Jürgen Klopp

 JAVIER GARCIA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
DRAMA NA VRHU

Spektakularnu utrku za naslov ne smiju odlučiti suci, a od kontroverznog remija profitirali su Topnici

Deset utakmica do kraja Premier lige, tri kluba se na vrhu bore za titulu prvaka
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 12. ožujak 2024. 15:54

Posljednjih 10 kola engleske Premier lige donosi pravu dramu. Naime, tri momčadi u završnicu prvenstva ulaze u razmaku od jednog boda - na vrhu je Arsenal zbog bolje gol-razlike sa 64 boda, koliko ima i Liverpool, dok branitelj naslova Manchester City ima bod manje. Njihova utrka nastavlja se tek 31. ožujka zbog FA kupa - tada se na Etihadu igra derbi Cityja i Arsenala, dok Liverpool igra doma s Brightonom.

Liverpool i Manchester City remizirali su 1:1 u velikom derbiju 28. kola na Anfield Roadu ove nedjelje, a Arsenal se najviše u konačnici okoristio ovim rezultatom s obzirom na to da se londonski Topnici nalaze sada na premierligaškom prijestolju. Arsenal je na prvom mjestu zahvaljujući boljoj gol-razlici koju su ‘natukli’ od početka ove godine. Momčad menadžera Mikela Artete je prošle sezone u jednom trenutku imala i osam bodova prednosti u odnosu na Manchester City, ali je nakon utrke u dvoje naslov prvaka Engleske ipak u konačnici ostao na Etihadu. Godinu dana kasnije možda utrka u troje donese Arsenalu prvi naslov prvaka Engleske nakon 20 godina, i to u trenutku kada većina papirnatih prognoza ipak gura prednost na stranu Manchester Cityja i Liverpoola.

Nije prvi put

Branitelj naslova je prekjučer na Anfieldu protiv Redsa imao dobrih razdoblja, ali je Liverpool ipak taj koji je bio bliže pobjedi, a ovog puta suđenje je Redsima oduzelo ono što mi je na određeni način dalo na gostovanju kod Nottingham Foresta tjedan dana prije kada je Nunez poentirao za pobjedu Redsa u devetoj minuti sudačke nadoknade, ali je lopta prije ključnog napada Liverpoola trebala biti vraćena domaćinu koji su izbacili loptu iz igre nakon ozljede Konatea. Sudac je tada, međutim, dao loptu Liverpoolu, a potom je uslijedio pogodak Nuneza za tri boda.

image

Darwin Núñez

MICHAL CIZEK Afp

Ovog puta Redsi su vjerojatno zakinuti za kazneni udarac duboko u sudačkoj nadoknadi kada je Doku u nespretnom pokušaju da izbije loptu “izbio” Mac Allistera, ali sudac Michael Oliver ipak nije pokazao na bijelu točku. Bivši istaknuti premierligaški sudac Mark Clattenburg savjetnik je Nottingham Foresta za sudačka pitanja, a on sada kaže:

- Nottingham Forest je oštećen protiv Liverpoola, a sada je Liverpool oštećen protiv Manchester Cityja. Prekršaj Dokua nad Mac Allisterom bio je za kazneni udarac, suci su se morali oglasiti. Suci griješe, a VAR koji bi im trebao pomagati, to ne čini i to je ono što najviše zabrinjava. Slijedi apsolutno najvažniji dio sezone i sigurno ovo nije način na koji bi se trebala rješavati borba za naslov prvaka, ali i borba za ostanak - istaknuo je Clattenburg.

image

Mark Clattenburg

NIGEL FRENCH/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Jürgen Klopp je možda posljednji put vodio Liverpool protiv svog velikog rivala Josepa Guardiole. Njemački stručnjak bio je vrlo zadovoljan igrom svoje momčadi, ali, naravno, ne i suđenjem...

- S obzirom na to koliko smo izglednih prigoda stvorili protiv momčadi kakva je Manchester City, mogu reći da smo bili puno bliži pobjedi. Da, Doku je u završnici pogodio vratnicu, ali mi smo ti koji smo mogli u drugom poluvremenu postići barem tri gola - istaknuo je Klopp, te nastavio:

- Što ću dobiti s tim ako kažem da suđenje nije bilo na razini, apsolutno ništa. Nije prvi put da smo oštećeni, a nije niti posljednji. Ova situacija je na svim dijelovima terena 100%-tni prekršaj. To je 100%-tni prekršaj i 100%-tni žuti karton. Jest, udario je loptu, ali može udariti loptu samo zašto što mu je noga bila u tom položaju. Da nije bilo lopte, ubio bi igrača. Ovo je jedanaesterac za sve ljude iz nogometa na svijetu. Ako mislite da nije, onda niste iz svijeta nogometa.

image

Darwin Núñez i Ederson

JAVIER GARCIA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Manchester City je, dakle, Anfield napustio neporažen, a vodeća trojka će imati tri tjedna odmora od prvenstvenih obveza. Nakon premierligaške stanke (prije koje Arsenal i Liverpool očekuju europska iskušenja, a City i Redse još četvrtfinale FA kupa protiv Newcastlea, odnosno Manchester Uniteda), pred Građanima je 31. ožujka novi veliki derbi s obzirom na to da na Etihad stiže vodeći Arsenal.

- Ne mogu reći da je bod na Anfieldu loš, ali naravno ostaje žal što nismo pobijedili, a imali smo sasvim dovoljno prigoda za to. De Bruyne je ljut zbog izmjene? Odlično, nemam ništa protiv toga, bit će sigurno još više motiviran u sljedećem derbiju. Nema nikakvih problema što se na dvoje tiče, sve je OK - zaključio je strateg Manchester Cityja Pep Guardiola.

Što se tiče deset utakmica do kraja Premier lige, od tri kandidata za naslov prvaka dojam je da Liverpool ima najbolji raspored bez obzira na gostovanja kod Manchester Uniteda i Aston Ville, a Arsenal najteži s obzirom na gostovanja kod Manchester Cityja, Tottenhama i Manchester Uniteda. No, svatko ima svoju računicu i šansu da prvi prođe kroz cilj, no nakon derbija na Anfieldu slaviti može onaj koji derbi uopće nije igrao - Arsenal.

image

Mikel Arteta

JUSTIN TALLIS Afp

Niti Ramsdaleov veliki kiks nije bio koban

Arsenal će završnicu prvenstva i posljednjih 10 utakmica dočekati na prvom mjestu nakon pobjede protiv Brentforda uz činjenicu da engleski mediji ističu veliko zajedništvo među londonskim Topnicima.

- Ako ćemo se previše bavili što rade naše konkurenti u borbi za naslov nećemo daleko dogurati. Ramsdale je napravio pogrešku kod pogotka, ali nas je potom izvukao. Nema vratara ili igrača koji nije pogriješio. Momčadski duh je naša velika snaga u ovoj utrci - istaknuo je stoper Arsenala Wiliam Saliba. (kg)

Raspored do kraja Premier lige

ARSENAL 64 boda

(gol-razlika +46)

Manchester City

LUTON TOWN

Brighton

ASTON VILLA

Wolverhampton

Tottenham

CHELSEA

BOURNEMOUTH

Manchester United

EVERTON

Nunez i Van Dijk ostavili najbolji dojam kod Redsa

Kada je Liverpool u pitanju najbolji dojam u derbiju ostavili su Darwin Nunez i Virgil van Dijk. Urugvajac je igrač koji će u gotovo svakoj utakmici promašiti barem jedan zicer, ali i igrač koji je ove sezone iznimno koristan za momčad Redsa.

Izborio je jedanaesterac za izjednačenje uz 16 pogodaka i 11 asistencija u svim natjecanjima na svom kontu. Engleski mediji, pak, ističu da Van Dijk podsjeća na izdanja od prije četiri godine kada je Liverpool nakon 30 godina čekanja vratio naslov prvaka Engleske na Anfield. (kg)

Raspored do kraja Premier lige

LIVERPOOL 64 boda

(gol-razlika +39)

BRIGHTON

SHEFFIELD UNITED

Everton

Manchester United

CRYSTAL PALACE

Fulham

West Ham

TOTTENHAM

Aston Villa

WOLVERHAMPTON

Josep Guardiola pohvalio Matea Kovačića

Dosta je prašine izazvala izmjena De Bruynea u derbiju na Anfieldu, kojeg je u 69. minuti zamijenio Kovačić. Ljutnja belgijskog veznog igrača bila je očita po izlasku s terena.

- De Bruyne je bio sjajan u prvom poluvremenu. no u drugom poluvremenu nismo mogli zadržati loptu. Nakon što smo primili pogodak utakmica više nije bila u našim rukama. Uvođenjem Kovačića to se promijenilo. Donio nam je stabilnost, opet smo bili svoji - prokomentirao je Guardiola.

Na sličan način su tu zamjenu, a i igru Kovačića, komentirali tamošnji mediji.

Raspored do kraja Premier lige

MANCHESTER CITY 63 boda

(gol-razlika +35)

ARSENAL

ASTON VILLA

Crystal Palace

Brighton

LUTON TOWN

Tottenham

Nottingham Forest

WOLVERHAMPTON

Fulham

WEST HAM

Linker
26. travanj 2024 13:14