Sean Dyche

 PAUL ELLIS Afp
ČUDO NA GOODISON PARKU

Strah, prijezir i nada: Novi trener je krenuo fantastično i nakon samo 5 treninga pokrenuo posrnulog diva

Veliki klub iz Liverpoola u opasnosti je da ispadne iz Premier lige po prvi put nakon 70 godina
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 06. veljača 2023. 23:21

Posljednji put Everton je osvojio neki trofej prije gotovo 30 godina - FA kup 1995. Posljednji put prvakom Engleske postali su prije 35 godina - 1987. Vitrine kluba krasi i jedan europski trofej - Kup pobjednika kupova, osvojen 1985.

Malo trofeja, ali Everton je veliki klub. Everton je jedan od osnivača nogometne lige u Engleskoj. Jedan od tvoraca moderne Premier lige sto godina kasnije. Domaći stadion “Goodison Park” - prva arena u Engleskoj, izgrađena posebno za nogometnu igru. Evertonova Akademija jedna je od najboljih u Britaniji, koja redovito “proizvodi” nove igrače za prvu momčad. Posljednji najzapaženiji primjer je krilo Andrew Gordon. Da, dugo nije bilo Evertonovog trofeja, ili plasmana u Ligu prvaka, ali oko kluba je i bez toga vladala posebna atmosfera dostojanstva.

image
PAUL ELLIS Afp

Prijeteće poruke

Međutim, sada je takvu atmosferu jedva moguće osjetiti. Everton, koji je teškom mukom preživio prošlu sezonu, sada je opet u zoni ispadanja: 18 bodova, 18. mjesto. Samo 16 postignutih golova - pretposljednji su po tome u Premier ligi. Samo četiri pobjede u 20 kola.

Koji je u subotu senzacionalno prekinut pobjedom protiv vodećeg Arsenala. Sean Dyche je u premijernom vođenju momčadi odmah ostvario nevjerojatno važnu pobjedu i tako prekinuo niz bez pobjede dug devet mečeva - posljednja pobjeda dogodila se još u listopadu.

Sean Dyche svejedno ima jako tešku misiju. Pregršt je problema u klubu. Umjesto ozračja dostojanstva, vladaju strah, panika, spominje se čak i mržnja. Navijači oštro negoduju momčadi i upravi. Došlo je do toga da se šefovi Evertona nisu pojavili na domaćoj utakmici protiv Southamptona, igranoj 14. siječnja iz sigurnosnih razloga.

Automobil predsjednice upravnog odbora kluba Denise Barrett-Baxendale blokirali su navijači nakon jedne od nedavnih utakmica na domaćem terenu - lupali su na vrata i spriječili ženu da prođe. Osim toga, navodi The Athletic, voditeljici su slani “agresivni komentari seksualne prirode”. Ona i njezin sin također su dobivali e-mailove sa željama da obole od raka.

Još jedan šef Evertona, Bill Kenwright, dobio je poruke da neće živ otići iz Liverpoola. Zbog toga je lokalna policija preuzela istragu ovih incidenata. I nakon spomenute utakmice sa Southamptonom nekoliko tisuća navijača održalo je prosvjed u blizini stadiona tražeći ostavku vodstva i promjene u klubu.

Međutim, Barrett-Baxendale i ostali članovi uprave samo su zaposlenici. Za vlasnika kluba Farhada Moshirija navijači bi također trebali imati puno pitanja. Britansko-iranski poduzetnik u klub je ušao 2016. godine, stekavši 49,9 posto udjela, a postupno je svoj udio povećao na 94 posto.

Pritom se ne može reći da Moshiri ne brine o klubu na isti način kao bivši vlasnik Newcastlea Mike Ashley. Kada su se napetosti oko Evertona počele prelijevati u prijetnje i nasilje, dao je intervju za radio TalkSport, gdje je, između ostalog, rekao da je svoje riječi uvijek “potkrijepio novcem”.

Dapače, pod Irancem je Everton konačno uspio riješiti problem s novim stadionom. Nakon godina birokratske strke, izgradnja arene počela je u ljeto 2021. godine. Očekuje se da će tamo Everton započeti sezonu 2024/25. Prema Moshiriju na TalkSportu, ukupna cijena radova bit će 760 milijuna funti. Kako su izračunali novinari The Athletica, ako pribrojite i taj iznos za stadion, ispada da je Moshiri u gotovo sedam godina u Evertonu potrošio već 1,2 milijarde funti.

Logične posljedice

Iranac nikad nije štedio na transferima. Od sezone 2016./17. Toffeesi su, prema Transfermarktu, potrošili 701 milijun eura na kupnju novih igrača. Ovo je sedma najveća brojka u Premier ligi u tom razdoblju. K tome, troškovi jednog Liverpoola nisu bili mnogo veći - 754,5 milijuna eura. S obzirom na siječanjski transfer Codyja Gakpoa za 42 milijuna, praktički razlika i nije postojala. A za to vrijeme Redsi su sastavili briljantnu momčad koja je osvojila Premier ligu, uzi još dvije epske utrke protiv Manchester Cityja, te Ligu prvaka, uz još dva finala. Plus FA kup i Liga kup.

Za Moshirijevih sedam godina u Evertonu na klupi je već bilo osam trenera (bez onih koji su bili samo v.d.). Roberto Martinez, Ronald Koeman, Sam Allardyce, Marco Silva, Carlo Ancelotti, Rafael Benitez, Frank Lampard i sada Sean Dyche. Nitko od njih nije uspio ostati dvije godine klubu. Najbliži tome bio je Ancelotti, no nakon sezone i pol u Merseysideu Talijana je pozvao Real Madrid.

Nije stoga iznenađujuće da se Evertonu dogodio kaos, prije ili kasnije moralo je doći do rezultatske katastrofe. Everton je 70 godina zaredom igrao u eliti engleskog nogometa, a sada je prvom ispadanju od 1952. bliže nego ikada. Sean Dyche je fantastično krenuo, ali i pred njim je još jako dug put...

Dyche je u samo pet treninga puno toga promijenio u momčadi

Sean Dyche imao je s igračima Evertona samo pet treninga prije utakmice s Arsenalom. Maknimo pobjedu na stranu, u igri Evertona vidjelo se dosta noviteta.

Pobjednički pogodak Evertona protiv Arsenala došao je nakon kornera Dwighta McNeila, koji je James Tarkowski na drugoj vratnici glavom pospremio u mrežu.

Od 2016-17, Dycheove momčadi postigle su 40 golova iz kornera. Samo dva menadžera - Jurgen Klopp i Pep Guardiola - imaju bolji rezultat u tom razdoblju. “Vjerujemo u naše standardne postavke”, rekao je Dyche. “To je još jedno vrijedno oružje koje tim može koristiti.”

Sve u svemu, Everton je izgledao kao revitalizirana momčad. McNeil i Doucoure kod Lamparda su bili debelo u drugom planu, sada su momčadi donijeli veliku energiju.

O Doucoureu, koji je pod Lampardom postao periferna figura, Dyche je rekao: “On je netko tko mi se oduvijek sviđao i mislio sam da se može uklopiti u ono što sam smatrao prikladnim. Trenirao je vrlo dobro ovaj tjedan, s osmijehom na licu. Bio je fantastičan cijeli tjedan, pa mu je to bila nagrada. Mislio sam da je jako, jako dobar.”

Doucoure, Onana i McNeil istrčali su protiv Arsenala više nego bilo koji igrač Evertona ove sezone. Momčad je ukupno istrčala najviše kilometara u ovoj sezoni. Pretrčali su 6 km više nego protiv West Hama i nadmašili svoje ukupne rezultate protiv Brightona, Southamptona i Wolvesa za 8 km.

”Performanse su izgrađene na bazi koju moji timovi moraju imati - minimalni zahtjev je maksimalan napor”, rekao je Dyche, navodeći jednu od svojih ključnih točaka.

”Ovo je početna točka. Rekao sam igračima da se vraćamo u ponedjeljak, spremni za rad.”

Linker
18. svibanj 2024 23:09