Mikel Arteta

 HENRY NICHOLLS Afp
PROSINAC ZA ZABORAV

Topnici sve dalje od sna: Artetina momčad je u slobodnom padu, a za ključnu poziciju spominju se tri rješenja

"Moramo pronaći način da se vratimo u stanje prije dvoboja s West Hamom", rekao je Španjolac
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 01. siječanj 2024. 22:43

Arsenal je prošlu godinu zaključio na najgori mogući način kada su šampionske ambicije u pitanju. Nakon poraza na Emiratesu od West Hama (0:2) u 19. premierligaškom kolu, izabranici menadžera Mikela Artete poraženi su u još jednom malom londonskom derbiju na gostovanju od Fulhama (1:2) na Staru godinu u 20. kolu. U posljednja tri kola Topnici su osvojili samo bod, te nije čudno što su izgubili vodeću poziciju u ligi koju su nedavno držali.

Potraga za napadačem

Nimalo ugodna situacija za Artetu i njegovu momčad, a nakon spomenuta dva poraza nije trebalo dugo čekati da većina analitičara na Otoku konstatira da momčad Arsenala u konačnici u prvom redu nema mentalnu snagu za osvajanje naslova prvaka, kao niti prošle sezone, kada je londonska družina praktički do same završnice bila vrhu tablice, ali je u konačnici naslov prvaka ipak ponovno osvojio najveći favorit - Manchester City. Arsenal je ovog ljeta na pojačanja potrošio puno novca, oko 200 milijuna eura, samo je Declan Rice, koji je došao iz West Hama, olakšao blagajnu Arsenala za 116 milijuna eura, a nakon dva bolna poraza u vodećim engleskim medijima apostrofira se da Arsenal u siječanjskom prijelaznom roku mora kupiti - novog napadača.

image

Declan Rice

ADRIAN DENNIS Afp

Za sada se spominju tri moguće akvizicije - Ivan Toney (Brentford), Victor Osimhen (Napoli) i Dominic Solanke (Bournemouth), ali je pitanje koliko je to realno i zbog njihove dostupnosti, ali i cijene. Poslije poraza od Fulhama Arteta je bio prilično utučen što je čak i malo iznenađenje s obzirom na njegov često prgavi karakter, no očito ima trenutaka kada i Španjolac ostane manje ili više bez teksta...

- Ovo je bio bolan dan i bolan poraz za nas. Ne želim ulaziti u polemike da smo u prosincu izgubili 11 bodova, pa normalno je da kada ne pobjeđujete da gubite bodove. No, velika je razlika utakmica protiv Liverpoola u kojoj nismo pobijedili, ali smo pokazali pravi pristup i osvojili vrijedan bod, utakmica s West Hamom u kojoj smo izgubili nezasluženo nakon naše dominacije, i ova utakmica s Fulhamom, gdje smo bili zaista loši i suparnik je zasluženo slavio. Moramo pronaći način da se vratimo u stanje prije dvoboja s West Hamom, a medijske špekulacije o dolasku novog napadača me također ne zanimaju, jer nam novi napadač niti nije potreban - istaknuo je Mikel Arteta.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Slijedi Liverpool

Nakon dvoboja 3. kola FA kupa protiv Liverpoola na Emiratesu (7. siječnja), Arsenal neće biti u pogonu dva tjedna, a spomenuta stanka sasvim sigurno dolazi Arteti kao naručena u kontekstu svega negativnog što je zadesilo njegovu momčad na kraju prošle godine. Nakon stanke Topnici će igrati protiv Crystal Palacea (20. siječnja) i Nottingham Foresta (30. siječnja), a potom 4. veljače na Emirates još jednom stiže Liverpool, ali ovog puta u Premier ligi. Uz tri pobjede Arsenal bi se u potpunosti vratio u šampionsku utrku, iz koje još uvijek nije niti ispao jer je do kraja prvenstva još 18 utakmica.

Ipak, Arteta je svjestan da će uz izdanja kao protiv Fulhama titula ostati još jednom samo san, dok Fulham slavi Raula Jimeneza. Meksički majstor jedva je ostao živ nakon teške ozljede glave zadobivene u dresu Wolverhamptona baš u utakmici protiv Arsenala u studenome 2020. Nešto više od tri godine kasnije Jimenez je itekako Arsenalu poremetio šampionske snove...

Linker
27. travanj 2024 05:57