Martin Rickett/pa Images/profimedia
NEOBJAŠNJIVA SITUACIJA

Vatreni i društvo ‘poludjeli‘ su s razlogom, šef sudaca sve priznao: ‘U pravu ste, sad se kaje i žao mu je‘

Howard Webb osvrnuo se na nelogični detalj iz velikog derbija
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 13. prosinac 2023. 11:27

Napokon su riješena sva pitanja oko neobjašnjivog poteza suca Simona Hoopera, koji je u 14. kolu dijelio pravdu između Manchester Cityja i Tottenhama (3:3) te ostao u lošem sjećanju Građanima.

Podsjetimo, Hooper je u nadoknadi vremena, pri rezultatu 3:3, prekinuo obećavajuću šansu Cityja posve nelogičnom odlukom. Prvo je pustio prednost Erlingu Haalandu, iako je Emerson Royal zakasnio sa svojim klizećim startom. Hooper se u trenutku njihova kontakta nije oglasio, zatim je Haaland odigrao u prostor i servirao Jacku Grealishu izglednu šansu. Krilni napadač imao je prazan prostor pred vratarom Spursa, no sudac Hooper tek tada odlučio je prekinuti igru i vratiti loptu na sredinu terena, gdje je Emerson faulirao Haalanda.

Mateo Kovačić i društvo nisu se mogli načuditi odluci, okružili su Hoopera, žestoko širili ruke i protestirali. Pep Guardiola suzdržao se komentara, ali jasno da nije bio zadovoljan, kao ni vojska navijača koja je suca "nagradila" zvižducima u hukovima.

Sada se ispostavilo da su Kovačić i Građani apsolutno bili u pravu. Jasno, sam pogled na snimku događaja ne ostavlja nikakve dvojbe, no konačni sud stigao je iz službenih kanala, točnije od predsjednika Profesionalnog udruženja nogometnih sudaca (PGMOL) engleske lige Howarda Webba.

image

Pep Guardiola

Darren Staples/afp/profimedia

- U pravu ste, ovo je sudačka pogreška, VAR nema nikakvu ulogu. Sudac je primijetio nesmotren start Emersona na Haalandu, lopta u tom momentu ide unatrag. To je teško za procijeniti, sudac je oklijevao o puštanju prednosti. Dvojio je, a zatim procijenio da je potrebno suditi prekršaj. Napravio je to u trenutku kad lopta stiže do Grealisha, a vjerojatno nije ni primijetio nastavak akcije. Tek kada je puhnuo u zviždaljku, shvatio je da je uništio veliku prednost za City - kazao je Webb, ranije dugogodišnji sudac premierligaške i svjetske scene.

Poručio je i da Hooper definitivno nije namjerno pogriješio.

- Činilo se kao da zaista želi pustiti prednost. Sigurno je bio shrva, jako dobro je sudio 93 minute, a onda saznao da će biti glavna tema razgovora. Razumijemo razočaranje koje Manchester City osjeća. Sudac se jednostavno oglasio u pogrešnom trenutku.

Kaže, savjetovao mu je da se ispriča okupljenima.

- Dojavio sam mu da samo podigne ruke kao znak da se kaje zbog svoje odluke. Nisam ljutit, ne mogu se ljutiti na čovjeka koji se kaje.

Dakle, Simon Hooper trebao je ili odmah suditi prekršaj Emersona na Haalandu, ili pustiti akciju do kraja. On je napravio "nešto između", naoko pustio prednost, a zatim predugo razmišljao o prekršaju i vratio igru na početak.

Linker
10. svibanj 2024 23:21