BURAK AKBULUT Anadolu Via Afp
BORBA ZA PREVLAST

Veliki derbi u Madridu bez Mbappéa: ‘Svejedno mi je tko će igrati, bio to Modrić ili Güler, plan je isti‘

Ancelotti postaje trener koji se najviše puta (25) suočio sa Simeoneom, a omjer je 9:9
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 29. rujan 2024. 18:24

Osma runda španjolske La Lige rezervirana je za madridski derbi. U nedjelju s početkom od 21 sat, Atletico Madrid na svom Metropolitanu dočekuje Kraljeve iz susjedstva, koji broje dva boda više na prvenstvenoj ljestvici (17:15). Obje momčadi još uvijek se mogu pohvaliti statusom neporaženih, s tim da Real broji pet pobjeda, odnosno jednu više od Atletica, a ako pitate Carla Ancelottija, ovako uska bodovna razlika bit će na snazi sve do završetka sezone.

- Atletico je jako puno napredovao i uspio potpisati nekoliko odličnih pojačanja. Mislim da će se do samog kraja boriti za titulu s nama i Barcelonom - kazao je talijanski stručnjak uoči susreta.

Iako Ancelotti s razlogom poštuje suparnika, opuštenija publika umjesto predviđene borbe za titulu radije će crveno-bijele promotriti kroz "podbadanje" Realove legende Gutija: "Atletico svake sezone govori o naslovu, a onda im sve propadne do zime". Čuveni veznjak Kraljeva nije daleko od istine. Otkad se Diego Simeone sa svojim ratnicima posljednji put okitio titulom (2020./2021.), Atletico je za osvajačima La Lige izostajao 15, 11 pa 19 bodova. Prva i potonja numera odnosi se na minus za Realom, srednja za Barcelonom.

Atletico, dakle, tri godine u nizu vrh ljestvice gleda samo dalekozorom, ali akcije minulog ljeta sugeriraju da se ove sezone traži zaokret. Izdvojili su čak 185 milijuna eura na pojačanja, toliko nisu potrošili u prethodnih šest prijelaznih rokova kumulativno. Tako je svaka Simeoneova linija dobila predviđenog vođu - Le Normand u obrani, Gallagher u vezi i Alvarez u napadu. U široj ekonomskoj slici, Atletico ne može pronaći čvrsti alibi u financijskoj moći Reala, budući da je Simeoneova momčad unazad pet godina nešto rastrošnija (692 milijuna eura prema 660 Realovih), premda to ne podrazumijeva i potpise superstarova jer Colchonerosi su u izostanku vrhunskih rezultata osjetno izgubili na prestižu.

S obogaćenim kadrom, Simeone ima zadatak podsjetiti na zlatno razdoblje, a koje stanuje u generaciji otprije 10-ak godina. Godin, Miranda, Felipe, Koke, Gabi, uvijek prgavi Diego Costa... Zasebno, nitko od njih nije bio izvanserijska zvijezda, barem ne onakva kakva je krasila redove Reala i Barce, no Simeone ih je organizirao u kolektiv koji, prvenstveno obrambenim radnjama i učinkovitosti iz malenog broja šansi, može zagušiti svakog protivnika. Pritom i osvojiti titulu 2013./2014., što će Simeonea ubrzo učiniti najplaćenijim trenerom svijeta, a madridskom rivalstvu nadjenuti novu dimenziju, tim više što su se iste sezone našli u finalu Lige prvaka, no s epilogom kao i 2016. - slavljem Real Madrida. Prisjetio se Simeone tih smotri i u najavi nadolazećeg derbija.

- Uoči utakmice osjećao sam nervozu, tjeskobu, radost i uzbuđenje. Uvijek je tako kad igramo protiv Reala, nema razlike ni danas. Real je ljetos izgubio Kroosa, čovjeka vrijednog divljenja i igrača koji treba svakoj momčadi svijeta. Mislim da im bez njega nije lako pronaći smirenost i pokušat ćemo to iskoristiti. Svejedno mi je tko će igrati, bio to Luka Modrić ili Arda Guler, naš plan je isti - poručio je Simeone prije utakmice.

Koliko god Real bio moćniji, a jaz između ljutitih rivala naoko sve veći, Simeone se pokazao vjerojatno i najtežim suparnikom Carla Ancelottija. Zajedno imaju punoljetnih 18 godina iskustva u španjolskom nogometu, od toga 13 otpada na Argentinca, a rezultat u međusobnim ogledima je 9:9, uz šest utakmica bez pobjednika. U nedjelju će Ancelotti postati trener koji se najviše puta (25) suočio sa Simeoneom. Živa vatra u tijelu Južnoamerikanca s jedne, polarna hladnoća u liku Europljanina s druge strane uvijek predstavlja i vrhunac taktičke izvedbe, u kojoj će se poraz ipak teže oprostiti Kraljevima nego Atleticu.

Unatoč dobrim rezultatima, na momente nesigurni Real još nikoga nije uvjerio u eksploziju koja je trebala stići dolaskom Mbappea. Budući da Mbappe izostaje zbog ozljede, u nedjelju možemo dobiti pravi uvid, možda i dokaz za ili protiv toj tezi. Iz šire perspektive, činjenica da je Real prošle sezone nadigrao Atletico samo jednom (u Superkupu Španjolske) u četiri utakmice (još remi i dva slavlja Atletica u ligi u Kupu), najbolje govori o neugodi koju Kraljevi proživljavaju kontra crveno-bijelog Madrida.

Nema Mbappea, nema ni brige

Kylian Mbappe zbog ozljede bedra propustit će Atletico Madrid, Lille u Ligi prvaka i vjerojatno Villarreal u idućem kolu. Predviđa se da će se Ancelotti zato vratiti postavci 4-3-1-2 kakvu je koristio prošle sezone, te da će u tako proširenoj veznoj liniji Luka Modrić zaigrati od prve minute. No, Talijan ništa ne otkriva.

- Možda će to biti 4-3-1-2, možda i 4-3-3. Mbappe? Ne brinem se, malo toga se mijenja u našoj igri. Žao mi je da nije ovdje, ali možemo ga nadoknaditi. Ionako smo sve ove godine igrali bez Mbappea. Rezultat? Ne bih ništa predviđao, no imamo jasne planove - rekao je Ancelotti. (mc)

Realu nedostaju Mbappe, Diaz, Alaba i Ceballos, dok Simeone ne može računati na Azpilicuetu i Barriosa. Inače, Argentinac je zadovoljniji izvedbama obrane (5 od 7 čistih mreža) nego napada i upravo će prava izdanja Oblaka, Le Normanda i Gimeneza biti neizostavni dio eventualno uspješne formule za Real. Ogled je najavio veznjak Koke, jedan od dvojice aktualnih igrača (još Gimenez) momčadi koji su 2013./2014. podigli španjolsku krunu.

- Želim da naša momčad, a posebno novi igrači, osjete da su uspjesi s Atletico Madridom potpuno drukčiji osjećaj u odnosu na uspjehe s bilo kojim drugim klubom - poručio je kapetan ekipe. (mc)

Linker
29. rujan 2024 19:16