UTRKA S VREMENOM

Problemi u Rusanovoj: Kamp se mora sagraditi do kraja godine ili Uefa prestaje davati novac

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. srpanj 2012. 11:59

Davor Šuker je kazao “Na računu HNS-a imamo 4,5 milijuna eura za izgradnju kampa, to je donacija Uefe”. Dok su Vlatko Marković i Zorislav Srebrić oklijevali, čuvajući taj novac u blagajni Rusanove čak tri godine, jučer smo iz Kuće nogometa dobili sljedeću informaciju: “Novac moramo iskoristiti do kraja godine ili nam prijeti Uefina kazna oduzimanjem dotacija sljedećih nekoliko godina. To bismo mogli spriječiti jedino podnošenjem nove kandidature za gradnju kampa, ukoliko bi je Nyon odobrio spomenuti bi nam iznos ostao na raspolaganju”.

Godinama su trajale najave da bi na terenu pokraj velesajma mogao biti podignut stadion. To je gradsko zemljište, tu su prvi čovjek Zagreba Milan Bandić i šef Dinama Zdravko Mamić imali u optjecaju dvije varijante, pritom je Mamić zagovarao gradnju novog Maksimira, a prije toga, kao zamjenski stadion, objekta na Kajzerici koji bi poslužio Dinamu dok ponovno ne uđe u svoj pravi dom. Od realizacija nije bilo ništa, međutim, sada se otvaraju novi horizotni. U HNS-u vjeruju da će do kraja 2012. riješiti papirologiju, potpisati ugovore investitora i izvođača, da će to Uefa prihvatiti, makar radovi krenuli u 2013. godini. I uvjeravaju nas da ovaj put neće markovićevski stati na kamenu temeljcu.

U prvoj fazi ne bi se naglasak stavljao na hotel, nego bi poput Zagrebella niknuo trening centar sa svlačionicama i drugim sportskim sadržajima, eventualno s manjim smještajnim kapacitetima, a podignuo bi se i manji stadion kapaciteta cca 5.000 mjesta.

Opet, pitanje je hoće li sav Uefin novac, koji ionako nije dovoljan, ići u Zagreb. Osijek je najdalje odmaknuo, skupili su kompletnu dokumentaciju u sklopu stadiona Gradski vrt.

U međuvremenu, kad Vatreni budu domaćini u glavnom gradu, što će se dogoditi već na prvoj kvalifikacijskoj utakmici s Makedonijom 7. rujna, trenirat će u Zagrebellu. Možda koji put na Sveticama i Maksimiru. Baza će biti hotel As u mirnoj oazi Zelengaja. Sloveniji je, u svakom slučaju, odzvonilo.

Dugoročno? HNS će inzistirati kod Vlade na starom dugu, prema ugovoru iz 1999. godine, po kojem je Ministarstvo turizma trebalo za promidžbu platiti 44 milijuna kuna. Neće tražiti taj novac, nego da vlast osigura po jedno zemljište za kamp u svakoj regiji, s potrebnim priključcima. Tada bi se putem javno-privatnog partnerstva moglo napraviti i hotele s lječilištima, zdravstveni turizam cvjeta u svijetu. To već pomalo podsjeća na negdašnji predsjednički program I gora Štimca i sigurno neće biti lako, a kamoli brzo ostvariti. Davor Šuker mnogo je o toj temi razgovarao baš s izbornikom. Štošta su zajedno prošli i znaju što bi najbolje odgovaralo nacionalnoj vrsti.

Šuker je najavio i novu Kuću nogometa, veću i komformiju. Međutim, od članova IO-a čujemo da je izglednija dogradanja postojeće u Rusanovoj. Živi bili pa vidjeli!

Linker
21. rujan 2024 02:12