PAU BARRENA Afp
BUSQUETS & ALBA

Legendarni dvojac Barceloni je poklonio nepunih 30 godina. Na dva pitanja nikad nismo dobili odgovore

Odlaze znajući da nisu pogriješili vodeći se onom ‘kapetan posljednji napušta brod‘
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 29. svibanj 2023. 12:08

Dvostrukim trijumfom (La Liga i Španjolski superkup) Xavija Hernandeza počinje nova era Barcelone, ali posljednju su utakmicu sezone obilježile suze i žal. Da, nova era počinje, ali jedna je upravo završila. Sergio Busquets i Jordi Alba više neće zaigrati na voljenom Camp Nou.

image
PAU BARRENA Afp

Nepunih 30 godina života ostavili su pod Barcinim grbom - Busquets 18, Alba 11 - i držali momčad na okupu u najboljim i najgorim trenucima. Bilo im je nebitno je li Barca na tronu s trostrukom krunom 2015. ili se spašava kao pred ponorom u neuspješnoj potrazi za skladom bez Lionela Messija.

Unikatni i neobjašnjivi

Iz Barce odlaze kada je taj sklad pronađen, znajući da nisu pogriješili vodeći se onom da "kapetan posljednji napušta brod". Oni su ga napustili tek kada je postalo jasno da neće potonuti, nego zaploviti na pogon njihovih sljedbenika - Alejandro Balde na lijevom beku, a Pedri i Gavi u veznom redu dobro će "čuvati kuću".

Bili su unikatni i neobjašnjivi. U zlatnoj eri kluba, napamet smo znali da će Barcina akcija izgledati ovako: Messi kreće u juriš i čeka da Jordi Alba istrči slijeva, potom mu dodaje loptu, a bek brzopotezno osvaja koji metar prostora i vraća povratno - ili Messiju, ili nekom, najčešće poprilično sigurnom suigraču pred peterac.

image
PAU BARRENA Afp

I uvijek smo se pitali isto: Kako nijedna obrana ne može zaustaviti tako izlizanu i bezbroj puta viđenu minijaturu Messija i Albe? I nikada nismo dobili odgovor, niti je itko od protivničkih trenera to mogao objasniti. Da jest, Alba se danas, s 34 godine ‘na leđima‘, ne bi mogao pohvaliti s 18 titula u Kataloniji.

Busquets napušta Blaugranu s 32 osvojena trofeja. Njegov odlazak možda navijačima i teže pada, ipak je nešto duže u klubu i posljednji je član slavne generacije Pepa Guardiole. Kako tek objasniti tog veznjaka? Tko može kontrolirati pola terena, a da nije ni dotakao loptu? I nisu to izmišljotine ili prenapuhavanja. Kada Guardiola, Johan Cruyff ili Vincente del Bosque složno govore da je to "neviđen i jedinstven igrač", onda ne treba sumnjati.

Savršen tajming

- Osjećam se ponosno, danas je najsretniji dan mog života. Želim se prisjetiti svih koji su me pratili na ovom putu, a posebno pokojnog Tita Vilanove koji me potpisao 2012. godine - kazao je Alba pred krcatim tribinama Camp Noua nakon pobjede (3:0) nad Mallorcom, a u sličnom tonu govorio je i Busquets:

- Kao dječak sanjao sam o ovome. Snovi su se ostvarili na najljepšem stadionu svijeta. Nikada to neću zaboraviti, ponosan sam što je Barca najbolji klub na svijetu.

image
PAU BARRENA Afp

Eto, i u ovoj večeri - koja je bila rezervirana samo za njih - nisu sebe stavljali u prvi plan, već svoje suputnike i klub. I tu su večer darovali Barceloni.

Alba je rekao "zbogom", a Busquets "vidimo se uskoro". Znači li to da će se vratiti u Barcu u nekoj novoj ulozi? Vjerojatno, ionako je to put kojim je klub odlučio krenuti kada je "vrući krumpir" predao u ruke Xavija Hernandeza.

Tajming nije slučajan - Jordi Alba odlazi godinu dana prije isteka ugovora, znači prvobitno se planirao još malo zabavljati. Ali Alba zarađuje nešto manje od 10 milijuna eura po sezoni, dok su Busquets i nedavno umirovljeni Gerard Pique ukupno zarađivali nepunih 50. To je financijski teret koji Barci škodi, pogotovo dok očajnički želi vratiti Lionela Messija, pri čemu doslovce gleda na svaki cent.

Busquets i Alba s tim su dobro upoznati, naravno da znaju kako klub "diše", a jednako su svjesni i činjenice da na terenu više ne mogu izgledati kao nekada. Najjača karakteristika ovog dvojca oduvijek je bio tajming, pokazali su to čak i odlaskom iz kluba.

Linker
20. travanj 2024 09:35