NAOKI MORITA/AFLO/PROFIMEDIA Naoki Morita/aflo/profimedia
POSAO PRED DOGOVOROM

Pravi sitniš za najskupljeg Vatrenog: Evo koliko će nogometni div platiti Matea Kovačića

Činjenica da je za njegov dolazak baš zapeo Pep Guardiola, najbolji trener aktualne nogometne ere
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 02. lipanj 2023. 09:02

Prije nepunih mjesec dana Mateo Kovačić navršio je 29 godina. U tom razdoblju 13 godina je profesionalni nogometaš, čija je karijera dostigla najviše razine nogometa polazeći od Dinama preko Intera i Reala, do Chelseaja i uokvireno povijesnim dosezima Hrvatske.

Osvojio je 16 najprestižnijih klupskih trofeja s Realom i Chelseajem, pet s Dinamom, a uz to ima dvije medalje sa svjetskih prvenstava s Vatrenima. Kada je 6. svibnja gasio svjećice na torti, vrlo je vjerojatno kako je Kovačić u profesionalnom smislu poželio da mu skori nastavak omogući još ljepše natjecateljske rute karijere.

image
RICHARD CALLIS/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Richard Callis/zuma Press/profimedia

Prva šansa bit će već u Nizozemskoj 14. lipnja, kada se protiv domaćina Hrvatska bori za finale Final Foura Lige Nacija. Mateo Kovačić nedavno je u intervjuu za Sportske novosti iznio uvjerenje kako je Hrvatska sposobna u teškoj konkurenciji domaćina, te Italije i Španjolske, osvojiti prvi “zlatni” trofej. No, isto je tako kazao da takve šanse imaju sva tri ostala aktera Final Foura te da treba biti čvrsto na zemlji...

Najvažnija točka

Ono što je u ovom trenutku važno za reprezentaciju i Matea Kovačića to je njegovo zdravstveno stanje. Nakon što je imao problema s boli u predjelu trbušnog zida, od sredine svibnja preskočio je dvije utakmice Chelseaja s oba Manchestera. U posljednjem kolu Kovačić je igrao 20-ak minuta protiv Newcastlea i prema kazivanju samog igrača sve je dobro prošlo. Neka manja bol kod oštrih pokreta se osjeti, ali to je očekivano u fazi kada se upala sanira...

Vratimo se drugim okvirima njegove nogometne priče. Mateo Kovačić je bio jako zadovoljan životom u Chelseaju i Londonu. Zajedno sa suprugom sve je postalo još nemjerljivo ljepše kada su 2020. godine postali roditelji. Sin Ivan je zaokružio sjajnu obiteljsku im priču.

image
KADIR KEMAL BEHAR Anadolu Agency Via Afp

Mateo Kovačić bio je i profesionalno potpuno ispunjen, jer je u Chelseaju dobio ono što nije imao u Realu, a to je status protagonista. Simbolički gledano, više mu je vrijedila titula prvaka Europe s Chelseajem 2021. godine, u koju je ugradio puno doprinosa u igri, nego tri u Realu u kojima je bio uglavnom alternativa bez značajnog doprinosa.

Nije baš tako često da mladi igrači, s 24 godine i velikom perspektivom, odluče napustiti Real Madrid. Zinedine Zidane je imao visoko mišljenje o Kovačiću, i kad je Modrić bio ozlijeđen, postavljao ga je u prvu postavu kao valjanju zamjenu i igrač je opravdavao to povjerenje.

Presjekao stvari

No, suočen, kao i mnogi drugi vezisti proteklih 7-8 godina, s nedodirljivošću trija Casemiro-Kroos-Modrić, Kovačić je presjekao stvari i otišao na posudbu u London. I naposljetku pokazalo se da je napravio dobar potez. Osim što je bio u statusu prvotimca, Kovačić je osvojio uz Ligu prvaka, Svjetsko prvenstvo klubova i Europski superkup te Euroligu. Uza sve to jako je napredovao u kontekstu intenziteta igre, jer je Premiership na tom planu vrh. Tehnička kvaliteta i motoričnost ionako su bili Kovačićev forte i prije...

image

Luka Modrić i Mateo Kovačić u Real Madridu

KIERAN MCMANUS Dppi Via Afp

Peta godina na Stamford Bridgeu pokazala se kao katastrofa za klub. Novi vlasnici iz Amerike, predvođeni Toddom Boehlyjem, totalno su razmontirali “zatečeni Chelsea” i uz promjene u uredima, na klupi, u svlačionici, drastično su poremetili zbilju velikog kluba. Posljedica je više od 600 milijuna potrošenog novca za trenere i igrače koji su svi zajedno uspjeli ostvariti najlošiju sezonu još od početaka ere Romana Abramoviča. Boehlyja to nije puno promijenilo, on i dalje mijenja, pa sve što ima ikakve dodirne točke s bivšom vlašću jednostavno otpisuje.

Mateo Kovačić je dio te bliže povijesti Chelseaja, kojem su novi ljudi u klubu ponudili produžetak ugovora više načelno, da ga ne bi izgubili iduće sezone bez odštete. Kovačić bi naime bio slobodan od ljeta 2024. godine. No, kako grade novu momčad, u Chelseaju su visinom ponuđenih uvjeta dali do znanja Kovačiću da je najbolje za sve da bude transferiran ovog ljeta.

Nema pokrića

Još u proljeće par dobro informiranih engleskih novinara objavilo je kako Manchester City želi dovesti u svoje redove osmicu Chelseaja. S obzirom na vjerodostojnost tih novinara, jasno je bilo da Pep Guardiola u Kovačiću vidi kvalitetno rješenje za svoj vezni red od srpnja nadalje. Naposljetku taj se interes prvaka Engleske (peti puta u šest sezona) konkretizirao i kako doznajemo iz vrlo ozbiljnih izvora, samo neki drastični obrat može spriječiti da Mateo Kovačić od srpnja ne nosi dres Manchester Cityja.

image

Pep Guardiola

OLI SCARFF Afp

Taj obrat bi se eventualno mogao dogoditi ako Chelsea postavi previsok odštetni zahtjev za igrača kojeg je Abramovičev menadžment doveo iz Reala za 45 milijuna eura. No, za takav stav Boehlyja nema baš pokrića. Igrač u posljednjoj godini ugovora, kojeg se više ni ne vidi u nacrtima kluba, ne može imati veliku cijenu. Znaju dobro to i u Manchester Cityju, super bogatom klubu kojem novac nije problem, ali svakako nisu amateri koji će ga bacati kroz prozor. Odšteta koju Chelsea može dobiti ne bi u konačnici trebala biti veća od 15-20 milijuna eura...

Za Kovačića, uz to, ima i drugih interesenata. Javio se njegovim agentima Paris SG, postoje interesi u Italiji. Vjerojatno su potresi u upravljačkim strukturama Bayerna i nesigurnog Tuchelovog nastavka odgovorni što se do sada nije javio minhenski klub. No, to je sada sve sekundarno jer je stvar između Man. Cityja i Kovačića došla do završnice. Sada slijedi samo dogovor dva kluba.

Na mjesto Gündogana

Mateo Kovačić, kojem su mnogi u eteru uglavnom tretirali mane na uštrb vrlina, nelogično ga stalno procjenjivali u kontekstu Modrićevih dosega, sada je doživio i najveće stručno priznanje. Činjenica da je za njegov dolazak baš zapeo Pep Guardiola, najbolji svjetski trener aktualne nogometne ere, svojevrstan je simboličan trofej njegovoj karijeri.

Guardiola je trener koji vrlo temeljito i sa stalnim pogledom prema naprijed organizira svoj roster, linije momčadi i viziju igre za novu etapu. Jer nakon što se odigra finale Lige prvaka u Istanbulu, kako god završilo s Interom, za Man. City kreće nova priča. Jedan od onih koji neće biti dio novog Cityja je Ilkay Gündogan. Nakon sedam sezona sjajni vezist, kojem su 32 godine, odlazi i to gotovo sigurno u Barcelonu, bez odštete. To je zahvalnost Cityja za sve što je učinio za klub od 2016. godine. Kao njegova nasljednika, možda u malo drugačijem taktičkom kontekstu, Guardiola je htio prije svega Kovačića. I na tome je inzistirao, među inima dajući do znanja i Kovačićevom okruženju da ga vidi kao važnog aktera njegova stroja.

image

Ilkay Gundogan

OLI SCARFF Afp

Manchester sigurno nije atraktivan kao London, ali za Kovačića će igranje pod ravnanjem Guardiole biti i velika motivacija, i velika prilika za dodatne iskorake u prezentacijama. Od toga velike koristi će imati i reprezentacija...

image
SN

Linker
15. svibanj 2024 10:13