REUTERS/Marcelo del Pozo / REUTERS
TO JE ZNALAC

ON JE TVORAC ČUDA IZ SEVILLE I SPORTSKI DIREKTOR KAKVOG MOŽETE SAMO POŽELJETI Traži igrače posvuda, uvijek ima rješenje, a tek kupoprodajna bilanca...

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 19. listopad 2016. 22:49

Mediji u Europi složili su se u čemu je tajna Sevillina uspjeha - Monchi. Sportski direktor iz snova, kakvog bi svaki klub samo poželjeti mogao. Novinar The Guardiana posjetio ga je u svibnju u njegovu uredu i opisao otprilike ovako: 'Ramon Rodriguez Verdejo zvani Monchi ispisuje momčad na papiru ispred sebe, dim se polako diže iz cigarete u desnoj ruci, a na stolu je boca Coca-Cole.'

A na tom papiru 'u trku' je naredao jedanaestoricu iz bajke Seville otkako je on sportski direktor: Andres Palop na golu, obrambena četvorka Dani Alves, Federico Fazio, Martin Caceres i Adriano, vezni red Ivan Rakitić, Julio Baptista, Seydou Keita i Christian Poulsen, te Luis Fabiano i Carlos Bacca u napadu. Sve njih zajedno doveo je za 25 milijuna eura, a prodao ih je za oko 170 milijuna eura. Ali to nisu cifre koje se mogu usporediti s nekim drugim klubom koji ima izvrsne kupoprodajne bilance, ali iza njih ne stoji nikakav vrjedniji europski rezultat.

On je sve tako fantastično rukovodio da je s njima osvojio čak pet puta Europsku ligu ili ranije Kup UEFA, dva Kupa kralja, jedan europski i jedan španjolski Superkup. Primeru nije, ali dobro se zna kakva mu je konkurencija. A tu su još Sergio Ramos, Jesus Navas, Alberto Moreno, Luis Alberto i Jose Antonio Reyes, koje nije morao kupiti, a prodao ih je za gotovo 100 milijuna eura kao 'klupski proizvod.'

Football Soccer - Sevilla news conference - Seville, Southern Spain - 04/07/16. Sevilla's new coach Jorge Sampaoli (C) poses with Sevilla's president Jose Castro (R) and sport director Ramon Rodriguez
REUTERS/Marcelo del Pozo / REUTERS

Sve pretvara u zlato

Sevilla je mijenjala trenere, ne i sportskog direktora. Negdašnji vratar, Monchi, koji je u tom klubu igrao s naš¡ima Šukerom, Prosinečkim, Jeličićem, Jurićem i Mornarom, da bi se 1999. ostavio branjenja i već 2000. preuzeo sportsku politiku kluba koji je tada grcao u dugovima i problemima, drži impresivni kontinuitet više od desetljeća i pol.

Rođen 20. studenoga 1968. godine, u svojem uredu ima fotografiju s Diegom Maradonom, koji je bio daleko manje važan za klub od njega samoga, jer on je arhitekt koji gotovo sve što takne pretvara u zlato. Među tri najveća posla svrstava i Fredija Kanoutea, oko kojeg se nije zavrtjela velika lova, ali je igrao u pet finala.

Monchi ima sjajno oko, fascinantno je kako nalazi anonimne igrače i čim uskoče u momčad Seville vidi se da mogu, da su ti, poput Vitola, Iborre i tolikih drugih. Danija Alvesa uočio je na jednoj od svojih prvih izviđačkih akcija, kupio ga je 200.000 eura, a prodao za 36 milijuna eura Barceloni. Ove godine je kazao:

- Odlasci igrača nama višu nisu trauma. Kad smo ostajali bez Negreda, mislili smo da je to kraj svijeta, a onda su došli Bacca i Gameiro.

Šesnaest skauta

To je čovjek koji uvijek ima rješenje. Kakva mu je metodologija rada? Šesnaest skauta pokriva niz liga, na kraju svakog mjeseca sastave idealnih 11 za tu ligu koju imaju pod kontrolom. Na kraju godine počnu detaljnije pratiti igrače koji se redovno pojavljuju unutra, po kategorijama: utakmice doma, vani i međunarodne. Za svaku poziciju imaju oko 250 potencijalnih kandidata. I ako trener kaže: Želim lijevog braniča koji trči 11 kilometara po utakmici, od toga 800 metara u punom sprintu i igra s obje noge, barem desetorica će zadovoljiti te osnovne kriterije. Potom slijedi njegova misija da kaže koji je taj.

Našao izlaz iz krize

Ivica Mornar dobro zna Monchija. Rekao nam je:

- Sevilla igra najljepši nogomet zadnjih nekoliko godina. Napravili su revoluciju i financijski i stvaralački, a prije svega kako su pogađali igrače koje su doveli. Taj Monchi je igrao s nama, bio je malo prvi, malo drugi vratar. Fenomenalan je momak, dobro nas je primio, ja sam bio u to doba s Jeličićem i Prosinečkim - ističe Mornar pa proš¡iruje priču:

- Morate znati da je godinama Sevilla bila u krizi. Nije bilo novca. U naše vrijeme je to taman pucalo, Šuker je otišao, prije i Maradona. Trenirao nas je Camacho, potom legendarni Argentinac Bilardo, ali svašta se događalo. Tonuli su, tonuli. Betis se pak dizao, bili su puni love, ajme, s presjednikom Loperom... Golema se razlika napravila. I onda je Monchi završ¡io karijeru i dobio povjerenje predsjednika. Posložio je akademiju i dobro pikirao. A to je najbitnije. I drugi imaju slobodan budžet toliko da mogu dovesti igrača za milijun-dva eura, a on je pogađao. Fenomenalno. Znam kad je Rakitić trebao ići u Sevillu pitao me što mislim, kazao sam mu - fantastičan izbor. Odgovarat će ti mentalitet ljudi, klima, hrana... A tamo je ili-ili. Nema upola. Kao kod nas u Hajduku. Ako te krene, ti si Bog. Njihov je uzvik 'Sevilla do smrti'. Kad se vratiš za 20 godina, oni te prepoznaju. Nevjerojatni su. A tu revoluciju je napravio Monchi. Imao je nos. Kupuju što im treba, dobra je sinkronizacija između svih linija, uprave, njega i trenera. Drži sve pod kontrolom, a sinergija je vrhunska.

Kakav je kao čovjek?

- Odličan, pristupačan, komunikativan, mogu reći - sve pet. Bili smo se dugo i čuli, ne zadnjih godina jer ja nisam u nogometu, ne bavim se menadžerstvom, čisto ovako pratim kao bivši igrač. O njemu mogu sve najbolje kazati. Pogotovo pazi na strance, što je jako bitno. Tamo ti domaći igrači pruže ruku.

Jorge Sampaoli je deveti trener u njegovo doba, iako se to dakako pita i predsjednika. Joaquin Caparros vodio je ekipu pet godina, Unai Emery tri i pol, no neki su bivali kratko. Rezultat je najvažnije mjerilo. Rezultat, a ne novac. I zato je njegov posao toliko grandiozan jer ima, za Sevilline mogućnosti, visoke i sportske i financijske domete.

Linker
23. rujan 2024 08:32