Mikel Arteta i Pep Guardiola u nedjelju će biti na suprotnim stranama

 Mark Cosgrove/news Images/imago Sportfotodienst/profimedia
SUDAR NA ETIHADU

Sve je spremno za veliki derbi u Premier ligi, Hrvatima mjesto u prvih 11: ‘Ovo nije obračun s Pepom‘

Arsenal je ozbiljna prijetnja za City, a Arteta je za sada umjesto naslova dobio barem novi ugovor
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 22. rujan 2024. 08:08

Manchester City danas u derbiju petog kola engleske Premier lige na Etihadu dočekuje Arsenal u još jednom srazu učitelja i učenika. Sraz je do momčadi koje su se prethodne dvije sezone borili za naslov engleskog prvaka, Građani su u oba slučaja izašli kao pobjednici, ali su se morali jako namučiti da bi na kraju priče slavili.

Menadžer londonskih Topnika Mikel Arteta nakon završetka uspješne igračke karijere krenuo je u trenerske vode, a za svoju učeničku destinaciju izabrao je Manchester City i svog trenerskog mentora Josepa Guardiolu. Već 2016. godine mogao je Arteta postati dio Arsenala u trenerskom smislu, ali je odbio ponudu Arsenea Wengera, te se odlučio prihvatiti izazov u plavom dijelu Manchestera i postati Guardiolin pomoćnik.

Guardiola i Arteta prvi put su mogli surađivati još u akademiji Barcelone, a u Manchester Cityju u više od tri godine suradnje Arteta je i više nego dobro učio, upijao znanje i savjete od Guardiole i na kraju postao njegov trenutačno najveći trenerski suparnik u elitnom razredu engleskog klupskog nogometa.

image
ACTION FOTO SPORT Nurphoto Via Afp

Dakle, već treću sezonu u nizu Arsenal je glavni konkurent Građanima u borbi za naslov prvaka Engleske, no bez obzira na to što su Topnici dva puta ostali za korak prekratki u borbi za naslov prvaka (u sezoni 2022/2023. City je na kraju imao pet bodova više od Topnika, koji su popustili u završnici sezone, dok je prošle sezone borba trajala do posljednjeg kola, da bi Guardiolina momčad na kraju imala dva boda više od Londončana), uz činjenicu da titula niti nakon 20 godina nije stigla na Emirates, ako ništa drugo Arteta može biti itekako zadovoljan jer je od Arsenala uspio napraviti ozbiljnog suparnika koji može biti prvi izazivač Guardiolinog stroja, koji u potpunosti dominira engleskim travnjacima, uz osvojenih pet naslova prvaka Engleske u posljednjih šest godina.

Upitan nastup De Bruynea

- Niti malo nisam iznenađen kako se razvijala menadžerska karijera Mikela Artete u Arsenalu. Imao sam ga prigode jako dobro upoznati kada je bio pomoćnik Pepa Guardiole u Manchester Cityju. Arteta je jako pametna osoba koja je prvo Guardiolu doživjela kao svog trenerskog mentora, a potom je uz Guardiolu razvijao svoj vlastiti trenerski rukopis - istaknuo je povratnik u redove Manchester Cityja Ilkay Gündogan, te dodao:

- Između njih dvojice je 11 godina razlike, ali da ne razmišljaju slično u dosta situacija u nogometnom smislu siguran sam da Arteta niti ne bi stigao u Manchester City. Arteta ima izražen pobjednički mentalitet, zanima ga samo vrh, a kada radite s Guardiolom jednostavno ne možete ne napredovati u igračkom ili trenerskom smislu. Arsenal želi napadati i dominirati i tu se najbolje vidi koliko je rad uz Guardiolu imao utjecaja na Artetinu nogometnu filozofiju. I u godinama koji slijede Arsenal će se sigurno s Artetom boriti za naslov prvaka Engleske. Mi sada dominiramo i nadam se da ćemo nastaviti s dominacijom, ali Arsenal je zaista istinska prijetnja, za što Arteta ima velike zasluge.

image
DARREN STAPLES Afp

Kod Manchester Cityja je upitan nastup Kevina de Bruynea, budući da se Belgijac ozlijedio na utakmici Lige prvaka s Interom. Važnu ulogu u redovima Građana ima i hrvatski dvojac Mateo Kovačić - Joško Gvardiol, a prema najavama otočkih medija obojica bi se trebali naći u početnoj postavi.

U gotovo pet godina na čelu Arsenala imao je očekivano španjolski strateg i kriznih razdoblja, znali su navijači Topnika zahtijevati i smjenu Artete, ali to je sada daleka prošlost. Arsenal je ozbiljna prijetnja za Manchester City, a Arteta je za sada umjesto naslova prvaka ako ništa drugo dobio barem - novi ugovor.

Najveća snaga Topnika je obrana

No, nakon gotovo pet godina u Arsenalu Arteta je izgradio trenerski identitet i ne želi se previše osvrtati na činjenicu da je nekad bio Guardiolin učenik, iako je i u radu u britanskoj prijestolnici i dalje prisutna konekcija Artete s Manchester Cityjem s obzirom na da je do sada na Emirates doveo nekoliko bivših igrača Manchester Cityja (Gabriel Jesus, Zinčenko, Sterling)...

- Niti ovaj derbi ne doživljavam kao osobni dvoboj s Guardiolom. Igramo protiv super kvalitetne momčadi i jedino što želim da moja momčad odigra vrhunsku utakmicu, jer jedino tako možemo stići do pozitivnog ishoda. Jasno je da napad mora biti bolje nego u dvoboju protiv Atalante, ali nešto se pita i suparnika, koji ima sjajnu obranu. Ipak, i Manchester City ima barem svojih minimalnih slabosti kao i svaki sastav, a na nama je da ih pokušamo iskoristi. Gabriel i Saliba protiv Haalanda, to je jedna od odlučujućih bitaka u ovom derbiju. Moramo učiniti sve da pokušamo zaustaviti Haalanda - istaknuo je menadžer Arsenala Mikel Arteta.

Arsenalova najveća snaga je njegova obrana predvođena sve boljim španjolskim golmanom Rayom, koja je u prva četiri premierligaška kola samo jednom kapitulirala, ali je u posljednje vrijeme također vidljiv manjak kreacije u ofenzivnom dijelu, što je posebno isplivalo na površinu nakon ozljede Martina Odegaarda, čiji će izostanak protiv Cityja sigurno biti veliki hendikep za Topnike. Zbog ozljeda također neće biti niti Merina, Zinčenka i Tomiyasua.

Linker
22. rujan 2024 09:17