Robert Lewandowski

 ERIC ESPADA Afp
SPREMA SE PRVI EL CLASICO

Barcelona sprema veliku feštu, Camp Nou će pucati po šavovima! A u Realu su konačno dočekali svog heroja

Dok Katalonci spremaju glamurozni event, Madriđani rade u tišini, oba kluba su u SAD-u.
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 22. srpanj 2022. 13:05

Napokon se u Americi, gdje je Barcelona već prije stigla, uprizorio i trener Xavi Hernandez. Zbog utakmice koju je igrao u Iranu, dok je bio još član Al Sadda, imao je problema s vizom u SAD-u. Kad se riješilo odmah se priključio kampu Barce i potražio Roberta Lewandowskog.

Upravo je trener bio taj koji je forsirao njegov dolazak i za kojeg je Joan Laporta, unatoč njegove skorašnje 34 svjećice na torti, ušao u financijske akrobacije kao da mu je deset godina manje. Zanimljivo je to kako se tope argumenti o štednjama, godinama, isplativosti na svim adresama (kritika, mediji, navijači) kada su u pitanju top-igrači. Pogotovo u klasi golgetera. Robert Lewandowski je dokazano jedan od najboljih napadača na svijetu, dvostruka Zlatna kopačka i samo “slučajno”, zbog pandemije, golgeter koji nije dobio Zlatnu loptu.

Barcelona treba imena, kvalitetu, pobjedu i glamur da bi se revitalizirala. Takvog je uvjerenja Joan Laporta, lukavi odvjetnik, političar i nogometni zanesenjak. Zato je naložio svojim suradnicima da ograniče na minimum medijske istupe Lewandowskog u SAD-u, gdje se Poljak priključio momčadi. Donedavna prva violina Bayernova napada predstavio se u formalnom i vrlo kratkom medijskom promotivnom istupu na španjolskom jeziku.

image

Robert Lewandowski

ERIC ESPADA Afp

Dodatni odmor

Potpisnik četverogodišnjeg ugovora, s odštetnom klauzulom od 500 milijuna eura, bit će predstavljen navijačima po povratku Barcelonu, na Camp Nou. Kako najavljuju iz kluba, stadion će toga dana biti pun jer će to, nakon duže vremena, biti glamur doličan ugledu Barce.

U danu kada je Xavi stigao u kamp Barce, u Los Angelesu su dočekali Karima Benzemu. Sjajni francuski napadač dobio je od Carla Ancelottija dodatnih pet dana odmora i posljednji se od reprezentativaca priključio kampu Blancosa u UCLA kampusu. Tamo će Real biti do 31. srpnja i bez obzira na to što je Benzema 13 dana treninga u zaostatku za ostalima, očekuje se da će barem nešto minuta odigrati u nedjelju u 5 ujutro u prvom El Clasicu ove sezone. Isto očekivanje postoji u Barceloni, pa bi možda ovo mogla biti premijera najnovijeg individualnog velikog dvoboja El Clasica. Od odlaska Cristiana Ronalda (2018.) nije bilo tako glamuroznog dvoboja, iako je Leo Messi, drugi akter, otišao iz Barcelone prošle godine.

Dolaskom Poljaka na Camp Nou pojačani su decibeli rivaliteta, ili kako je naglasio šef La Lige, Javier Tebas, dolazak takvih sjajnih igrača kao što je Lewandowski sjajna je stvar za promociju španjolskog prvenstva u svijetu. I dakako za dodatnu zaradu La Lige, jer automatski skače vrijednost reklamnog prostora i zanimanja širom globusa.

U Barceloni su uvjereni da su jačim redizajnom momčadi, a posebno dolaskom Lewandowskog, spremni skinuti Real Madrid s vrha. U tom kontekstu novih odnosa, nadjačavanje dva sjajna strijelca bit će važan faktor prevage. Učinci su im u prošloj sezoni također, bili fantastični. Karim Benzema bio je MVP Lige prvaka, postigao je 15 pogodaka, od čega 5 u skupini, a čak 10 u eliminacijskom sustavu, i to uz dva fantastična hat-tricka (PSG, Chelsea). Lewandowski je u LP poentirao 13 puta. Gledamo li ukupni učinak sezone, bolji je Poljak, strijelac 50 pogodaka, dok se Benzema domogao prvog naslova Pichichija (najbolji strijelac) La Lige, te zaokružio svoj skor na 44 pogotka. Kakvi će biti omjeri na relaciji Barcelona - Real Madrid?

To se tek treba utvrditi, prije svega u kontekstu prilagodbe Lewandowskog u Španjolskoj. U Bayernu je sve bilo podređeno njemu, klub je izrazito dominantan u Bundesligi, a toga u La Ligi neće biti. Barem ne u tim omjerima. Karim Benzema je u Španjolskoj već 13 godina i svakako će mu biti prednost što poznaje sve u svom klupskom okruženju, ali i u natjecanju. Uz to je činjenica da je u Realu u stalnom crescendu učinkovitosti i utjecaja otkako je otišao Cristiano Ronaldo. Odlaskom Marcela postao je prvi kapetan, momčad ga obožava, navijači također, a kako je pokazao i na prvom treningu u Los Angelesu, privatno djeluje sretan. Naime, na treningu je, uz dadilju pored terena, bio njegov petogodišnji sin Ibrahim. Kad Benzema tako funkcionira, kažu bliski mu prijatelji, znači da želi svima pokazati da je izvan terena optimalnog raspoloženja. Pretpostavlja se da je u LA-u i njegova djevojka, koju ne želi javno eksponirati...

image
FRANCK FIFE Afp

Teško očekivati

No, što će donijeti nadmetanje na terenu? Robert Lewandowski je uglavnom fokusiran na egzekuciju i zato najopasniji unutar šesnaesterca. U Bayernu je bio zadužen za realizaciju šansi koje su mu stvarali suigrači. Poljaku je bila podređena ofenzivna igra Bavaraca, što je teško očekivati da će biti slučaj u Barceloni, ako Xavi ne odstupi bitno od svojih načela.

Karim Benzema je ipak drugačiji tip napadača, što najbolje oslikava teza i stručnjaka kako je on i devetka i desetka u jednom igraču. Zato bismo mogli zaključiti da je najveća razlika između Benzeme i Lewandowskog upravo u tome da za Poljaka igra momčad, dok Francuz u Realu igra za momčad. Jedan od pokazatelja je i omjer asistencija, jer Benzema je u prošloj sezoni skupio 12 dodavanja za strijelca, dok se Lewandowski zadržao na 4.

Kako se god okrene, pokazuju to već prve najave El Clasica na američkom tlu, nadmetanja dva top-napadača postat će novi lajt motiv najvećeg derbija Španjolske. Bit će jako zanimljivo vidjeti hoće li Benzema zadržati standard igre iz prošle sezone i ispuniti želju da u prvenstvu nadmaši brojku od 35 golova, koju si je zadao kao cilj. Toliko je, naime, Poljak postigao u Bundesligi, pa je, eto, i time otvorena sezona velikog individualnog nadmetanja...

Linker
27. travanj 2024 00:13