Julian Finney/Getty Images / Getty Images
TEŽAK RASPORED

UBITAČAN RITAM U ENGLESKOJ Hrvat otkriva kako izgleda Premier liga za vrijeme blagdana: 'Dođe ponoć, nazdraviš i u krevet jer imaš utakmicu na nož'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 31. prosinac 2016. 08:45

Sarma, skijaški skokovi i Premiership, već su dobro ustaljeni običaji za novogodišnji dan koji ni ove godine neće proći bez redovnog kola najzanimljivije lige na svijetu. Ništa novo i ništa neuobičajeno, dok nogometna Europa miruje , a igrači većine klubova blaguju oko stolova ili uživaju u nekim egzotičnim destinacijama, na Otoku se daje puni gas.

Konkretnije, Liverpool će između 19. prosinca i 2. siječnja odigrati čak četiri utakmice. Počelo je pobjedom protiv Evertona (1:0), nastavilo se trijumfom protiv Stokea (4:1), a Staru godinu ispratit će večernjim ogledom (18.30 sati) protiv Manchester Cityja na Anfieldu. Taman za zagrijavanje za najluđu noć u godini u kojoj si Lovren i društvo sigurno neće dati oduška, budući da već 2. siječnja gostuju kod Sunderlanda.

Čari novogodišnjeg igranja i zgusnutog rasporeda kojeg u ovo vrijeme donosi Premiership osjetio je i Branko Strupar, koji je od 1999. do 2003. predvodio napad Derbyja.

Sanjin Strukic/Cropix
Sanjin Strukic/Cropix / ALL

- Ne samo da sam igrao, nego sam i postigao prvi pogodak u Premiershipu u 21. stoljeću. Svi su se spremali za doček 2000. godine, a ja sam na stadionu trčao po stepenicama, pa onda i postigao prvi pogodak u ovom mileniju. Igrali smo protiv Watforda, postigao sam dva pogotka u pobjedi 2:0, od kojih prvi nakon 80-ak sekundi igre, tako da po dobrome pamtim te novogodišnje utakmice - kaže Strupar.

Utakmice u vrijeme Božića i Nove godine opisuje kao poseban doživljaj, koji te na trenutak natjera da zaboraviš teške noge i umor od konstantnog igranja.

- Engleska je specifična i mene su te utakmice u ovo vrijeme uvijek fascinirale. Tamo na Štefanje ili na Novu godinu bakice dolaze na utakmicu s užinom, stadioni su puni, u zraku vlada neka posebna atmosfera i tada sam se uvjerio da ne zovu slučajno Englesku kolijevkom nogometa. Taj blagdanski ugođaj bude poseban, a kada vidiš pune tribine, 30 tisuća ljudi s crveno-bijelim kapicama Djeda Božićnjaka, ne treba ti veći motiv.

Upravo igranje nekoliko redovitih kola u blagdansko vrijeme jedna je od specifičnosti Premiershipa na koju se, ističe Strupar, čudno priviknuti kada dolaziš iz druge okoline.

- Meni je bilo čudno jer sam cijelu karijeru imao stanku za Božić i Novu godinu, u Belgiji smo redovito imali slobodno od 20. prosinca do početka prvog mjeseca, pa sam mogao u krugu obitelji provesti blagdane, što mi je bio najsretniji dio godine. Kada sam došao u Derby i na programu utakmica vidio da od Božića do 3. siječnja igramo četiri utakmice, došlo mi je slabo. Ali to je profesionalizam koji mora biti ispred svega. Dođe ponoć, nazdraviš i odeš spavati jer drugi dan igraš utakmicu na nož, za ostanak u ligi.

Strupar posebno apostrofira napor koji iziskuje ovako zgusnuti ritam igranja. Najsvježiji su primjeri Liverpoola, koji će odigrati dvije utakmice u manje od 48 sati, ili Southamptona, kojeg unutar 117 sati očekuju tri utakmice.

- S obzirom da znamo kakav je ritam koji se igra u Engleskoj, ovo da Southampton igra tri utakmice u tako kratkom razdoblju ili Liverpool dvije u manje od dva dana je zastrašujuće. Fizika mora biti na maksimumu, možda zvuči izlizano, ali moraš biti spreman 120 posto da bi uopće mogao igrati.

Ništa te se ne pita

Fizička komponenta posebno dolazi do izražaja u ovakvim situacijama, na nogometu najviše razine kakav se godinama igra na Otoku svaki detalj može biti presudan.

- Tijelo teško podnosi brojne utakmice u tako kratkom razdoblju, ali na toj razini jednostavno moraš biti vrhunski pripremljen. I pomiriti se s rasporedom koliko god je u Premiershipu nekada nemilosrdan. Igrače se najmanje pita, puno toga se podređuje televizijama i kada vidimo kakvi se tu iznosi okreću jasno nam je svima zašto se dogodi da Liverpool igra dvije utakmice u manje od 48 sati. Na kraju sve bude lakše ako pobijediš kao što smo mi te 2000. pobijedili Watford.

Linker
23. rujan 2024 03:28