Vinicius Junior i Jude Bellingham

 OSCAR DEL POZO Afp
DEMONSTRACIJA SILE

‘Što će nam uopće taj Mbappé?‘: Ancelotti raspolaže napadačkim luksuzom kakav nema ni Guardiola

Barça broji iznenađujuće puno bodova u odnosu na prikazanu igru, a Atletico već gleda dalekozorom
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 11. veljača 2024. 23:55

Madridska demonstracija sile u vidu 4:0 pobjede nad Gironom, koja je do 24. kola u stopu pratila Real, da bi se ipak pokazalo da je miljama daleko, bila je toliko spektakularna i efektna da su se mnogi pobornici Ancelottijeve momčadi na društvenim mrežama zapitali: "Pa što će nama uopće taj Kylian Mbappé?".

Kada su Jude Bellingham, Vinicius Junior i Rodrygo raspoloženi kao u subotnjem derbiju La Lige, Real djeluje toliko moćno da bi se možda i francuski superstar malo pomučio za startnu poziciju. Ili bi ga Ancelotti s krila ugurao na centarfora, tek bismo onda pričali o pravcatoj noćnoj mori za suparničke braniče...

Četvorica preko 10

Kako bilo, ubojitost Realova napada najbolje oslikava informacija da četiri igrača - spomenuti trojac i Joselu - broje preko 10 golova u sezoni gledamo li sva natjecanja. Bellingham 20, Rodrygo 13, Vinicius i Joselu po 12. Tako raznolikim napadačkim luksuzom ne raspolažu ni Josep Guardiola u Manchester Cityju, ni Liverpool, Arsenal, Bayern, Paris SG, Inter...

image

Vinicius Junior

OSCAR DEL POZO Afp

Govoreći o golgeterima, potrebno je zadržati se na Bellinghamu. Dojam nas je više puta naveo na pomisao da Real dugo nije imao veznjaka tako opasnog po suparničke vratare, a od nedavno to govore i brojke. Ostalo je 14 utakmica do kraja prvenstva, a Englez je već sada postigao najviše golova (16) u jednoj ligaškoj sezoni gledamo li sve Realove veznjake u ovom stoljeću. Drugi je James Rodriguez (13 golova, 2014./2015.), a treći Isco (10, 2016./2017.).

Nije Ancelotti pogriješio kazavši da je nasuprot trenera Michela i Girone svjedočio "vjerojatno najboljoj Realovoj partiji u sezoni". Bellingham je zatresao mrežu dvaput, Rodrygo i Vinicius jednom, a mogla je eksplodirati i ‘petarda‘ da je Joselu realizirao kazneni udarac. Dakle, Real je u ligaškom dvomeču s prvim pratiteljem ostvario ukupnih 7:0, što samo po sebi postavlja pitanje ima li ekipa s Bernabeua uopće ijednog konkurenta na putu do ovosezonske titule.

- Nijedan igrač ne može donijeti momčadi ono što nama donosi Bellingham, a kada Vinicius igra na ovakav način, najbolji je nogometaš na svijetu. Zatim slijede Jude, Rodrygo, Kroos, Camavinga... Imam najbolji sastav na svijetu - zaključio je Ancelotti po završetku susreta, a kada su ga pitali je li velikim trijumfom stavio jednu ruku na trofej La Lige, upozorio je da se prednost od pet bodova može vrlo lako prosuti.

Tko im može stati na put?

Naravno, prerano je proglasiti pobjednika u 24. kolu niti će to itko napraviti, ali teško je ne zapitati se tko i što može spriječiti Kraljeve? Čini se da Girona nije odgovor, tvrdi to i sam trener Michel iako postoji mogućnost da iskoristi znatno rasterećeniji raspored, ali u svakom slučaju ta je bajka do prekjučer djelovala mnogo realnije.

Barcelona je daleko, čak broji i iznenađujuće puno bodova s obzirom na prikazane igre, plus obrana im curi na sve strane, a toliko su "optimistični" da je Xavi Hernandez usred sezone najavio odlazak po njezinu završetku. Atletico, pak, većinu utrke može vidjeti vrh tablice jedino dalekozorom.

image

Jude Bellingham slavi pogodak

PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

Prema prognozama španjolskih medija, crno se pisalo Ancelottiju kada Real nije pronašao adekvatnu zamjenu za Benzemu, onda i kada su ozljede počele uzimati krucijalne ili važne igrače - Courtoisa prije sezone, Edera Militaa mjesec dana kasnije, Alabu u prosincu, te Rüdigera i Nacha u veljači. Toliko otegotnih okolnosti, a Real je i dalje nezaustavljiv, Ancelotti uvijek ima asa u rukavu, bilo da su to Carvajal i Tchouameni na poziciji stopera, Camavinga na beku, ili pak Brahim Diaz i Joselu u izrazito važnim ulogama, iako bi prije sezone svatko kazao da su davnih dana prokockali svoju šansu na Bernabeuu. Svaki Ancelottijev potez, neovisno o tomu djeluje li "običnim smrtnicima" smisleno ili ne, na kraju se pretvara u senzaciju.

Stoga, čini se da dominaciju Reala unutar španjolskih granica mogu spriječiti jedino nove ozljede, zato su Madriđani zabrinuti zbog Bellinghamova izlaska iz igre u 57. minuti zadnjeg susreta. Prema prvim informacijama, radi se o ozljedi gležnja zbog koje će pauzirati maksimalno tri tjedna, odnosno propustiti RB Leipzig u Ligi prvaka, te Rayo Vallecano, Sevillu i Valenciju. Djeluju to kao izazovi koje Real može "preživjeti" i bez glavne zvijezde, a možda se napokon otvori i pokoja prilika više za Luku Modrića, koji je protiv Girone ušao u 70. minuti.

Linker
29. travanj 2024 20:31