AFP
BIVŠI 'KATALONAC'

Prosinečki vjeruje u Rakitića: 'Ivan će u Barceloni napraviti puno više od mene'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. srpanj 2014. 17:49

Luis Suarez i njegovi pregovori s Barcelonom preuzeli su šlagerska mjesta španjolskih medija, ali i dalje se puno piše o Ivanu Rakitiću. Kad dođete kao zvijezda na Camp Nou prate vas iz koraka u korak. Čak i koje ste lokalne specijalitete i vino prvo probali.

Rakitić nije iznimka, mogli smo pročitati da je obitelj odveo u restoran La Venta, okupljalište bogatih i slavih, odakle se pruža jedan od najljepših pogleda na katalonsku prijestolnicu. Na istoj lokaciji na prvom je ručku bio i Neymar, ističu lokalni novinari. Svaka sitnica se bilježi, čak i da je mala Althea, Rakitićeva kćer koja će ovih dana napuniti prvu godinu, zaspala na tatinom predstavljanju...

Mnogi ističu Rakitićevo oduševljenje Robertom Prosinečkim, za kojeg je na presici kazao da ga je inspirirao za nogomet jer nije bio običan igrač nego “čovjek koji je plesao s loptom”.

- Lijepo je to čuti, super mi je da je tako - kazao nam je jučer Prosinečki kojeg smo pitali kako doživljava Rakitićevo priznanje. Žuti je na Camp Nou bio relativno kratko sredinom devedesetih.

- Vjerujem da će Rakitić napraviti puno više u Barceloni nego što sam ja. Doveli su ga zato jer i im treba, on je nogometaš koji pravi razliku, držimo mu palčeve da izgradi lijepu karijeru i osvoji brojne trofeje.

I Luis Enrique mnogo očekuje od veznjaka, no legende Barcelone se ne izjašnjavaju previše. Tek žele vidjeti kako će izgledati sastav, hoće li doći još pokoji “kapitalac” budući da je Blaugrana u redizajnu. Rakitić je iskoristiti svaku minutu u gradu koji mu postaje novi dom prije no što je krenuo na odmor! Po već tradicionalnom “voznom redu!, u Švicarsku, pa na hrvatsko more. Na prozivku se mora javiti 24. srpnja, premda prvi dio ekipe starta 12. srpnja. On se uključuje kad i Pique, Alba, Busquets, Iniesta, Pedro i Xavi, ostane li u klubu. Bravo i Alexis dobili su su terminn četiri dana kasnije. Prva akcija je u Škotskoj. Kad će stići Messi, Mascherano, Neymar i Alves zasad nitko ne zna.

Iako je Raketa Hrvat, u Barceloni ističu i da je rođen u Švicarskoj i da bi mogao pojačati veze između kluba i te države. Zna se da je Barcelonu osnovao Hans-Max Gamper, Švicarac koji je u tom gradu bio u posjetu ujaku, a prethodno je nosio kapetansku vrpcu u Baselu.

Da je 1899. preko novinskog oglasa skupio ekipu, nabavio dresove istih boja kao Baselovi i ostalo je povijest. Eto, Rakitić, koji je rođen u okolici Basela, u tamošnjem klubu razvio se u igrača, za Katalonce je čovjek koji bi mogao postati “Mali Gamper”, iliti nogometaš koji će 115 godina kasnije povezati Basel i Barcelonu.

Možda i koji sponzor sleti iz Švicarske...

Linker
23. rujan 2024 04:22