Thomas Tuchel

 MICHAEL ZEMANEK/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
TRENERI U PREMIER LIGI

Tuchel najviše ‘jadikuje‘, pogledajte gdje su Klopp i Guardiola, a evo i koja su tri ‘najbolja‘ izgovora

Thomasov omiljeni razlog za žalbu bio je COVID-19, njega je za izgovor iskoristio tri puta
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 06. kolovoz 2022. 11:22

The Athletic si je uoči početka nove sezone Premier lige zadao veliki posao. Njegovi su novinari izanalizirali komentare svakog trenera u ligi nakon što bi njegova momčad remizirala ili izgubila utakmice u sezoni 2021.-22. Ukupno su tako izvukli 492 intervjua.

Analiza je uglavnom pokazala da je trenera Chelseaja Thomas Tuchel onaj koji ima više izgovora od bilo kojeg drugog trenera. Pronašao je izgovor u 57,9 posto utakmica koje nije dobio. Odmah do njega je trener Arsenala Mikel Arteta s 55,5%, a treći je trener Norwicha Daniel Farke.

Tuchel je u 19 intervjua nakon utakmice nakon remija ili poraza čak 11 puta nalazio više sile zbog kojih nije pobijedio. Njegov omiljeni razlog za žalbu bio je COVID-19, njega je za izgovor iskoristio tri puta. Također je krivio sudačke odluke (dvaput), sreću (dvaput), pojedine igrače (dvaput), umor (jednom), pa čak i teren na Stamford Bridgeu nakon 4-2 poraza od Arsenala u travnju.

image

Thomas Tuchel

JACOB KUPFERMAN Afp

Mikelu Arteti su omiljena meta bile sudačke odluke, koje je spominjao nakon utakmica protiv Manchester Cityja, Crystal Palacea i Tottenham Hotspura. Ipak, njegova najbolja izlika zbila se nakon poraza od Southamptona, kada se požalio na nogometni sustav bodovanja, rekavši da bi, da se radi o košarci, njegova momčad "dobila utakmicu vrlo lako".

Jesse Marsch i Marcelo Bielsa krivili su vanjske čimbenike manje nego bilo koji drugi treneri - u samo četiri navrata od 31 utakmice u kojoj nisu pobijedili. Također nikada nisu koristili suđenje kao ispriku.

I trener Spursa Antonio Conte ima postotak "jadanja" od samo 15,4 posto,što je uvjerljivo najmanje ako gledamo trenere iz šest vodećih klubova. Jurgen Klopp se smjestio u sredini tablice (12. mjesto) među trenerima Premier lige, pronalazeći izgovor u 33,3 posto slučajeva kad ne bi dobio utakmicu. Ipak, žalio se nešto više od menadžera Cityja Pepa Guardiole, u borbi dvojice najboljih trenera. Pep je tek na 16. mjestu.

Naravno, treneri najčešće za neuspjeh krive suce, ukupno su 67 puta preispitivali sudačke odluke.

The Athletic je izvukao i tri "najbolja" trenerska izgovora - Mikel Arteta (Southampton - Arsenal 1:0): "Pobijedili bismo da je u pitanju bila košarka". Jurgen Klopp (Liverpool - Tottenham 1:1): "Tottenham je igrao previše defenzivno". Graham Potter (Brighton - Norwich 0:0): "Naši navijači su nam dobacivanjima odvlačili pažnju".

Linker
21. travanj 2024 10:31