LLUIS GENE Afp
‘ZA NJEGA VIŠE NEMA MJESTA!‘

Barcelona pred kolapsom: Messijev ‘faraonski‘ ugovor uništava klub, Koeman poslao poruku ‘izdajniku‘!

El Mundo je otkrio da Messijev četverogodišnji ugovor teži astronomskih 555,237.619 eura
Piše: Dražen Krušelj/JL/SNObjavljeno: 01. veljača 2021. 08:41

Messijev faraonski ugovor koji uništava Barcelonu", otkrio je u nedjelju madridski El Mundo, iznosi točno 555,237.619 eura. Vruća priča o apsurdno bogatom četverogodišnjem ugovoru (potpisan 2017.), koji je začinjen maštovitim i masnim klauzulama, objavljena je samo nekoliko dana nakon službenog priznanja kluba da grca u dugovima većim od milijardu eura.

Priča da je Lionel Messi vlasnik rekordnog ugovora u svijetu sporta, jedna je od najlošije čuvanih tajni naših dana. Pored njegova kraljevskog statusa, mediji bi povremeno stavili upitnik - recimo, onom zgodom kada je Patrick Mahomes, quarterback Kansas City Chiefsa, potpisao 10-godišnji ugovor težak 503 milijuna dolara, ili kada bi se razmetni boksač Floyd "Money" Mayweather poslije meča valjao u moru novčanica - ali od nedjelje više nema mjesta dvojbama.

Veliki bonusi

Do trenutka objave El Mundove ekskluzive Messi je već inkasirao 511 milijuna eura, ili 92 posto vrijednosti ugovora koji završava sljedećeg ljeta. Godišnje Argentinac ubire 138 milijuna eura bruto, što znači da mu nakon oporezivanja ostaje 74 milijuna. Novina se potrudila izračunati: Leo Messi svakog se jutra probudi bogatiji za 210.297 eura.

Ugovor uključuje dva monumentalna bonusa, koji stanu pod radni naslov - Leo, hvala što ostaješ s nama. Za produžetak ugovora on biva nagrađen sa 98 milijuna eura koji na naplatu stižu u dvije rate: prva od 60 milijuna u prosincu 2017. godine, druga, teška 38 milijuna, godinu dana kasnije. Drugi megabonus u ugovor je zaveden kao "nagrada za lojalnost" i iznosi 66 milijuna eura.

Kontrakt je, dalje, nakrcan varijabilnim opcijama. Ako Messi odigra 60 posto utakmica u sezoni, zaradit će dodatnih 1,6 mil. eura, a isti iznos pripada mu i u slučaju plasmana u Ligu prvaka. Tamo zatim na svakoj sljedećoj stepenici nokaut-faze natjecanja igrač poteže sljedeći okidač ugovora. Ulazak u osminu finala donosi mu 946 tisuća eura, četvrtfinale vrijedi 1,4 mil. eura, baš kao i polufinale, a osvojeni trofej (rijedak bonus koji ostaje neiskorišten jer klub nije osvojio LP od 2015.) donosi mu 3,5 mil. eura. Osvajanje La Lige vrijedi 2,3 mil. eura (Messi je to učinio dvaput u posljednje tri sezone), a Kup kralja 591 tisuću eura. Lanjska sezona, registrirat će cinici, možda je bila rezultatski ćelava za Barcelonu, ali je barem klubu donijela značajne uštede na neiskorištenim bonusima Messijeva ugovora.

Inače, Messijev ugovor u javnost je iscurio u krajnje delikatnom trenutku za klub. Barcelona se priprema za predsjedničke izbore, koji su zbog pandemije sa siječnja pomaknuti na ožujak. Tko god bio izabran među trojicom kandidata (Joan Laporta, Victor Font, Toni Freixa), inauguraciju neće proslavljati otvaranjem šampanjca jer preuzima velikana na pragu bankrota.

Opet hipoteka?

Kratkoročne financijske obveze kluba penju se do 720 milijuna eura, od čega 266 mil. eura otpada na dug koji je Barcelona dužna zatvoriti do 30. lipnja. Jedan od većih vjerovnika je Goldman Sachs, dugogodišnji partner kluba, koji je trebao biti ključni financijer obnove Camp Noua.

Katalonski dnevnik El Periodico navodi da je Barcelona prošlog tjedna pokušavala osigurati novi kredit od 100 milijuna eura, u kojem bi kao hipoteku stavila igrače koje uskoro namjerava prodati. Sve to važno je kako klub ne bi morao odustati od stoljetnog upravljačkog modela u kojem nije bilo mjesta za dioničke udjele privatnih investitora. U prvim reakcijama na curenje ugovora u javnost, tabor Lea Messija prijeti tužbama El Mundu, dok Barcelona demantira da je dostavila dokument novini…

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Koeman: Onaj tko je pustio ove podatke u javnost mu je htio napakostiti i to će platiti!

Nakon što je El Mundo objavio podatke o plaći Lionela Messija, javio se i sam Argentinac koji je zaprijetio tužbama, a u nedjelju navečer slučaj je pred novinarima komentirao i trener Barcelone Ronald Koeman.

"Messi je napravio puno za ovaj klub, već jako dugo je najbolji nogometaš svijeta, čovjek koji odlučuje utakmice i treba poštovati sve što je napravio. Onaj tko je pustio ove podatke u javnost mu je htio napakostiti i to će platiti! Za njega više nema mjesta u klubu", poručio je Nizozemac 'izdajniku'.

Messi je angažirao odvjetnike koji pripremaju tužbu protiv El Munda, kao i protiv nekadašnjeg predsjednika Josepa Bartomeua, generalnog direktora Oscara Graua te Carlesa Tusquetsa koji već neko vrijeme vrši dužnost predsjednika do izbora. (SN)

Linker
29. rujan 2024 02:26