PAUL ELLIS Afp
LUDNICA U NADOKNADI

VIDEO: Kaos na Etihadu, City u 98. minuti izvukao bod, Arsenal s desetoricom zamalo do čuda

Utakmica Manchester Cityja i Arsenala završila je bez pobjednika
Piše: Tomislav Dragobratović, HinaObjavljeno: 22. rujan 2024. 19:47

MANCHESTER CITY - ARSENAL 2:2 (Haaland 9., Stones 90+8./Calafiori 22., Gabriel 45.)

MANCHESTER CITY: Ederson ? - Walker (od 78. Stones), Akanji, Dias, Gvardiol - Bernardo ?, Rodri (od 21. Kovačić), Gündogan - Savinho (od 78. Grealish), Haaland ⚽, Doku (od 70. Foden)

ARSENAL: Raya - Timber (od 90+2. Lewis-Skelly), Saliba, Gabriel ⚽, Calafiori ⚽ (od 74. Kiwior) - Trossard ??, Partey, Rice ? - Saka (od 46. White), Havertz, Martinelli (od 87. Jesus ?)

GOL ZA 1:0 POGLEDAJTE OVDJE

GOL ZA 1:1 POGLEDAJTE OVDJE

GOL ZA 1:2 POGLEDAJTE OVDJE

GOL ZA 2:2 POGLEDAJTE OVDJE


U derbi utakmici petog kola engleske Premier lige nije bilo pobjednika, nogometaši Manchester Cityja i Arsenala su na Etihad stadionu remizirali 2:2.

Arsenal je bio vrlo blizu pobjede, vodio je do 98. minute, ali je tada John Stones pogodio za konačnih 2:2. Nakon četiri pobjede u nizu bio je to prvi remi Cityja u prvenstvu koji ga je vratio na prvo mjesto ljestvice. Bod manje ima Liverpool, dok je Arsenal četvrti i ima dva boda manje od suparnika iz Manchestera.

Vrlo brzo Manchester City je poveo. U devetoj minuti je Savinho poslao loptu u prostor. Najbrži je na njoj bio Erling Haaland koji je precizno pogodio za slavlje na Etihad stadionu.

image
PAUL ELLIS Afp

Manchester City je imao dosta problema s ozljedama uoči ovog derbija pa je tako susret propustio Kevin de Bruyne. Dodatni problemi su se pojavili odmah na startu nedjeljne utakmice pa je zbog ozljede travnjak morao napustiti Rodri, a umjesto njega je u 21. minuti ušao hrvatski reprezentativac Mateo Kovačić.

Samo minutu kasnije Arsenal je izjednačio nakon što je Talijan Calafiori, ovoljetno pojačanje kluba iz Londona, sjajno zahvatio loptu sa skoro 20 metara iskosa i pogodio za 1-1. Premda je potom opet bolji bio domaćin mreža se zatresla na drugoj strani. Nakon kornera odlično je skočio Gabriel i glavom zakucao loptu za gostujućih 2-1.

image
PAUL ELLIS Afp

U nadoknadi prvog dijela drugi žuti karton je zaradio igrač Arsenala Trossard, što je usmjerilo utakmicu u nastavku na stalne napade domaćina. Lopta je gotovo cijelo vrijeme bila na 20 metara od vrata Arsenala, ali gusti bedem domaćin nije mogao probiti. Šanse su imali Bernardo Silva, Gvardiol, Doku i Kovačić, ali se rezultat nije mijenjao. Možda i najbolju priliku imao je Joško Gvardiol koji je u 87. minuti lijepo zahvatio loptu volej udarcem, ali je odlično reagirao vratar Arsenala Raya.

Manchester City je ipak izbjegao poraz i to golom u 98. minuti. Kovačić je pucao, a lopta se potom odbila do Stonesa koji je najbolje i najbrže reagirao u gužvi te pogodio za konačnih 2-2.

image
PAUL ELLIS Afp

Tako blizu je bio Arteta! Učenik je skoro nadmudrio učitelja, no Pepa je izvukao Stones u samoj završnici i osigurao remi svojoj momčadi. Arsenal je zaključao svoja vrata u drugom dijelu, djelovala je to kao neprobojna obrana, no jedan odbijanac u sudačkoj naoknadi promijenio je narativ ove utakmice.

KRAJ UTAKMICE

Grealish je primio loptu na lijevoj strani, proigrao Kovačića koji puca, a na odbijenoj lopti savršeno se našao Stones i samo pospremio u praznu mrežu za izjednačenje na samom kraju.

90+8. ⚽GOOOL!

John Stones za 2:2!

90+7. Umalo je Haverz ukrao loptu pred Edersonom! Ulazimo u samu završnicu...

90+5. Obrana krvavih koljena Arsenala.

Svi su koridori zatvoreni, jedino Dias najčešće ostaje sam na rubu kazennog prostora za udarac, no nekoliko njegov prijašnjih pokušaja bilo je neprecizno.

90. ?

Igrat će se sedam minuta sudačke nadoknade.

image
PAUL ELLIS Afp

90. Sada je Timber ostao ležati na terenu.

89. Gomilaju se udarci, nakon Gvardiola probao je i Dias, pa Foden - no prolaza do Raye nema!

87.

Izmjena kod Arsenala. Izlazi Martinelli, u igri je Jesus.

87. Ponovno tuče Gvardiol! Sjajno je opalio Vatreni nakon gužve u kaznenom prostoru, no Raya je ponovno na mjestu.

83. Manchester City je i dalje bez osjetnije šanse u drugom dijelu! Artetina momčad se za sada sjajno drži.

78. Foden je probao jedan na jedan, pucao je desnom nogom visoko iznad gola.

74.

Izmjena kod Arsenala. Izašao je Calafiori, u igri je Kiwior.

Hoće li momčad Mikela Artete izdržati?

image
PAUL ELLIS Afp

72. Pucao je Dias iz daljine, odbilo se to od bloka. Foden je natrčao, ali Raya ga je preduhitrio.

70.

Izmjena kod Cityja. Izašao je Doku, a ušao Foden.

69. City ne može probiti bunker, za sada se zadovoljava dalekometnim udarcima. Sada je pokušao Savinho.

Posjed lopte Manchester Cityja u drugom dijelu - 94 posto!

62. Sada i puca Gvardiol! Lopta se odbila do Vatrenog u kaznenom prostoru, a on je lijevicom zapucao prema Rayi, no Španjolac efektno brani.

Gledajući postavku Cityja, dojma smo da Gvardiol gotovo igra napadača dok Građani pletu oko obrane Arsenala. Kovačić zajedno s Walkerom i stoperima diktira igrom, Doku i Savinho stoje široko, dok je Gvardiol najbliže Haalandu na polulijevoj poziciji. Pep očito cijeni raznovrsnost Vatrenog...

57. Veliki pritisak Cityja, Akanji je pokušao dalekometnim udarcem, novi korner za Građane.

image
PAUL ELLIS Afp

52. City je imao obećavajući slobodan udarac u izglednoj poziciji, no centaršut Bernarda nije bio precizan.

47. Opsada Cityja je krenula, tukao je Kovačić - neprecizno.

Arteta je za nastavak izgledno pripremio bunker! Ulaskom Whitea, sastav Topnika u obrani izgleda kao 5-4-0 postavka, bez ijednog isturenog igrača.

46. Počelo je drugo poluvrijeme.

⇔ Promjena za Arsenal na poluvremenu. Izlazi Saka, ulazi White.

Kraj prvog dijela, gledamo fantastičnu utakmicu na Etihadu! Nakon boljeg početka Cityja, kojeg je "unovčio" Halaand, Arsenal se probudio poslije fantastičnog dalekometnog pogotka Calafiorija. Od tog trenutka Topnici su zagospodarili terenom i naplatili dominaciju preko Gabriela. Ipak, na samom kraju poluvremena nesmotreno je reagirao Trossard i zaradio drugi žuti, tj. isključujući karton... Trenutak koji bi mogao biti presudan u nastavku.

image
PAUL ELLIS Afp

KRAJ PRVOG DIJELA

Kakav nesmotren potez Belgijca... Natrčao je na Bernarda Silvu, lopta je bila u zraku pa se očito htio izboriti za duel - no pretjerao je u svom nasrtaju i ostavio svoju momčad na cjedilu.

45+7. ?

Drugi žuti Trossarda, odnosno crveni karton! Kakav šok za Arsenal na kraju prvog dijela!

Spomenimo i da je nekoliko minuta prije pogotka Guardiola potpuno poludio na klupi. Španjolac je u bijesu udario svoj stolac, očito je "nanjušio" da je Arsenal blizu vodećeg pogotka...

45. ?

Igrat će se još šest minuta sudačke nadoknade.

Ista, klasična taktika Arsenala koju još nitko nije uspio prokučiti! Saliba i Martinelli blokirali su Edersona na crti, Gabriel nebeski utrčao iz drugog plana i "zakucao" loptu glavom za vodstvo Topnika!

45. ⚽GOOOL!

Gabriel za potpuni preokret!

Naše navode potvrđuje i statistika: 64 % lopte za Arsenal u zadnjih pet minuta...

42. Sjajna akcija Arsenala!

Kombinirali su Martinelli i Gabriel, na kraju je krilni napadač povratnom loptom uposlio Trossarda u sredini, a Belgijac loptu šalje iznad gola. Taman mu je dovoljno zasmetao Gündogan.

41. Pozitivan period Arsenala nakon prilike Gabriela. Topnici drže posjed, dominiraju terenom, osvajaju duele...

38. ⚠ Velika prilika za Arsenal!

Klasični korner Topnika, Gabriel je ponovno, sada već tradicionalno, nadvisio sve u skoku, no ovoga puta pokušaj glavom nije bio precizan.

34. ?

Žuti karton zaradio je Trossard.

Evo kako je Arsenal proslavio bombu Calafiorija.

image
PAUL ELLIS Afp

27. Sada City goropadno plete i plete oko gola Arsenala...

Strašan pogodak Talijana... U punom debiju za Topnike Calafiori je opalio s lijeve strane (i to lijevom nogom!) i matirao Edersona u same rašlje. Neobranjiv udarac.

22. ⚽GOOOL!

Kakav pogodak Calafiorija, 1:1!

20. Izgleda da je Rodrijeva ozljeda je izgleda ozbiljnije prirode, Kovačić se sprema na ulazak, očekujemo ga uskoro na terenu.

image
MARTIN RICKETT/PA IMAGES/PROFIMEDIA Martin Rickett/pa Images/profimedia

Rodri je i dalje na podu, ukazuje mu se liječnička pomoć, Kovačić je poslan na zagrijavanje.

16. Rodri je ponovno na podu! Ovog puta pokušao je pobjeći Parteyju nakon kornera, za sada se ne diže...

15. Gündogan gađa vratnicu iz slobodnog udarca! Kakav početak Cityja...

Svakako, gol Haalanda odlična je vijest za neutralne gledatelje, prije utakmice očekivali smo svojevrsni "bunker" Arsenala, tako da će se Topnici sada morati otvoriti kako bi izvukli nešto iz ove utakmice...

Savinho je ušao u sredinu i lijepo proigrao utrčalog Halaanda koji bježi obrani Topnika i sigurno matira Rayu za početno vodstvo.

Fenomenalna statistika Erlinga Haalanda...

9. ⚽GOOOL!

Haaland za 1:0 Cityja!

7. Velika prilika za City! Bernardo je primio loptu na desnoj strani i sjajno proigrao Gündogana koji diže loptu u zrak i vara Gabriela, a onda promašuje.

5. Nakon nervoznog početka gledamo oprezan pristup s obje strane.

Doista, bizaran početak utakmice, no Rodri se pridigao i nastavio, a Havertz je prošao bez kazne.

Situaciju pogledajte OVDJE.

1. Tek što je utakmica krenula, Rodri se našao na podu. Havertz je žustro ušao u Španjolca nakon desetak sekundi.

1. Počela je utakmica.

S druge strane, Arteta je na teren poslao više-manje očekivan sastav uzevši u obzir ozljedu Martina Odegaarda. Pitanje je hoće li Trossard ili Havertz igrati u vrhu napada, a sudeći po prijašnjim utakmicama vjerojatnije je da će to biti njemački reprezentativac.

16.20 Stigli su sastavi za utakmicu. U momčadi Manchester Cityja nema Kevina De Bruynea, no to nije bilo dovoljno da od prve minute nastupi Mateo Kovačić. Umjesto njega, na teren će ustupiti povatnik u sastav Građana, Ilkay Gündogan, koji je poznat kao Pepov glavni čovjek za velike utakmice.

Najavu piše: Kazimir Guberina

Manchester City danas u derbiju petog kola engleske Premier lige na Etihadu dočekuje Arsenal u još jednom srazu učitelja i učenika. Sraz je do momčadi koje su se prethodne dvije sezone borili za naslov engleskog prvaka, Građani su u oba slučaja izašli kao pobjednici, ali su se morali jako namučiti da bi na kraju priče slavili.

Menadžer londonskih Topnika Mikel Arteta nakon završetka uspješne igračke karijere krenuo je u trenerske vode, a za svoju učeničku destinaciju izabrao je Manchester City i svog trenerskog mentora Josepa Guardiolu. Već 2016. godine mogao je Arteta postati dio Arsenala u trenerskom smislu, ali je odbio ponudu Arsenea Wengera, te se odlučio prihvatiti izazov u plavom dijelu Manchestera i postati Guardiolin pomoćnik.

Guardiola i Arteta prvi put su mogli surađivati još u akademiji Barcelone, a u Manchester Cityju u više od tri godine suradnje Arteta je i više nego dobro učio, upijao znanje i savjete od Guardiole i na kraju postao njegov trenutačno najveći trenerski suparnik u elitnom razredu engleskog klupskog nogometa. Dakle, već treću sezonu u nizu Arsenal je glavni konkurent Građanima u borbi za naslov prvaka Engleske, no bez obzira na to što su Topnici dva puta ostali za korak prekratki u borbi za naslov prvaka (u sezoni 2022/2023. City je na kraju imao pet bodova više od Topnika, koji su popustili u završnici sezone, dok je prošle sezone borba trajala do posljednjeg kola, da bi Guardiolina momčad na kraju imala dva boda više od Londončana), uz činjenicu da titula niti nakon 20 godina nije stigla na Emirates, ako ništa drugo Arteta može biti itekako zadovoljan pošto je od Arsenala uspio napraviti ozbiljnog suparnika koji može biti prvi izazivač Guardiolinog stroja, koji u potpunosti dominira engleskim travnjacima, uz osvojenih pet naslova prvaka Engleske u posljednjih šest godina.

- Niti malo nisam iznenađen kako se razvijala menadžerska karijera Mikela Artete u Arsenalu. Imao sam ga prigode jako dobro upoznati kada je bio pomoćnik Pepa Guardiole u Manchester Cityju. Arteta je jako pametna osoba koja je prvo Guardiolu doživjela kao svog trenerskog mentora, a potom je uz Guardiolu razvijao svoj vlastiti trenerski rukopis - istaknuo je povratnik u redove Manchester Cityja Ilkay Gündogan.

- Između njih dvojice je 11 godina razlike, ali da ne razmišljaju slično u dosta situacija u nogometnom smislu siguran sam da Arteta niti ne bi stigao u Manchester City. Arteta ima izražen pobjednički mentalitet, zanima ga samo vrh, a kada radite s Guardiolom jednostavno ne možete ne napredovati u igračkom ili trenerskom smislu. Arsenal želi napadati i dominirati i tu se najbolje vidi koliko je rad uz Guardiolu imao utjecaja na Artetinu nogometnu filozofiju. I u godinama koji slijede Arsenal će se sigurno s Artetom boriti za naslov prvaka Engleske. Mi sada dominiramo i nadam se da ćemo nastaviti s dominacijom, ali Arsenal je zaista istinska prijetnja, za što Arteta ima velike zasluge - istaknuo je povratnik u redove Manchester Cityja Ilkay Gündogan.

Kod Manchester Cityja je upitan nastup Kevina de Bruynea, budući da se Belgijac ozlijedio na utakmici Lige prvaka s Interom. Važnu ulogu u redovima Građana ima i hrvatski dvojac Mateo Kovačić - Joško Gvardiol, a prema najavama otočkih medija obojica bi se trebali naći u početnoj postavi.

U gotovo pet godina na čelu Arsenala imao je očekivano španjolski strateg i kriznih razdoblja, znali su navijači Topnika zahtijevati i smjenu Artete, ali to je sada daleka prošlost. Arsenal je ozbiljna prijetnja za Manchester City, a Arteta je za sada umjesto naslova prvaka ako ništa drugo dobio barem - novi ugovor.

No, nakon gotovo pet godina u Arsenalu Arteta je izgradio trenerski identitet i ne želi se previše osvrtati na činjenicu da je nekad bio Guardiolin učenik, iako je i u radu u britanskoj prijestolnici i dalje prisutna konekcija Artete s Manchester Cityjem s obzirom na da je do sada na Emirates doveo nekoliko bivših igrača Manchester Cityja (Gabriel Jesus, Zinčenko, Sterling)...

- Niti ovaj derbi ne doživljavam kao osobni dvoboj s Guardiolom. Igramo protiv super kvalitetne momčadi i jedino što želim da moja momčad odigra vrhunsku utakmicu, jer jedino tako možemo stići do pozitivnog ishoda. Jasno je da napad mora biti bolje nego u dvoboju protiv Atalante, ali nešto se pita i suparnika, koji ima sjajnu obranu. Ipak, i Manchester City ima barem svojih minimalnih slabosti kao i svaki sastav, a na nama je da ih pokušamo iskoristi. Gabriel i Saliba protiv Haalanda, to je jedna od odlučujućih bitaka u ovom derbiju. Moramo učiniti sve da pokušamo zaustaviti Haalanda - istaknuo je menadžer Arsenala Mikel Arteta.

Arsenalova najveća snaga je njegova obrana predvođena sve boljim španjolskim golmanom Rayom, koja je u prva četiri premierligaška kola samo jednom kapitulirala, ali je u posljednje vrijeme također vidljiv manjak kreacije u ofenzivnom dijelu, što je posebno isplivalo na površinu nakon ozljede Martina Odegaarda, čiji će izostanak protiv Cityja sigurno biti veliki hendikep za Topnike. Zbog ozljeda također neće biti niti Merina, Zinčenka i Tomiyasua.

Linker
23. rujan 2024 02:35