CORDON PRESS/DDP USA/PROFIMEDIA Cordon Press/Ddp Usa/Profimedia
TURBULENCIJE U MADRIDU

Realov predsjednik je uzdrman, navijači su razočarani, a iza kulisa se vodi žestoka borba!

Navijači ogorčeni iako do kraja prijelaznog roka ima još 40 dana...
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 24. srpanj 2021. 20:21

Nema nikakve dvojbe da je Florentino Perez uzdrman. Njegov govor tijela u danu predstavljanja novog igrača Reala, i vjerojatno jedinog u rangu sigurnog pojačanja, Davida Alabe, odavao je nemir. Predsjednik Madriđana nije više mlad čovjek. Na pragu je 75. i sve mu je teže pratiti ritmove velikog kluba i velikih zahvata. Nakon što je izgubio bitku, a vjerojatno i rat za pokretanje Superlige, Pereza su definitivno pogodile javne objave njegovih neugodnih, omalovažavajućih i uvredljivih stavova, izrečenih nekim španjolskim novinarima u prošlim vremenima, a koje su pod još nejasnim okolnostima postale javne.

Oduvijek je predsjednik Reala imao gard kako je zapravo jedini kolos svake priče klub, a ne pojedinci. Po njemu svi su veliki igrači ili treneri to postali jer im je to Real omogućio svojom veličinom, a ne obratno. Na tom temelju kasnije bi gradio tretman pojedincima. David Alaba dobio je VIP tretman u predstavljanju javnosti i priključio se odmah pripremama u Valdebebasu. Tamo ga je dočekao trener s kojim je odlično surađivao u Bayernu. Hoće li Carlo Ancelotti, koji ga je tamo koristio više na lijevom beku, u Realu postavljati na stopera?

image
FRANCK FIFE Afp

S obzirom kako teče prijelazni rok blancosa gotovo da neće imati drugih opcija. Ne samo zato što je Alaba uzeo broj 4, koji je bio prepoznatljiv po Sergiju Ramosu. Dodjelu tog broja mnogi tumače kao dodatnu poruku Pereza prema bivšem kapetanu kako on i nije bio toliko velika faca kako si je zamislio. Razlaz Ramosa i Reala nakon 16 sezona veća je trauma nego što bi Perez htio priznati. To je bila još jedna potvrda da predsjednik sve velikane Reala uglavnom ružno ispraćao iz kluba, kako bi se pokazalo da je ipak on najvažniji i najveći.

Perezova je opsesija, navode i madridski kroničari, biti upisan u povijest kao najveći predsjednik Reala, onaj koji je nadmašio i Santiaga Bernabeua. I zato osvojiti trofeje i onda kada ode i najuspješniji trener, i kada odu najuspješniji igrači, samo jača, barem on tako misli, tezu da se pokazuje najvažnijim da je Perez tu. Treba reći da je po odlasku Zinedine Zidanea, drugog odlaska u tri godine, bilo puno skepse koga će Perez imenovati novim trenerom. Kad se objavila vijest da će to biti onaj kojeg je Perez otjerao prije 6 godina i postavio Zidanea, dakle Carlo Ancelotti, svi su ostali zatečeni. I što je još važnije, pozitivno iznenađeni.

Ancelotti je tip trenera kojeg mediji vole gdje god radi. Bilo je tako i u prvom mandatu u Madridu, kada je Real doveo do toliko iščekivane Decime, desete Lige prvaka. Otpjevavši novu himnu tim povodom, na fešti na Bernabeuu, definitivno je osvojio sve simpatije šire javnosti, a ne samo one koja je sklona Realu. Ancelotti je vojnik kluba, prihvaća klupsku politiku i ako je to značilo da se suglasi s nekom žrtvom u svlačionici, on će to odraditi. Tako je bilo i u slučaju Sergija Ramosa, iako se mislilo da bi možda baš Ancelotti mogao pomiriti dvije strane. No, Talijan se nije miješao, jer ima iskustva koliko je Florentino Perez čvrst kad nešto odluči, i pogotovo koliko je tašt. Mi bismo dodali i koliko je impulzivan i sklon potvrđivanju da je u nečemu pogriješio, ali sa zadrškom.

Tako je vratio Zidanea nakon nepunih godinu dana što su se “strategijski razišli” 2018. Tako je sada vratio Ancelottija, kojeg je 2015. smatrao premekanim da drži pod kontrolom zvijezde u svlačionici. Tumačio je Perez da momčad slabo trenira, da joj trener ide na ruku laganijim ritmovima rada, da previše imaju glavni igrači utjecaja na njega i da je pomalo lijen. Sve mu to valjda nije bilo više bitno kada ga je pozvao i nagovorio da se vrati, jer je upravo on ono što sada treba Realu. Smirenost i stručnost. Ancelotti nije dvojio odmah je pristao i prepustio Perezu da stvari riješi s Evertonom. Realov zov je očito uvijek prejak...

Koliko može drugi Ancelottijev Real? Za sada nije još jasno niti kako će izgledati. U Valdebebasu je poprilična gužva i konfuzija. Real već tri godine gomila igrače koji se pokazuje nedoraslima, barem za sada, ambicijama kluba. Čak i kad je potrošio preko 140 milijuna eura kao za Hazarda, dogodi se flop. S obzirom na velike gubitke zbog pandemije (više od 250 milijuna eura), troškove rekonstrukcije Bernabeua (preko 600 milijuna eura), ali i velikih troškova aktualnog kadra, Perez kao da ne želi više trošiti. Ili kako navode kroničari Reala, fiksirao se samo na jednu misiju - dovesti Kyliana Mbappea u Madrid!

Tu se vodi žestoka borba iza kulisa, jer mladi igrač ne želi produžiti ugovor u PSG-u, a francuski klub si ne može dozvoliti da ga idućeg ljeta izgubi bez odštete. Još je teže vjerovati da bi ga pustili ovog ljeta kada su skupili dream team i žele pošto-poto osvojiti Ligu prvaka. Ovisno o tom dogovoru Mbappea i PSG-a svoje poteze vući će i Perez. No, za sada je izvjesno da većih imena u Realu ove sezone neće biti. Veliki će problem biti i slučaj Varane. Francuz je ozlojeđen što ga Real želi odmah prodati, a ne čekati iduću sezonu kad mu istječe ugovor. Varane je ljut što mu Real nije ponudio novi i bolji ugovor, jer smatra da nakon deset godina s mnoštvom trofeja to zaslužuje. Carlo Ancelotti imat će tešku misiju da s nedefiniranim, i podosta deficitarnim kadrom, stvori kvalitetnu igru i pogotovo da osvaja trofeje. No, jedan je od najvećih trenera u povijesti, možda će iz svog šešira izvući neka rješenja koja će promijeniti aktualne sumorne dojmove oko Reala.

Carlo Ancelotti je Luku Modrića htio dovesti u Chelsea, Paris SG i Bayern

Kada je u svibnju 2015. godine Real Madrid objavio da se zahvaljuje na suradnji Carlu Ancelottiju, vijest je prilično teško pala Luki Modriću. Reprezentativac Hrvatske imao je odličan odnos s dotadašnjim trenerom Madriđana, kao uostalom i svi igrači. Ancelotti je trener prijatelj, daleko od uobičajenih tiranina svlačionice koji forsirara apsolutnu kontrolu igrača. Ta druga sezona Ancelottija u Realu tekla je sjajno u jesenjem dijelu, s rekordima napobjedivosti, efikasnom igrom i pohodom na titulu prvaka Španjolske.

Talijanski trener osvojio ju je u Italiji, Engleskoj, Francuskoj i nedostaje mu španjolski scudetto. Prvi veliki problem je nastao kada se u Milanu protiv Italije ozlijedio Modrić. U drugom dijelu sezone momčad je počela gubiti ritam i mnogi su se složili da je upravo izostanak kapetana Hrvatske ključan problem. Potvrđeno je to usponom forme kada se Modrić vratio na teren, ali nakon nekoliko utakmica ozlijedio je ligamente koljena protiv Malage i za njega je sezona bila završena. Bez Modrića Ancelottijeva momčad nije uspjela eliminirati Juventus u polufinalu Lige prvaka, a izgubljena je i trka za domaći naslov s Barcelonom. Ancelotti je više puta naglasio da je ta sezona bila neuspješna zbog Modrićeva odsustva.

Talijan je za svog miljenika uvijek bio spreman privoljeti predsjednike Chelseaja, PSG-a, kasnije i Bayerna, da osiguraju novac za Modrićevo dovođenje. I uvijek ga je zvao, iako je znao da nakon Reala to postaje nemoguća misija. Vjerojatno Modrić i Ancelotti nisu mogli ni slutiti da će im se putovi opet spojiti u Real Madridu. Sada, 6 godina stariji (trener navršio 62, a Modrić će u rujnu imati 36) imaju istu misiju. Juriti s Realom na svim frontama, s prioritetom Primere i Lige prvaka. Deseta sezona Druga era Ancelotti poklapa se sa 10. sezonom Modrića u Kraljevskom klubu.

Nema dvojbe da će desetka Reala biti u prvom planu jednog od najuspješnijeg trenera u povijesti nogometa (20 trofeja, plus 14 kao igrač), ali će ga vjerojatno više dozirati u nastupima nego Zidane. Modrić nije javno obznanio, a vjerojatno je to trebalo, hoće li nastaviti igrati za reprezentaciju. No, dojam je da je upravo to i znak da ide dalje s Vatrenima.

Linker
26. travanj 2024 01:44