Marca/sipa Press/profimedia
PRVI KONKRETAN KORAK

Presedan u španjolskom nogometu, teško kažnjeni navijači koji su rasistički vrijeđali zvijezdu Reala

Počinitelji će, s obzirom da je izrečena kazna kraća od dvije godine, vjerojatno ostati na slobodi
Piše: SNObjavljeno: 10. lipanj 2024. 14:18

Trojica nogometnih navijača Valencije osuđena su u ponedjeljak na osam mjeseci zatvora zbog zločina iz mržnje prema igraču Reala Brazilcu Viniciusu Jr., što je prva presuda donesena za rasističke uvrede na nogometnim stadionima u Španjolskoj, objavila je LaLiga.

"Ova presuda je odlična vijest za borbu protiv rasizma u Španjolskoj jer popravlja štetu koju je pretrpio Vinicius Jr. i šalje jasnu poruku ljudima koji idu na nogometni stadion vrijeđati da će ih LaLiga identificirati, prijaviti i pretrpjet će kaznene posljedice za svoje ponašanje", rekao je predsjednik LaLige Javier Tebas.

U Španjolskoj zatvorske kazne kraće od dvije godine za nenasilne zločine rijetko zahtijevaju da optuženi bez prethodnih osuda služi zatvorsku kaznu, tako da će njih troje vjerojatno ostati na slobodi, osim ako ne počine daljnja kaznena djela.

Trojica navijača također su dobili dvije godine zabrane ulaska na nogometne stadione.

Incident se dogodio na Valencijinom stadionu Mestalla u svibnju prošle godine tijekom prvenstvene utakmice kada je Vinicius vrijeđan na rasnoj osnovi.

image
OSCAR DEL POZO Afp

Nakon toga je uslijedio val potpore brazilskom napadaču i pokrenut je niz lokalnih i međunarodnih kampanja, uključujući stvaranje FIFA-inog odbora za borbu protiv rasizma, sastavljenog od igrača.

"Tijekom saslušanja, optuženi su pročitali pismo isprike Viniciusu Jr., LaLigi i Real Madridu", rekla je LaLiga u priopćenju u ponedjeljak.

Vinicius je s Realom osvojio Ligu prvaka ove sezone. Proglašen je igračem sezone natjecanja i jedan je od favorita za osvajanje Ballon d‘Or za najboljeg igrača svijeta u listopadu.

LaLiga je u posljednje dvije sezone španjolskim tužiteljima prijavila šesnaest incidenata rasističkog zlostavljanja Viniciusa.

U ožujku, Vinicius se rasplakao na konferenciji za novinare i rekao da se bori da ostane motiviran i uživa u igranju nogometa zbog stalnog zlostavljanja, pozivajući španjolske vlasti da poduzmu mjere.

Linker
19. lipanj 2024 02:02