Diarra i Raul

 JAVIER SORIANO Afp
CAPELLOV MILJENIK

Od zvijezde Reala do zatvora: ‘Modrić i Kroos imaju veliku sreću što nisu rođeni ranije‘

Legendarni malijski reprezentativac osuđen je na zatvorsku kaznu od dvije godine
Piše: SNObjavljeno: 07. srpanj 2023. 11:02

Bio je istinski profesionalan čija je briga o vlastitom tijelu šokirala čak i suigrače, praktični vjernik koji je treninge i utakmice prilagođavao svojoj religiji, veznjak čija je čvrsta igra promijenila Real, ali i osuđenik na zatvor zbog prevare. Sve to je bio Mahamadou Diarra kojeg se španjolska Marca prisjetila u svojoj rubrici ‘Što se dogodilo s...‘ posvećenoj bivšim nogometašima i njihovim trenutnim životima.

Diarra je u Real došao u kolovozu 2006. iz Lyona i na neki način označio kraj ‘Galacticosa‘ jer je Fabio Capello u veznom redu želio igrati upravo s njim i Emerson, ljudima koji su poznatiji po razbijanju protivničkog nego po građenju ritma vlastite momčadi. Talijanski trener je inzistirao na njegovom dolasku, a u nekoliko je navrata isticao koliko je ovaj par u veznom redu bio važan za Real.

- Luka Modrić i Toni Kroos imaju veliku sreću što nisu rođeni ranije jer bi oni bili na klupi da su igrali za vrijeme Diarre i Emersona - rekao je Capello jednom prilikom.

Neumorni malijski reprezentativac je nametao ritam igre Realu, a sve je impresionirao svojim profesionalizmom na treninzima, ali i van njega te brigom o vlastitom tijelu.

- Kad je tek došao u klub i krenuo u bazen domaći igrači su ga gledali u šoku jer je svaki mišić na njegovom tijelu izgledao savršeno - prisjetio se te situacije jedan Diarrin bivši suigrač.

image
PHILIPPE DESMAZES Afp

Nogometaš iz Malija je cijelo vrijeme pazio na prehranu, bio opsjednut time, a u svoje treninge je unio i religijsku komponentu. Naime, on je bio praktični musliman koji nije propuštao pet dnevnih molitvi pa je Cicinho u jednom trenutku zatražio da mu više ne bude cimer jer ga je Diarra budio svakog jutra oko pet sati zbog prve, ranojutarnje molitve. Za vrijeme mjeseca Ramazana Diarra je postio svakog dana, a zbog toga je Real prilagodio rad svoje medicinske ekipe koja je pazila da se nogometaš tijekom posta ne iscrpi previše.

Diarra je u Realu došao do statusa trećeg kapetana momčadi, a prije nego što je otišao u Monaco, osvojio je pet trofeja. Nakon momčadi iz Kneževine igrao je još za Fulham, a nakon umirovljenja 2014. nije se aktivirao u nekoj drugoj nogometnoj funkciji. No, javnost je zaokupila priča o poreznoj prevari zbog koje je on u Maliju osuđen na zatvorsku kaznu.

Naime, istraga tamošnjih vlasti je pokazala kako je Diarra prilikom kupnje nekog zemljišta prevario ženu za 22 milijuna zapadnoafričkih franaka (CFA). Sud u Maliju ga je proglasio krivim te ga osudio na zatvorsku kaznu od dvije godine uz koju je morao platiti kaznu od 30 milijuna CFA. Kazna je, nakon žalbe, smanjena, ali imidž o Diarri je nepovratno promijenjen. On se 2017. i pokušao vratiti nogometu u Brentfordu, ali zdravstveno stanje mu to nije dopustilo.

Linker
14. svibanj 2024 15:27