JORGE GUERRERO Afp
JASNA PORUKA DALIĆU

Rakitić u velikom razgovoru za SN: ‘Vatreni su za mene završena priča, ali on mora biti u reprezentaciji!‘

‘Rivalstvo s Modrićem? Ne! Ja to nikad nisam osjetio. Uvijek sam bio sretan i ponosan...‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. studeni 2021. 13:03

Ivan Rakitić i njegova Sevilla na velikim su iskušenjima španjolske La Lige i Lige prvaka, a kad on, kao jedan od najvećih hrvatskih nogometaša svih vremena izjavi kako ne bi odbio Vatrene ako bi im zatrebao, to ekspresno alarmira medije koji se pitaju - želi li da ga Zlatko Dalić ponovno pozove?

Razgovarali smo u subotu, krenuli smo s večerašnjom utakmicom jer Sevilla gostuje kod Real Madrida na Bernabeu. Igrajući za sadašnji klub i Barcelonu ima 24 utakmice protiv njih, devet pobjede i deset poraza, a zabio je čak pet golova i to sve - u Madridu. Četiri na Bernabeu i jedan lani na Di Stefanu kad je imao i asistenciju u remiju 2:2.

- Zdrav sam, dobro sam, u konkurenciji za nastup - rekao je Rakitić kojem ide u Madridu.

- Ha, ha, nadam se da ću opravdati statistiku - dobro je raspoložen:

- Za nas je važno da odigramo veliku utakmicu, znamo koliko je Real moćan i bit će vrlo teško. Bilo bi jako bitno da Sevilla nakon puno godina ponovno pobijedi u Madridu.

image
JORGE GUERRERO Afp

Dojam je da uživate igrati na Bernabeu.

- To je jedan od najljepših stadiona općenito, već je i sada nevjerojatan, a pogotovo će biti kad završi obnova. Posebno je igrati protiv Reala na Bernabeu. No, moramo razmišljati o nama, a ne koga imamo protiv sebe. Želim vidjeti snagu i želju, a na kraju i pobjedu.

Sevilla nije bila prvak od 1946. godine, maštate li o tituli? Trenutačno ste dva boda iza Reala…

- Budimo realni, kraj je daleko. Glupost je pričati o tome. Moramo razmišljati samo o ovoj utakmici, a ne o završetku sezone.

U jednom razdoblju bilo je medijskih kritika na vaš račun, ali zadnjih mjesec dana igrate puno bolje. Djeluje da ste značajno podignuli formu.

- Jesam, sigurno jesam. Jako sam zadovoljan, sve ide super. Osjećam se, stvarno, moćnijim nego ikad. To moju igru na terenu čini puno boljom i zanimljivijom. Znam da moram tako nastaviti, zbog sebe, ali prije svega zbog momčadi.

U Ligi prvaka imate najneizvjesniju skupinu. Treba vam pobjeda u Salzburgu u zadnjem kolu za prolazak.

- Odmah nakon ždrijeba vidjelo se da će biti tako. Znamo da u Salzburg moramo po trijumf. Bit će to teško jer oni imaju fantastičnu mladu momčad.

Pojavili ste se u Splitu na utakmici Hrvatska – Rusija. Kakvi su sada dojmovi s odmakom?

- Čuli smo se dan-dva prije utakmice, kad su me pozvali, zahvalan sam prije svega izborniku Zlatku Daliću te predsjedniku HNS-a koji su to omogućili, također i kompletnoj hrvatskoj publici na Poljudu. To je dan koji nikad neću zaboraviti, nešto jedinstveno što sam mogao doživjeti. Prelijepo, fenomenalno. Jedino mogu reći kako želim da i dalje svi zajedno uživamo uz našu reprezentaciju.

Navijači su pokazali koliko vas obožavaju i poštuju, HNS vam je dao poklone za oproštaj, kad se već to nije dogodilo ranije.

- Preponosno se osjećam zbog toga, izborniku koji se založio za to da dođem u Split nikad neću zaboraviti. Naravno, kao i predsjedniku.

Kazali ste da ne biste odbili Hrvatsku ako bi vas trebala. Mislite da možete pomoći reprezentaciji?

- Uvjeren sam da imam ispred sebe još nekoliko pravih i lijepih sezona. No, za mene je reprezentacija gotova i riješena priča. Rekao sam izborniku da nikad ne bih mogao kazati "ne", niti njemu, niti našoj reprezentaciji u nekoj, ne daj Bože situaciju, da se nešto dogodi. Ali ne, ne razmišljam više o reprezentaciji, znam da nisam donio odluku o oproštaju da bih i dalje bio u konkurenciji. Preda mnom su najljepše godine u kojima sam posvećen klubu, više radim i uživam nego ikad i to se vidi u igri. Sad je došao trenutak u kojem imam pravo za reprezentaciju samo navijati. Ona u meni ima najvećeg navijača.

Baš smo htjeli pitati biste li voljeli igrati u Kataru na Svjetskom prvenstvu?

- Ne planiram ništa po tom pitanju. Samo uživati kao navijač. Uvijek ostavljam ogradu - ne daj Bože da se nešto dogodi, ali ne planiram niti ne računam s time. Red je da igrači koji su to izborili brane naše boje na Svjetskom prvenstvu.

Rekli ste da ste se oprostili u pravom trenutku, ali mislimo da je to ipak bilo prerano. Tko je u pravu?

- Svatko na svoj način.

Eto, kažete da ste moćniji nego ikad, da imate još niz vrhunskih sezona ispred sebe. Zašto se netko takav oprostio?

- Hvala Vam puno na tom mišljenju, ali pravi trenutak mora osjetiti svatko za sebe. To je bilo tako, nije bilo unaprijed planirano da ću baš tada kazati "zbogom" reprezentaciji, ali dogodila se takva situacija, taj Covid, i tamo i ovamo, i došao sam do te odluke. Na kraju mislim da je to bila prava odluka, uz najveće poštovanje prema svima.

image

Nezaboravnih 11 iz Rusije

DIMITAR DILKOFF Afp

Zbog čega ste točno prelomili da kažete izborniku kako više nećete igrati za nacionalnu vrstu?

- Cijela situacija je općenito utjecaja. Nemam neku jednu pravu točku. Ne. Nevjerojatno mi je bilo teško u tom času nazvati Dalića i otvoriti tu temu. Međutim, došlo je vrijeme kad sam trebao napraviti korak unatrag.

Mogli ste se strpjeti barem do Eura.

- Ne radi se o tome jesam li se mogao strpjeti ili gurati do nečega. Nitko me nije ni na što nagovarao, to također moram poštivati. Naravno da sam još danas mogao igrati, pa i još nekoliko godina. No, to je bilo najpametnije.

Je li vam se Luka Modrić povjerio dokad će biti kapetan Vatrenih? Do Katara ili misli ostati do Eura 2024.? Kako djeluje mogao bi i do Njemačke.

- Mislim da bi mogao igrati i 2024. godine. Ne moramo ga ni pitati. Nemojte ga pitati, niti bez razloga uznemiravati s tim. Pustite ga… On nas čini sretnima i ponosnima, a budući da nema boljega koji bi mogao voditi našu reprezentaciju, ako Bog da Luka će biti i na Euru 2024. godine.

Ne djeluje da misli tako skoro prestati…

- Kad svi zajedno imamo takav osjećaj, onda nema ni potrebe prestati. Sve je u redu.

Često govorite da ste jako dobri, kao braća, ali je li postojalo između vas rivalstvo tko je bolji? Pogotovo dok ste igrali u Barceloni…

- Ne. Ja to nikad nisam osjetio. Uvijek sam bio sretan i ponosan što smo nas dvojica Hrvata igrali vezne igrače u dva možda najveća kluba na svijetu. I to ne samo da smo bili dio El Clasica nego smo činili prave stvari za svoju momčad. To je nevjerojatno. Obojica smo imali velike uloge, on u Realu, ja u Barceloni, i to je bilo jako dobro. Na to možemo biti ponosni.

Što Hrvatska može u Kataru, je li ideja da ponovimo finale samo san?

- Moramo ići tamo s tom željom. Teško je detaljnije govoriti o tome jer do Svjetskog prvenstva je godinu dana i tko zna tko će gdje tada biti. Po viđenom u zadnje četiri utakmice jako sam veliki optimist, uvjeren sam da će izbornik sve odlično pripremiti i da ćemo uživati u igri naših. Imamo iznimno dobar miks mladih i starijih. Očekujem veliki i dobar rezultat.

Što je to?

- Najbitnije je proći skupinu. Kao što je bilo i u Rusiji. Potom se u jednoj utakmici nokaut faze može sve dogoditi…

Rekli ste da će Joško Gvardiol brzo igrati i u većem klubu od RB Leipziga, a tko su po vama najveće snage današnje Hrvatske? Osim Modrića.

- U prvom redu treba vidjeti kako će igrati Brozović, on je također spreman napraviti iskorak iz Intera. Imamo puno mladih, igrao sam protiv Luke Sučića koji je veliki talent, pitanje je vremena kad će napraviti sljedeći korak. Potom Borna Sosa, fantastično je kako on igra, zatim Mario Pašalić, uživam ga gledati u Atalanti. Slaže se prelijepa momčad…

Tko je vaš nasljednik?

- Ha, nemam što puno reći… Što se tiče veznog redu fascinira u kojem ritmu i dalje igra Luka Modrić, ali i kako se Kovačić nametnuo da čak bude vođa Chelseaja. S njima i Brozovićem, te Pašalićem, Vlašićem, Sučićem… veza je fantastična. Možemo sastaviti dvije, čak tri koji će biti odlični. Ne brinem se, bit će dobro…

Ispada da ste mirno otišli u "mirovinu" jer vidjeli ste da vas ima tko zamijeniti?

- To je bilo i najbitnije. Reprezentacija ide pravim putem.

Nakon Olića i Ćorluke i Mario Mandžukić je postao pomoćni trener u reprezentaciji. Vidite li Mandžu kao trenera?

- Izbornikova ideja je fantastična. Nema takvog tko bolje razumije igrače nego onaj tko je još u njihovom ritmu. Svi će uživati u njegovoj pomoći.

Što s Antom Rebićem?

- Meni je Rebić veliki prijatelj, bio mi je uvijek u reprezentaciji jedan od najbliskijih. Kao bivši suigrač reći ću da Rebić mora biti u reprezentaciji. Šteta je što ga nema. Najbolje bi bilo ako bi mogle sve strane sjesti, sve razjasniti, da se dođe do zajedničkog rješenja. Kad vidite što Rebić čini u Milanu i koliko je dao već nacionalnoj vrsti, za mene on uvijek mora biti u reprezentaciji.


RAKITIĆ O BARCELONI: Dovođenje Xavija je zanimljiv potez, bit će sve kao nekad!

Ivan Rakitić proveo je u Barcelonu šest sezona, ona je njegov vrhunac karijere. Opširno smo popričali o Blaugrani, je li pomišljao da je moguće da se sroza tako nisko?

- Treba shvatiti da nije lako nakon odlaska nevjerojatne, moćne generacije. Ne može se samo kazati - to je to i idemo dalje. To što je Barca imalo bilo je čudesno. Dovođenje Xavija je vrlo zanimljiv potez, ali treba mu dati vremena i bit će sve kao nekad. On je izvanredno inteligentan čovjek koji će puno dati, ne samo Barceloni, nego svima koji obožavamo nogomet.

Kroz sezonu 2014/15. koju ste igrali zajedno i osvojili praktično sve, među ostalima i Primeru i Ligu prvaka, sigurno ste mnogo naučili od njega?

- Ma jasno. Šteta što je to bila samo jedna godina. On je možda i najbolji igrač svih vremena na toj poziciji u sredini terena. Od njega ne učiš samo na travnjaku nego i izvan terena. Uživao sam u svakom trenutku, bilo je fantastično.

Istaknuli ste kao glavni problem za pad smjenu generacija, ali postoje i drugi razlozi. Tko su krivci?

- Takva generacija je nešto jedinstveno, zato ne treba tražiti krivce. Kad se krene u promjene postoji opasnost da bude problema. Pogotovo u početku. No, Barcelona i dalje ima fantastične mlade igrače, budućnost je nevjerojatno velika za mnoge od njih. Xavi to sve može posložiti i bit će Barcelona opet jako dobra.

Luis Suarez nije skrivao da je bio povrijeđen načinom na koji je morao otići. Vrijedi li to i za vas?

- Ne. Sam za sebe odlučio sam da je došao trenutak za odlazak, čini se da kod Luisa nije bilo tako. Zahvaljujem im još jednom kako su mi napravili ispraćaj. Sve je bilo vrhunski, bez probleme. Bio sam svjestan da je stigao čas da krenem dalje.

Ipak, prijelomna točka koja je vašu Barcu gurnula nizbrdo bez povratka dogodila se u uzvratu polufinala Lige prvaka 2019. godine s Liverpoolom. Na Anfield ste došli s prednošću 3:0, ali ispali ste zbog poraza 4:0. Da ste to prošli, vjerojatno biste bili prvaci Europe protiv Totttenhama u finalu i možda bi se sve za klub drugačije odvijalo...

- Za sve nas taj poraz je bio veliki udarac, vidjelo se da kao momčad nismo bili sto posto spremni i da se trebaju napraviti neke stvari…

Dajete za pravo Upravi...

- Svatko za sebe odlučuje, a pogotovo klub kao Barcelona. Što se mene tiče, uvjeren sam da i danas imam ispred sebe dosta prelijepih igračkih godina, kamoli u to doba, međutim mi smo tada imali u Ligi prvaka sve u svojim rukama, a nismo je osvojili. Kad je tako moraš nešto napraviti. Nešto se mora dogoditi. Šteta je što nismo uzeli taj trofej, u tim godinama trebali smo osvojiti barem još dvaput Ligu prvaka. Jako je velika šteta za tu momčad jer je sigurno zaslužila više.

Kad će Barcelona ponovno biti prvak Španjolske, kamoli Europe?

- Tko zna! U nogometu se sve mijenja jako brzo.

Je li Lionela Messija trebalo zadržati pod svaku cijenu ili su dobro napravili što nisu ušli u još veće dugove zbog njegovog ugovora?

- Najboljeg igrača svijeta bih uvijek volio imati u svojoj momčadi. Kao bivši Messijev suigrač i obožavatelj nogometa mogu reći da bih najboljeg htio imati u svojoj ekipi, čak i ako ne bi mogao igrati protiv mene, kamoli u odnosu na opciju da mi bude suparnik jednoga dana. Međutim, to govorim izvana, a oni u klubu najbolje su bili upoznati sa svim aspektima te priče.

Tko bi od talenata mogao postati pravi as?

- Recimo mladi koji su zadnji dobili šansu Abde i Ilias. Čekaju nas veliki igrači…

Imate li kontakte s Messijem, je li sretan u Parizu ili ne toliko kao u Barceloni?

- Iz komunikacije s drugim Argentincima znam da je presretan. Zabio je nedavno prvi gol u francuskom prvenstvu, on i PSG su prvi kandidati za sve na kraju krajeva.

Linker
29. rujan 2024 01:31