LLUIS GENE Afp
NOVE TURBULENCIJE

Koemana od otkaza spašava samo jedna stvar, a evo tko najbolje kotira za njegovog nasljednika

Nema mira na Camp Nou, u ponedjeljak su Katalonci jedva spasili bod protiv Granade
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 22. rujan 2021. 08:31

Nije ovih dana lako biti navijač Barcelone. Pljuske stižu sa svih strana; prvo se prošlog tjedna Bayern prošetao Camp Nouom na premijeri nove sezone Lige prvaka, potom je u ponedjeljka katalonski ponos jedva izvukao remi protiv Granade. U nekim ranijim, sretnijim vremenima takvu bi utakmicu vjerojatno riješio Lionel Messi, ali njega više nema u Kataloniji...

Duboki su Barcelonini problemi, dublji od remija s Granadom i trenutačmno sedmog mjesta na ljestvici La Lige, to je valjda svima jasno. Sportski kolektiv koji se diči geslom “više od kluba” danas je daleko od postulata koji su nekad davno postavljeni. Nije da kroz povijest nije bilo sličnih problema, ali nikad financijski dug nije iznosio više od milijarde eura. Bivša uprava na čelu s omraženim predsjednikom Bartomeuom ponašala se poput pijanog milijunaša, dovodili su se preskupi igrači kojima su davane prevelike plaće, a sve to nije imalo uporište u realnosti.

Pandemija je ubrzala ‘naplatu’ loših poteza u kreiranju sportske politike, pa katalonski ponos danas snosi posljedice. Malo kome od neutralnih promatrača danas je žao Barcelone, jer svaka posljedica ima i svoj uzrok. Primjerice, Chelsea je znatno bolje i mudrije postupao s novcem te je danas europski prvak i vrlo ozbiljan kandidat za naslov u Premier ligi. No, Bluesi su kupovali smišljeno i ciljano, dok je taj proces u Barceloni djelovao nekako stihijski. Griezmann, Coutinho, Dembele i ostalo društvo plaćeni su ‘suhim zlatom’, a donijeli su malo ili ništa.

Na klupi se u tom zahtjevnom prijelaznom razdoblju našao Ronald Koeman. Igračka legenda Barcelone, ali vjerojatno ne i trener koji joj je potreban u ovom trenutku. O njegovom statusu priča se već mjesecima, Nizozemac stalno pleše na rubu otkaza, ali se još uvijek održava na klupi, vjerojatno i zbog klauzule koja bi mu u slučaju otkaza iz osiromašene klupske blagajne donijela 12 milijuna eura zadovoljštine s obzirom na to da mu ugovor traje do ljeta 2022.

- Ova današnja Barca nije Barca od prije osam godina. Igrali smo na Barcelonin način, ali nemamo brzinu u kontranapadima jer Coutinho ulazi unutra, Demir je ide preduboko i zato je to tako. S Fatijem ili Dembeleom je drugačije, oni donose više brzine - požalio se Koeman na kadar koji mu je bio na raspolaganju za ogled s Granadom.

Na kraju se morao zadovoljiti bodom koji je osvojen teškom mukom.

- Loš start i rano primljen gol otežali su nam posao. Nismo ušli jako i to je bila naša greška. Suparnik je od druge minute krao vrijeme, više se branio, nije nam ostavljao prostore i tada je teško. Popravili smo se tijekom utakmice, promijenili smo način igre i išli smo na ubačaje s krila. Uložili smo energiju u pogodak. Željeli smo i više, ali i jedan bod je bolje od nijednog. Zaslužili smo remi - dodao je Koeman.

Zanimljivo je da je Barcelona protiv Granade imala čak 54 centaršuta, od kojih je 45 bilo iz otvorene igre. Čak je i stoper Gerard Pique ušao s klupe na poziciju centarfora, kao nekad Igor Bišćan u Dinamu... Posljednji put Barcelona je sličan broj ubačaja imala protiv Malage u studenom 2016. godine (55). Doduše, činjenica je da je klub ljetos izgubio svoje zvijezde, te da su šestorica prvotimaca izostala zbog ozljeda. I da je Koemanov posao sve samo ne lagan iako su mnogi skloni tvrdnji da on nije trener kakav je u ovom trenutku potreban Barceloni.

- Ne možemo više igrati tiki-taku - kazao je nizozemski stručnjak, koji nije želio komentirati priču da mu se sprema otkaz ako mu se momčad ubrzo ne popravi.

- Više neću govoriti o svojoj budućnosti.

Njega će se ionako malo pitati ako doista dođe do promjene, a informacije iz dobro upućenih izvora sugeriraju da je ona vrlo blizu. Tako je Goal izvijestio da je najveći kandidat za njegova nasljednika Roberto Martinez, aktualni izbornik reprezentacije Belgije. Navodno je otkaz Koemanu samo pitanje vremena, no predsjednik Laporta i njegovi suradnici čekaju povoljan trenutak za tu operaciju.

Kako u četvrtak slijedi gostovanje kod Cadiza, a u nedjelju domaća utakmica s Levanteom, Koeman bi trebao ‘preživjeti’ ovaj tjedan, a nakon toga su na redu Benfica u Ligi prvaka i derbi s prvakom Atletico Madridom. Stoga mediji nagađaju da bi Nizozemac mogao postati bivši u reprezentativnoj stanci u listopadu. Naravno, ako se u međuvremenu nešto drastično ne promijeni u igri i rezultatima.

Priča se, dakako, i o drugim kandidatima za vruću Barceloninu klupu. Tako su u razno-raznim kombinacijama i Xavi Hernandez, Andrea Pirlo, Antonio Conte, Erik ten Hag, Phillip Cocu, pa čak i Marcelo Bielsa...

Linker
05. svibanj 2024 13:13