GABRIEL BOUYS
‘Nema to veze sa sucima!‘

Pehar su već vidjeli u katalonskim rukama: Dvojac hrvatskih rutinera otkrivaju tajnu Realove dominacije

Zinedine Zidane i društvo uspjeli su pobijedili svih deset u post-korona razdoblju i uzeli krunu.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 19. srpanj 2020. 14:33

Real je dobio svih deset utakmica nakon restarta, trener Zinedine Zidane, vratar Thibaut Courtois, centarfor Karim Benzema i kapetan Sergio Ramos pokupili su glavne lovorike, a u taj krug treba staviti i Luku Modrića. Nadoknadio je zaostatak za Barcelonom, pokazao da stara garda još može i podigao pehar za prvaka Španjolske koji su i ove godine brojni vidjeli u rukama nogometaša katalonske momčadi. Pojedine naslovnice govore i o “VAR prvaku” jer suci lako odlučuju u korist Kraljevskog kluba, a teško protiv, to je vidio svatko tko je htio, no Real je svoje napravio. Kolo prije kraja ima čak sedam bodova više od Barcelone čije su igre daleko od šampionskih i nije ni zaslužila titulu.

Madriđani su znali imati i bolju momčad, a gledali bi u leđa ljutom rivalu. Sada su iskoristili kvalitete koje posjeduju, autoritet i status po svim pitanjima, ujedno i blagi pad kvalitete La Lige. Ostalo je tek da odgovore kako stoje u odnosu na Manchester City i jesu li u stanju okrenuti domaći poraz 2:1 i uskočiti u avion za Lisabon na završnicu Lige prvaka. Najbolji u državi su 34. put, a Nikola Jerkan i Janko Janković to komentiraju za SN.

- Iako mu mnogi predbacuju da je favoriziran od sudaca, Real je zaslužio naslov. Svi smo vidjeli diskutabilne situacije kod penala, posebice je to isticala Barcelona, ali kad se pogleda kako su igrali jedni, a kako drugi, Real je bio bolji. Madriđani su se pogotovo popravili u defenzivnom dijelu. Prije pandemije imali su dosta problema u tom segmentu - kazao nam je Jerkan, skaut izbornika Zlatka Dalića, nekadašnji igrač Ovieda u La Ligi i čovjek koji desetljećima živi u Španjolskoj. Njegove su rečenice kompliment Zidaneu jer formirao je obranu daleko kvalitetnije nego ranije...

Ima jasan plan

- Glavni konkurent Barcelona ima muke, sukobe unutar kluba i nije zapravo bilo velike dvojbe. No, da Real bude tako uvjerljiv golema je zasluga Zidanea.

Jerkan je rekao za što mu daje najveće plusove.

- Miran je, teško ga je dekoncentrirati, ima jasan plan igre, sve je to posložio. Jak adut mu je i što se zna ophoditi s igračima te balansirati s ekipom, koristiti svakoga koliko je držao da treba. Teško ga je destabilizirati, vidjelo se to i na press konferencijama, nije se obraćao na Barcelonu niti je radio drame od nekih slabosti u vlastitim redovima, znao je da ima ozbiljnu momčad i to je iskoristio - konstatirao je Jerkan. Za to vrijeme u Barceloni su se Uprava i momčad predvođeni Messijem gledali preko nišana.

image
GABRIEL BOUYS

Janko Janković drugi je Hrvat po broju odigranih utakmica u prvoj španjolskoj ligi. Igrao je 242 susreta, tri više od Davora Šukera, a ispred njega je jedino Ivan Rakitić. Četvrti je Luka Modrić sa 231 nastupom. Nosio je dres Valladolida, Ovieda i Herculesa iz Alicantea u osamdesetim i devedesetim godinama. U razgovoru s njima najavili smo obnovu sezone...

- Rekao sam da i dalje odlučuje Messi - javio se Janković. Eto, ni Messi više nije mogao sam osvojiti Prvenstvo.

- Na kraju je taj Zinedine Zidane. Nitko nije mogao znati da će Barcelona ući u toliko problema. Imali su nered u svlačionici, atmosfera nije prava između igrača i trenera, pa i šire, a pod Zidaneom kod Reala je uvijek pobjednička. Ti naoko mali detalji na kraju odlučuju na tako visokoj razini.

Barca je brzo kiksala i prepustila vrh, danas će njezin trener Quique Setien kazati da nije vjerovao u Realov stopostotan učinak, međutim “mirisalo” je na to...

- Nema to veze sa sucima, s VAR-om je manje pogrešaka. U nogometu je bitno iskoristiti dobru seriju kad je uhvatiš, Real je to napravio, dok je Barca gubila bodove i igrala loše.

Osim Zidanea, tko su bili prevage Reala?

- Golman Thibaut Courtois i Karim Benzema. Njih dvojica su prednjačili. Upravo Benzema uvijek igra odlično kad je Zidane trener Reala, a Courtois je izvanredno branio. Uz njih dolaze Sergio Ramos i Modrić, koji su stalno na visokoj razini.

Modriću se sad mnogi ponovno dive.

- On je bio najbolji na svijetu u eri Cristiana Ronalda i Messija i zbog toga kapa mu do poda. Potom je imao mali pad, nakon Svjetskog prvenstva i svih proglašenja za najboljeg igrača, ali to je sanirao na najbolji način i vratio ekstra razinu na kakvu nas je navikao zadnjh godina. Modrić je opet u TOP formi, zaslužio je sve trofeje koje je osvojio s Realom - ističe Janković.

Mbappe je želja

No, sezona za Madriđane nije gotova. Čeka ih Manchester City u Ligi prvaka, nakon što su doma poraženi 2:1. Davno je to bilo, mnogo se toga od tada dogodilo, kolike su im šanse?

- Izglede za prolaz imaju, koliko god je jasno da će u Engleskoj morati odigrati odličnu utakmicu. Zidane je specijalist za Ligu prvaka zadnjih godina, osvojio je već tri s Realom i to nije riješeno. City je u prednosti, ali kad se vidi u kakvoj je Real formi, može biti svega. Zašto Real ne bi zabio dva gola na Etihadu? - retorički će Janko Janković.

Predsjednik Florentino Perez najavio je novi ugovor za Sergija Ramosa, a najveća transfer-želja je Kylian Mbappe. Zavrtjet će se sigurno i druga imena, a Eden Hazard možda u sljedećoj sezoni ponudi odgovor da nije promašena investicija. Dolaze i mladi koji se već najavili. Real je velik i uvijek će trajati.

Linker
16. svibanj 2024 01:30