Diego Simeone
 GABRIEL BOUYS/AFP
NOVI STIL

Kako je najplaćeniji trener današnjice promijenio svoju filozofiju i potom postao prvi favorit za titulu!

Priča je nakon toliko godina postala zamorna uz taj negledljivi nogomet... A onda preokret!
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 24. studeni 2020. 14:08

Samo dvije stvari u životu ne možeš mijenjati, vlastitu majku i vlastitu nogometnu momčad", dobro se Diego Simeone zabavljao na vrhuncu slave, tamo dok je vodio Atletico Madrid do naslova španjolskog prvaka i dva Champions league finala. Tih sezona (2014, 15, 16) Cholo je slovio za svima simpatičnog partibrejkera, čiji je nogomet "plavih ovratnika" postao prijetnja starom nogometnom plemstvu, a on je u javnim nastupima rado podsjećao na tu sitnu klasnu razliku, naime proračunsku provaliju od kakvih 400 milijuna eura, koja ga razdvaja od Reala i Barcelone.

A onda je 2017. godine kultni, ali dotrajali stadion Vicente Calderon zamijenio za futurističku arenu Wanda Metropolitano na obodu Madrida i zapeo u nekoj vrsti egzistencijalne krize. "Plavi ovratnici", s jedne strane, i glamurozan stadion u čijim se ložama rasteže sva sila bogatih investitora iz Kine, Azerbajdžana i Izraela, s druge strane, odveli su Chola na nepoznati teritorij. Majku možda ne može promijeniti, ali vlastitu momčad bi ubuduće mogao drukčije modelirati jer nogomet s "nožem u zubima", metafora borbe malog čovjeka za svakodnevno preživljavanje, publici više nije napet.

Atletico Madrid pobijedio je u subotu Barcelonu u La Ligi nakon prethodnih 20 neuspješnih pokušaja, a lavovsku dionicu ovog maratona, čak 17 uzastopnih prvenstvenih utakmica bez pobjede, istrčao je upravo Simeone. Priča je vremenom postala monotona i zamorna, u kombinaciji s teškim i oporim, industrijskim nogometom ona je počela odbijati prosječnog navijača, ali i jedan dio Cholovih zagovornika. U jesen 2019. godine karizmatični trener je tijekom negledljive predstave s Leverkusenom u Ligi prvaka prvi put žestoko izviždan, u trenutku dok je pokušavao obuzdati nezadovoljnu publiku koja je Kokea izabrala za metu. Desetak mjeseci kasnije, poslije slabašnog nastupa u lisabonskoj završnici Lige prvaka, prst dolje pokazalo je i više medijskih kroničara. Devet godina si na Atleticovoj klupi i sav tvoj repertoar svlačionica već napamet zna, nemaš više što ponuditi, poručivali su mu.

Njegovi uvjeti

Ako ikada napusti klub u kojem ga navijači doživljavaju ikonom još otkako je kao igrač osvojio dvostruku krunu, Cholo je odlučio da će to učiniti pod vlastitim uvjetima, prolazeći uzdignute glave kroz "grande puerta". Ali prethodno će sebi dati priliku da učini ono što je do jučer bilo nezamislivo - da promijeni momčad.

Nakon subotnje pobjede u derbiju Atletico Madrid već je ostavio Barcelonu daleko u retrovizoru, punih devet bodova, a "kraljevskom klubu" i pored jedne utakmice manje na tablici bježi tri boda. Do tog rezultata Atletico je došao izgledajući kao Atletico 2.0: prepoznatljiva čvrsta obrana sazidana na leđima ponajboljeg svjetskog vratara nadograđena je s nešto duha i mašte u posljednjoj trećini terena, tako da se i neutralan nogometni fan sada može zadržati pred ekranom uživajući u izvedbi. Joao Felix dobio je više slobode u kreaciji i povukao za sobom ostale igrače, u prvom redu preporođenog povratnika Yannicka Carrasca te Marcosa Llorentea u ulozi ofenzivnog veznog igrača ili čak drugog napadača zbog čega na klupi ostaje Diego Costa. Zanimljivo je, međutim, da Costa više ne pokazuje znakove nervoze i svoje skraćene dionice na terenu vrlo racionalno koristi.

Tko prati tempo?

"Kada suparnik osjeti da si prestrašen, kaznit će te bez milosti", piše Simeone u biografiji "Creer" (Vjeruj). Barcelona je djelovala pomalo prestrašeno u subotnjem dvoboju na Wandi, nesigurnu Ter Stegenovu reakciju iskoristio je Carrasco i postigao gol vrijedan pobjede. Nakon toga dojam je bio da Barcelona u trodnevnoj utakmici ne bi pronašla način matirati Jana Oblaka. Nakon Ansua Fatija momčad je sada na dulje vrijeme (prognoze od četiri do šest mjeseci) ostala bez Piquea, što je u šampionskoj utakmici baca na sporedni kolosijek. Ove godine Atletico će najozbiljnijeg pronaći u Zidaneovoj momčadi. Može li Real pratiti tempo najplaćenijeg trenera današnjice koji ulazi u desetu sezonu na Atleticovoj klupi, doznat ćemo vjerojatno i prije 12. prosinca kada kalendar donosi madridski derbi, jer Real prethodno mora na vruće gostovanje kod Seville…

Linker
22. rujan 2024 06:54