalnost Andresa Inieste polako kopni pod teretom godina, njemu je 30. Dres s brojem 4 u Barci zadnji je nosio Cesc Fabregas koji je otišao u Chelsea. Rakitić je njegov legitimni nasljednik, igrač koji može za igru Barce značiti puno više nego što je značio Španjolac.

Od Rakete se očekuje da bude važan poput nekih drugih asova iz prošlosti kao što je bio Ronald Koeman, Nizozemac razornog udarca ili pak Pep Guardiola, koji je patentirao ulogu kreativnog zadnjeg veznjaka.





Podsjetimo, Rakitić je u nedjelju stigao u Barcelonu sa svojom suprugom Raquel Mauri i jednogodišnjom kćerkom Altheom. Jučer je obavio tradicionalno fotografiranje ispred prostorija kluba, a danas je za njega bio veliki dan.

Nakon potpisa ugovora, Raketa je u društvu supruge i kćerkice predstavljen španjolskim medijima na Nou Campu na čijem je travnjaku izveo nekoliko trikova s loptom u Barceloninu dresu.





Nakon toga Rakitić je medijima predstavljen na velikoj press konferenciji na kojoj su bili i njegov brat i menadžer Dejan, sportski direktor Barcelone Andoni Zubizarreta te dopredsjednik kluba Jordi Mestre. Španjolci se slažu oko toga da je Rakitić drugačiji od svih koje Barca ima na dispoziciji. On je izuzetno dinamičan, tehnički sjajan, okomit i opasan za gol protivnika, bilo da je asistent ili strijelac. Raketa je upravo onaj dodatak koji treba momčadi koja ima Messija i Neymara. Na Camp Nou Rakitić je dočekan kao velika zvijezda. Naravno da je dočekan s usporedbama, ali Rakitić želi biti svoj.

Related content

"Imao sam i drugih ponuda, ali uz poštovanje prema svim klubovima ništa me drugo nije zanimalo osim Barcelone. Uvijek sam si postavljao visoke ciljeve, a Barca je vrh nogometnog svijeta. Ja sam Ivan Rakitić i nisam došao na Camp Nou da bi zamijenio Xavija ili Fabregasa. Oni su sjajni nogometaši svjetske klase, a ja želim raditi i želim doseći svoj maksimum u Barci. Od Seville sam se oprostio, ali to nije zbogom, tamo će zauvijek biti moj dom, kazao je Rakitić po dolasku u Barcelonu.

Rakitićeva opuštenost i tečni španjolski samo su dodatak na njegov zvjezdani status. Konferencija za novinare potrajala je više od sat vremena, a evo glavnih naglasaka:

O Barceloni.

"Reći da Barceloni za mene je bilo jednako važno i uzbudljivo kao kad sam rekao da na vjenčanju sa mojom Raquelom. Sa Sevillom sam osvojio Europsku ligu i to je produbilo moju glad za trofejima. Želim osvajati trofeje i vjerujem da ću to ostvariti u Barci."

O poziciji u momčadi.

"Igrat ću tamo gdje me trener stavi, na poziciji koju bude tražio da pokrijem. Mogu igrati na svim pozicijama u veznom redu, u Schalkeu sam igrao i na poziciji polušpice."

O Luisu Enriqueu.

"S trenerom sam razgovarao o općenitim stvarima, ali ne o tome gdje me vidi u momčadi. Bilo je teško igrati protiv njegovih ekipa, a ja se radujem našoj budućnoj suradnji"

O Real Madridu.

"Od prvog dana želio sam biti igrač Barce."

O Mundialu u Brazilu.

"Bio sam fokusiran na utakmice sa Brazilom, Kamerunom i Meksikom iako nisam mogao pobjeći od toga da su sve svi pa i moji suigrači raspitivali o tome kako se razvija situacija sa Barcelonom. Ali reprezentacija je u tom trenuitku bila važnija od svega. Za Hrvatsku uvijek igram sa velikim ponosom i motivom."

O eliminaciji sa Mundiala.

"Teško smo podnijeli ispadanje s Mundijala, ali možemo gledati na to da smo napravili veliku stvar jer je država sa četiri milijuna stanovnika bila predstavljena na Mundialu, i imala je šansu dobiti Brazil na njihovom terenu."

O Modriću.

"S njim obožavam igrati. U reprezentaciji se sjajno slažemo. Sad ćemo biti na suprotnim stranama i to će biti veliki izazov."

O dresu Barce s brojem 4.

"Čast mi je da mogu nositi dres s brojem 4 koji je u Barceloni nosio Pep Guardiola kojeg sam volio kao igrača i koji je toliko popularan i cijenjen u Barceloni."

O treneru Seville Emeryju.

"Moram mu zahvaliti jer se pokazao kao najvažniji trener u mojoj karijeri. Dao mi je kapetansku traku u Sevillu,a to je počast koju su zaslužila samo dvojica stranaca u povijesti, Maradona i ja. Sjajno smo se slagali. Jako je vjerovao u mene."

O idolima.

"Sviđaju mi se veznjaci Barce, Xavi, Iniesta i Busquets. Izuzetno sam cijenio Pepa Guardiolu, i kao igrača i trenera, ali moj dječački idol je bio Prosinečki koji je igrao na takav način da se činilo da pleše s loptom."

O Messiju i Neymaru kao suigračima.

"Protiv Neymara sam igrao nedavno. Na sreću odsad ćemo igrati u istom timu. Vjerujem da čak Neymaru i Messiju mogu pomoći da budu još bolji. Messi je jedinstven, a igrati s njim velika je privilegija i odgovornost."

O Luisu Suarezu.

"Puno znači to što se ispričao. Sigurno da mu nije lako u ovom trenutku i možemo se samo nadati da mu se tu neće ponoviti. Ali ja mu mogu samo čestitati na tome što je sjajan igrač. Uživam u njegovom nogometu."

Linker
24. rujan 2024 13:22