AFP
VELIKI PREOKRET

Od ismijavanja do poštovanja: Napadač koji je usavršio ‘tehniku nezadovoljstva‘ razoružao sve skeptike

Napadač koji je donedavni bio smatran nedostojan dresa Katalonaca pokazao se kao pravo pojačanje
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 27. veljača 2022. 15:18

Nije puno vremena prošlo otkako je Barcelona glatko poražena na gostovanju kod Bayerna u 6. kolu skupine Lige prvaka. Bilo je jasno da Katalonci u tom trenutku nisu na razini elitnog klupskog natjecanja, a trener Xavi Hernandez obećao je predsjedniku Joanu Laporti kako će se klub vrlo brzo vratiti tamo gdje mu je mjesto.

Naravno, ništa u nogometu, kao uostalom ni u životu, ne ide preko noći. Barca je zapala u duboku krizu prouzročenu potezima bivšim vlastodržaca, pa sad novi ljudi moraju vaditi kestenje iz vatre. Klupski su problemi prije svega financijske prirode, no taj dio nije se previše spominjao za vrijeme Bartomeuove predsjedničke ere.

Ipak, s vremenom su i rezultati bivali sve slabiji, a to je ono što je navijače najviše zaboljelo. Xavi je nakon određenog razdoblja konsolidacije uspio u momčad usaditi svoju filozofiju, a od velike pomoći bila je i ciljana dodatna selekcija u zimskom prijelaznom roku. Iako veliki klubovi u zimi obično rade samo neke ‘kozmetičke’ transfere, Barcelona u aktualnoj situaciji nije mogla čekati.

Najveća je intervencija bila potrebna u napadu, i tu su povučeni potezi koji su se dosad pokazali jako dobrima. Iz Manchester Cityja je kupljen Ferran Torres, iz Wolverhamptona je na posudbu s opcijom otkupa vraćen ‘odbjegli sin’ Adama Traore, dok je iz Arsenala u Barcelonu ‘prebjegao’ gabonski napadač Pierre-Emerick Aubameyang.

Bivši kapetan Topnika davno je usavršio vještinu ‘nogometnog nezadovoljstva’, točno zna kako se treba ponašati kad želiš isprovocirati transfer u drugu sredinu. Tako je kao član Borussije Dortmund štrajkao kako bi ga bundesligaški klub pustio u Arsenal, a sad je primijenio sličnu taktiku.

Vraća identitet

I opet mu je uspjelo, pa se neprepoznatljivi napadač iz crveno-bijelog dresa Topnika ubrzo pretvorio u stroj za golove u crveno-plavom dresu Barcelone. Zgodno je prisjetiti se i stavova navijača Barcelone iz 2018. godine, kad se spekuliralo o mogućnosti Aubameyangovog dolaska na Camp Nou. Dio njih tada je ismijavao Gabonca, tvrdeći kako nema kvalitetu za Barcelonu.

Par godina kasnije, veliki preokret. Ne samo da se Auba pokazao kao pojačanje, nego je k tome stigao i besplatno. A proradio je vrlo brzo. U prva dva nastupa, protiv Atletico Madrida i Espanyola, odigrao je po pola sata, a prvi put je od prve minute krenuo u prvom ogledu play-offa Europske lige s Barcelonom.

Potom je na gostovanju kod Valencije očarao navijače hat-trickom u uvjerljivoj pobjedi (4:1), da bi se u strijelce upisao i u četvrtak u Napulju. Barca je nadigrala Napoli i pobjedom od 4:2 potvrdila ozbiljnu kandidaturu za osvajanje europskog trofeja, dok je Aubameyang na asistenciju Traorea postigao lijep pogodak kojim je Xavijeva momčad zapečatila sudbinu svog domaćina.

Jasno, ovakve pobjede značajno podižu moral i samopouzdanje cijele momčadi, baš to je trebalo Barceloni koja pod vodstvom svoje igračke legende napreduje velikim koracima. Glavni cilj ostaje i dalje ulazak u Ligu prvaka sljedeće sezone, što se može ostvariti plasmanom među prve četiri momčadi La Lige, ali i osvajanjem Europske lige.

Xaviju vjeruju navijači, ali i igrači. Počeo je Barceloni vraćati obilježja njenog identiteta koji ju je krasio u slavnim Xavijevim igračkim danima. Opet je tu visoki presing na suparničkoj polovici, trud i angažman svih igrača su na maksimumu, i oni su prepoznali jednu novu, dobru priču. Jedan od golova u Napulju postignut je nakon čak 40 dodavanja. Sad se lijepo može vidjeti koliko je Barcelona griješila dovodeći trenere poput Setiena ili Koemana, i koliko je posljednjih godina ovisila o inspiraciji Lionela Messija.

Naravno, Aubameyang ni u kom slučaju nije Messi, niti može stati s njim u istu rečenicu. Ipak, u novoj Barceloni takav igrač može biti ključan jer ima sve što je potrebno vrhunskom napadaču; dobru realizaciju, još uvijek veliku brzinu, te bogato iskustvo. Uz pomoć ostalih svježih snaga u Barceloninoj ofenzivi, Auba navijačima može donijeti još puno radosnih trenutaka.

- Veterani su primjer, a mladi igrači ponašaju se veoma profesionalno. Ali još ništa nismo napravili, samo smo odigrali odličnu utakmicu. Naravno, nadamo se da možemo igrati sjajan nogomet. Moramo biti skromni, ali možemo početi razmišljati i o nečem velikom - poručio je Xavi.

Linker
29. rujan 2024 15:29